Жива приказка за хляба


Жива приказка за хляба
Тривековният хромел (на преден план), на който беше смляно житото за хляба в живата приказка на клуб “Традиция”
01 Октомври 2013, Вторник


Родолюбците от клуб „Традиция“ във Велико Търново избраха нетрадиционен начин за честване на Независимостта

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторката

За десета поредна година старопрестолният град Велико Търново стана център на тържествата за отбелязването на независимостта на България. За 105-ата годишнина от паметното историческо събитие, превърнало страната ни от васално княжество в независимо българско царство, в центъра на Търново за няколко часа оживя приказката за хляба.

Пременени в автентични народни носии отпреди повече от век, представителите на патриотичния клуб "Традиция" пресъздадоха "Пътят на хляба на българите". И за пореден път доказаха, че и днес никой не е по-голям от насъщния.
Нагиздени като героите от повестите на Иван Вазов и Любен Каравелов, четиринадесетте членове на "Традиция" на живо разказаха приказката за пътя на житото от нивата до трапезата.

Близо 2000 човека опитаха от питките и самуните, замесени по автентична рецепта отпреди два века и опитаха пърленки, изпечени на жар в подвижна походна пещ.
За приготвянето им бяха използвани 30 кг брашно, 30 кг жито и 30 малки пити мая, разказа ръководителят на великотърновския клуб "Традиция" Върбан Минев.

Най-вкусният хляб се прави с квас от гроздова шира. По този начин старите българи са приготвяли хляба през есента, когато гроздето още ферментира и отделя сладки сокове.
Хлябът, който е омесен така, бухва повече и има по-богат аромат. През Възраждането хората са правили мая от хмелови шишарки. Трябвало да бъдат приготвени поне 52 питки от квас, колкото са седмиците в годината. Обредният хляб е бил задължителен елемент в отбелязването на различните празници в бита на българина.

Всяко семейство си имало свой метален печат (просфор), които служел за това хлябът да бъде белязан и да се знае на коя фамилия е.
Във възстановката бяха показани над 160 старинни експоната, реквизити и елементи от българския фолклор. Най-старият уред е на 300 години - автентичен хромел за домашно мелене на жито.

Къшеите хляб по старата рецепта търновци преглъщаха с по глътката ракия, която на живо пред тях беше сварена в стара медна домашна дестилерия. Друга атракция от живата приказка беше "въртяното кафе". За да стане хубаво, е важно в сместа за приготвянето му да има 70 % кафе "арабика" и 30 % леблебия, както и няколко зрънца кардамон. Свареното кафе се сипва в четири чаши, поставени на поднос, който майсторски се върти на 360 градуса.

Нестихващи аплаузи съпроводиха шоуто на военните оркестри. 180 музиканти под пагон дефилираха в старопрестолния град на седмото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри. От Констанца дойде Представителният оркестър на военновъздушните сили на Румъния, който показа впечатляваща хореография пред стотиците зрители в центъра на Велико Търново в празничния ден.
Представителният оркестър на въоръжените сили на Гърция пристигна от Атина със запазената си марка - изпълнение на военни химни и филмова музика с арфа и духови инструменти.

Всеобщите симпатии бяха насочени към шоу спектакъла на Гвардейския представителен духов оркестър на Българската армия, който с музика и танци представи любимите на всички "Ръченица" на Петко Стайнов и "Радецки марш".
Майсторски хватки с оръжие под съпровод на духов оркестър видяха зрителите в изпълненията на курсантите от Националния военен университет "Васил Левски".
Уникални експонати от фондовете на Централния държавен архив и Военния архив бяха подредени в открита изложба. Тя представи около 30 ценни документи и снимки от епохата на важния исторически акт. Интерес в изложбата предизвика карикатура, поместена в италиански вестник от 1908 г., издаван в Болония.

В горния си десен ъгъл тя има снимка на Стефан Стамболов и затова е забранена за разпространение в България. Възбраната за карикатурата била наложена от Демократическата партия, управлявала през периода 1908 - 1911 г. За това свидетелства бележка, оставена от Иван Андонов, деец на Народно-либералната партия на Стефан Стамболов.

Близо 250 умалени копия на самолети, кораби, танкове и автомобили показаха за първи път във Велико Търново 30 моделисти от цялата страна. Сред стендовите модели имаше военна и цивилна техника, както и исторически машини.
Уникалната изложба гостува в старата столица само за честването на 105-годишнината на Независимостта. Експозицията беше разделена на няколко исторически периода, като посетителите имаха възможност да видят модели на военни машини от Първата и Втората световна война, Студената война, съвременната история и техники на моделизма, а така също фигури на хора и животни и цели исторически сцени.

Два пешеходни тура организираха от Историческия музей във Велико Търново с безплатна разходка и беседи по знаковите за Независимостта места в старопрестолния град - историческата църква “Свети 40 мъченици”, крепостта Царевец и музей “Нова и най-нова история”.
Ансамбъл “Българе” прикова вниманието на търновци и гостите им със спектакъла си “Това е България”, разкривайки богатството и красотата на музиката, песните и танците на седемте етнографски района на България: добруджански, северняшки, шопски, пирински, родопски, тракийски и странджански.

Славеят на “Българе” и “Мистерията на българските гласове” Албена Вескова поведе голямото търновско хоро, на което се хванаха малки и големи от паметника “Майка България” до крепостта Царевец, разстоянието между които е близо три километра и половина.


Председателят на великотърновския клуб “Традиция” Върбан Минев разрязва погачата, изпечена по вековната рецепта на дедите ни Тридесетина уникални документи от архивните фондове показаха историческата значимост на Независимостта Търновци отдадоха признателността си пред паметника “Майка България” Курсантите от ВНУ “Васил Левски” показаха майсторски хватки с оръжие Оркестърът на въоръжените сили на Гърция със запазената си марка - изпълнение на военни химни и филмова музика с арфа и духови инструменти

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки