Фиаското на заговора за България като съветска република


Фиаското на заговора за България като съветска република
Атанас Бендерев
18 Септември 2013, Сряда


Из делата на почетния гражданин на Горна Оряховица – руския и съветски шпионин  Атанас Бендерев

Автор: Борис Цветанов

Пръв идея за Българска съветска република дава Лев Бронщайн, известен повече като Троцки. Било е още през 1919 г. Троцки вади печеливша карта –  завещанието на Петър Велики: Русия на проливите! Но пътят за там минава през България!

По това време в страната ни има 5000 военнопленници руснаци. Разузнаването на Съветска Русия е внедрило сред тях десетки шпиони. В правителствените служби – също. Москва е уведомена за Осмо министерско разпореждане от 29 октомври 1919 г. и строго секретна заповед до началника на гарнизона във Варна, според която в града се организира етапен лагер. В него за кратко време ще бъдат обучени войници и офицери, които да бъдат изпратени в бялата армия на генерал Антон Деникин, която жъне успех след успех на Южния фронт.

Руските доброволци са настанени в свободните казармени помещения след демобилизирането на българската армия и в манастира „Св. Константин", а офицерите – в хотел "Москва". Докато българското правителство смята лагера за чиста монета, тайната служба на Железния Феликс е наясно, че войниците са разгащена тълпа, която само чака новите униформи, за да ги продаде за ракия; че началникът на лагера, руският полковник Попов дори не е служил войник, а е мошеник – търговски пътник; че офицерите му – 32 на брой военнопленници от Австро-Унгария, са апатични и незаинтересовани. Но ако тази тълпа бъде успешно манипулирана, тя би изиграла ролята на десантчици, които могат да овладеят плацдарм без един изстрел.

И за Варна заминава съветският шпионин Анастас Бендерев. Той е наследство от тайната руска шпионска централа. Вербуван е след Освобождението по време на обучението му във военното училище в Петербург. Бил е сред организаторите на преврата срещу княз Александър Батенберг. После е кроял заговори срещу Фердинанд. Нищо не е свършил както трябва, освен изкрънкването на големи суми пари.

Ще оставим малко нещата и ще прескочим години напред, за да е ясен на читателя образът на безродника, който по необясними причини е почетен гражданин на родния си град Горна Оряховица. Участвал за тоя дето духа в подготовката на Априлското въстание като 17-годишен, бяга през глава, преоблечен от добродушни горнооряховчанки като момиче. В Румъния Стамболов е щял да го застреля, задето обслужвал щенията на един извратен богаташ изедник. Като руски агент става офицер в българската армия. Предателската му роля още в Сръбско-българската война, а после и при преврата, е детайлно описана от Джон Ретклиф, американски писател, последния мохикан на готическия роман.

Но в социалистическа България кой ли пък е чел най-популярния сензационен роман на края на ХIХ век „Софийските потайности". И „Строители на съвременна България" не е четена, а и от нея се вижда що за герой е. Историците на социалистическа България обаче го изкарват едва ли не спасител на Отечеството. А е обслужвал освен руснаците, още и сърбите...
След неуспеха му в преврата бяга през глава за Румъния, но е заловен от един прост лодкар в Свищов, въоръжен с брадва. Когато го водят към Търново, жените спасителки отпреди десет години обсаждат пътя, за да го хванат и обесят на Триумфалната арка, където е посрещнат първият княз на България. Само конвоят го отървава от линча. В Търново същото искат касапите с наточени ножове. Отървал кожата, тича обратно при батюшките, проваля атентат срещу княз Фердинанд и е пратен в глуха линия в Туркестан.

След доста години попада в армията на Деникин. Там е презавербуван по класическия принцип на Златния телец от ГПУ. Така, под прикритието на специален пратеник на Деникин, чекистът пристига във Варна със задача в деня Хикс войниците от лагера в града да станат предмостие за идващата на помощ на българската революция Червена армия.
С Бендерев пристигат още полковник Грибовски, един капитан и един мичман, всичките матерни шпиони на Дзержински. Мисията обещава да е още по-успешна, тъй като френското разузнаване вече е разобличило полковник Попов като шарлатанин и му е показана вратата, което дава неограничена власт на „генерала на Деникин".

Бендерев отива в София и първо намира градоначалника Антон Прудкин, и той руски, а после чекистки шпионин. След което се среща с премиера, който е и министър на войната, без да е докосвал пушка. След срещата си със Стамболийски, на него и щаба му във Варна е дадена голяма къща. Наляво и надясно Бендерев псува съветската власт, но варненци наблюдават странни неща.

Войници от полка се срещат с известни комунисти. Българските офицери, които обучават доброволците, затрупват бюрото на българския началник по изпращането им за армията на Деникин полковник Паков с рапорти. Доброволците са описани като демобилизирана тълпа, но с болшевишки разбирания. Полковник Паков тръгва към инспекция. По пътя за манастира „Св.Константин", където са настанени 1047 войници, той вижда нарисувана в пясъка петолъчка и надпис: „Да живее Руската съветска федеративна република".

С истината вече са наясно и началникът на военното разузнаване полковник Никола Топалджиков, и в броящия се на пръсти отдел „Държавна сигурност". Но и разузнаването на Деникин не спи. То разгадава кого обслужва специалният пратеник на генерала. В България пристига един от началниците в разузнаването –  полковник Палицин. Той се среща със Стамболийски. „Получих указания от главнокомандващия въоръжените сили на Южна Русия да предупредя българското правителство за заплахата, съществуваща за държавния строй от страна на болшевишко настроените руски военнопленници" – предава му той.

Нещата съвсем се затягат. На българското военно разузнаване става известно, че при учредяването на Коминтерна на 15 януари 1920 г., както и на Балканската комунистическа федерация, в задачите им влиза подготовка за завземането на властта с революция и създаването на Балканска федеративна социалистическа република, в която България да играе централна роля.

На 26 март 1920 г. при варненския окръжен управител се явява лице, което желае да остане анонимно и съобщава: „Доброволческият полк, заедно с варненски комунисти ще нападнат на 28 вечерта гарнизона и ще установят съветска власт във Варна. Градът ще стане болшевишко предмостие на Балканите. От Русия към Варна вече са тръгнали военни кораби. Варненският бунт ще бъде подкрепен веднага в София с подходящи действия..."

Стамболийски е уведомен веднага. Само се хваща за главата. И дава разпореждане: на 27 март така наречените доброволци да бъдат натоварени в трюмовете на намиращия се там френски параход и откарани в Русия. Разбрали, че мисията им е провалена, „доброволците" вече не се преструват и едва качили се на парахода, запяват Интернационала.
Дейността на щаба на Бендерев е закрита. Но след Девети септември контролираното от комунистите Народно събрание му гласува персонална пенсия...


Лев Троцки Манастирът „Св. Константин” край Варна, където са настанени руските доброволци

В категории: История , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Някой
26.11.2015 15:11:26
0
0
НЕ съм съгласен с вас в изказването ви за фронта сръбско българската война!

http://armymedia.bg/archives/38403
1
Божидар Спасов
01.12.2013 17:10:35
0
0
Не разбирам едно, не го разбирам за себе си, разбира се - страшно било, че някой е искал да ни прави република в СССР, а не е страшно, че сме република на Европейския съюз! Не разбирам, не го разбирам за себе си, разбира се - можем да бъдем колония на САЩ, на Израел, на Турция и на държави от Европейския съюз, а не можем да бъдем колония на Руската федерация!
Гадно ми е, че не мога да проумея това. Някой, ако желае, нека ми обясни на електронен адрес: bozhidar_spasov_sofia@abv.bg
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки