Дървено червено конче


Дървено червено конче
03 Септември 2013, Вторник


Спектакълът “Дървено червено конче” разплака стотици зрители, препълнили Камерната зала „Цено Кандов“ в Бургас на 16 август. Пиесата, с автор Юлия Манукян и режисьор Левон Манукян,

Автор: Мартина Чачевска

е посветена на Арменския геноцид, но всъщност е личната история на млада арменка, която се опитва да спаси бебето си от развилнелите се турски орди.
Спектакълът се гледа на един дъх и включва различни изкуства. Звучат диалози и напеви на арменски език. Театралните сцени неусетно преминават в разказ върху видеостена, където възстановките се редуват с автентични документални фотографии от 1915 г.
Зверските убийства на турците от това време в спектакъла не присъстват. Усещането за тяхната чудовищна жестокост носят преживяванията на младата жена, лишена от правото си да обича, да има дом, да отгледа бебето си.

В историята са преплетени и съдбите на американска доброволка от Червения кръст и отегчена съвременна студентка, която трябва да проучи за домашно родословното си дърво. Нейното присъствие прави спектакъла особено подходящ за млади хора, които не са запознати със съдбата на арменците в Турция в началото на 20 век.
Динамичното действие, силните текстове и мултимедията потапят зрителя изцяло в атмосферата от пиесата. Тя свършва и на човек му трябва време да се върне отново в действителността.

Ролите са поверени на Соня Ковчезлиева и Мариян Райнов, чието дело са и въздействащият звук и картина на мултимедията. Гласът зад кадър е на Юлия Манукян, а част от записите са направени в студиото на ТВ СКАТ.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки