Защо Княжеството не помогна на илинденци


Защо Княжеството не помогна на илинденци
Карта на района в Македония, в който избухва Илинденско-Преображенското въстание (в по-тъмен цвят)
28 Август 2013, Сряда


Преди 110 години
При избухването на Илинденското въстание в него се включват



общо към 26 000 българи, от които 20 хиляди въоръжени със стари пушки и пищови, а другите – с вили, коси и брадви. Било е ясно, че турците ще употребят цялата си въоръжена сила срещу тях, която се е състояла от 300-хилядна редовна армия, въоръжена със съвременни пушки, пистолети и оръдия. Въпреки това въстанието е обявено, защото се е сметнало, че, подобно на Априлското, то ще предизвика вниманието на Великите сили и те ще се намесят за осъществяването на чл. 23 от Берлинския договор, който предвижда автономия на Македония.

Разчита се и на активна помощ от страна на България – ако не пряка военна инвазия, то поне значително участие на войници и офицери под формата на доброволци. Такава нагласа е съществувала сред българското войнство и тя е била подкрепяна и насърчавана от преобладаващата част от обществеността. Поражда се идеята за неофициална мобилизация, чрез която да стане въоръжаването на запасните чинове, които да се включат в помощ на въстаниците.

Големият въпрос обаче е дали България е можела официално да се намеси в конфликта. Има много фактори, които са против едно такова действие. Това би означавало война с Турция, на която княжеството е васално, и според международното право това е недопустимо. Тези капани са били преодолими, ако България обяви независимост и заяви, че се притичва на помощ на своите сънародници в Македония. При един такъв акт вероятно е щяло да се стигне до негативна реакция от страна на Великите сили, които са подписали Берлинския договор. В конфликта е можело да се намесят Сърбия, Гърция, а дори и Румъния, които също имат претенции за Македония. Следователно една пряка военна инвазия е била свързана с много голям риск.

Най-добрият изход е бил въстанието да се отложи за по-благоприятни времена, когато България обяви независимост, превъоръжи своята армия и си осигури дипломатическа подкрепа за подобни действия. Това е било внушавано на ръководителите на ВМОРО и е възприето главно от Гоце Делчев. Той обаче е изолиран и не е поканен на конгреса в Солун, проведен на 2-4 януари 1903 г., където се взима решение за обявяване на въстанието още през същата година.

Въпреки това Делчев го приема като легитимно и продължава да работи за революционното дело. Среща се с военния министър на княжестото и му казва: „Ние сме наясно, че България няма да подкрепи въстанието с въоръжена сила. Но дайте ни оръжие. Имаме готовност в бунта да се включат 120-130 хиляди души. Ако ни дадете 150 хиляди пушки, и за тях ще се намери кой да ги вземе. И ако пуснете 20 хиляди офицери и войници като доброволци, сами ще се справиме с турците“.

По-внимателният и задълбочен анализ на обстановката показва, че България е имала основание да рискува с една военна авантюра. По това време нейните мобилизационни възможности са били за около 300-хилядна армия. Заедно с въстаниците се събират общо 450 хиляди. Въпреки заканите си, малка е вероятността Сърбия и Гърция да се намесят. Сърбия още помни пердаха от 1885 г., а Гърция няма граница с разбунтувалата се част от Македония. Малобройните им чети от андарти и четаши нямат покрепата на местното население, което компактно се обявява за българско. Реакцията на Великите сили би била ограничена до дипломатическа.

При това положение обединените сили на българската армия и въстаниците е трябвало да воюват само с турците. Така че една косвена намеса на България в подкрепа на въстаниците е представлявала разумен риск. А един евентуален успех до голяма степен би решил още през 1903 г. осъществяването на националния идеал за обединение на всички българи в едно Отечество. Тогава щяха да станат излишни следващите войни, в които страната ни дава многобройни жертви, а не постига почти нищо.


Патриотичен календар

26 август 1934 г. — Открит е Паметникът на свободата на връх Шипка

28 август 1961 г. — В София е създадена Селскостопанска академия, преобразувана през 2001 г. на Национален център за аграрни науки

28 август 1888 г. — Родена е голямата българска писателка Дора Габе

29 август 1921 г. — Умира Никола Корчев, български опълченец и знаменосец на Самарското знаме


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки