Изненадващо ценни находки по северното ни крайбрежие


Изненадващо ценни находки по северното ни крайбрежие
Останките на древния град Дионисополис край Балчик
25 Август 2013, Неделя


В района на Балчик разкопки обаче се правят рядко – няма пари

Автор: Пламен Николов

Ценна находка откриха археолозите още в първия ден на разкопките на нос Калиакра. С голяма доза късмет на място, което не е било предвидено за разкопаване, те намират старинен надгробен кръст – енклопион с изображение на Богородица.
Той е изключително фина изработка. Върху реликвата е гравирана Света Богородица с младенеца в ръце – т.нар. сцена “Умиление”. Божията майка е представена в цял ръст, с дълга роба. Около нея в медалионно разположение с много силен релеф са подредени изображения на светци, като тепърва ще се установява кои са. Кръстът-енклопион е отлично запазен – цели са и двете му части, както и специалното място за съхранение на мощи на светци. Запазена е дори частта, за която се е хващала огърлицата.

Кръстът е бил носен от висш духовник, убедена е доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния археологически институт с музей към БАН. От години тя е научен ръководител на разкопките на нос Калиакра. И друг път в столицата на Добруджанското деспотство са откривани кръстове-мощехранилници.
Този обаче е сред най-ранните. Досега намерените енклопиони бяха от ХІІІ-ХІV в., докато новооткритият се датира в периода ХІ – ХІІІ в. Археолозите са почти сигурни, че кръстът е изработен в Киев, предстои да се установи пътят му от столицата на древната Рус до Добруджа. Вероятно ще бъдат потърсени допълнителни средства за проучване на мястото, където той е открит.

Заслугата за мащабните археологически разкопки на нос Калиакра през последните 10 години е на Община Каварна. От нейния бюджет за проучване историята на престолния град на деспотите Добротица и Иванко са заделени над половин милион лева. За същия период – десетилетие, Министерството на културата е отпуснало едва 30 000 лева.
До интересни находки стигнаха при разкопки и студентите-третокурсници от специалност „Археология” на Софийския университет. Под ръководството на д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева те разкопаха част от късноантичната ранновизантийска крепост Дионисополис в балчишкия квартал „Хоризонт”.

За пръв път разкопки тук започват през 1972 г., а за трети път на това място копаят студенти по археология. Досега се смяташе, че крепостта е била използвана и през Средновековието от българите. Но така и не е намерено нито едно доказателство в подкрепа на тази теза. „Няма никаква следа от древните ни предци тук – обяснява директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. – Вероятно след земетресение през VІ век градът е бил преместен на друго място в околността”.

Студентите са работили едва 20 дни, колкото трае практиката им, и са успели за това време да разкрият два римски гроба. Това показва, че крепостта е била ползвана и от древните римляни. В единия попадат на римска монета, която все още не е датирана, и лампа за осветление. В другия гроб са открити само 4 скелета, без никакъв гробен инвентар.

Едно от предположенията е, че мъртъвците са жертви на екзекуция.
Разкопки в района на Балчик през последните години се правят рядко и в изключителни случаи – както бе при откриването на храма на Кибела в морския град. Причината е липсата на средства. За 6 години общинарите в Балчик така и не са успели да заделят пари в бюджета си за разкопки. Заради безпаричието е спряно и проучването на древнобългарския некропол в района на бившето военно летище.


Кметът на Каварна Цонко Цонев и доц. д-р Бони Петрунова разглеждат старинния кръст-енклопион Кметът на Каварна Цонко Цонев и доц. д-р Бони Петрунова разглеждат старинния кръст-енклопион

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки