Пъстра палитра с новини от цял свят


Пъстра палитра с новини от цял свят
Адли Мансур
12 Юли 2013, Петък


В Египет всичко е спокойно...
След като миналата седмица военните и МВР свалиха от власт



представителя на „Мюсюлмански братя” – Мохамед Морси, тази седмица започна да се оформя новото управление на страната. Назначеният временен президент Адли Мансур вече избра либералния икономист Хазем ал Беблауи за премиер на Египет. Беблауи е бивш финансов министър. До тук всичко добре. От тук нататък цъфнаха проблемите.

Почти всички политически формации отхвърлиха конституционната декларация на временния президент и поставиха условия за повече промени и по-широки консултации по документа, който ще има много съществено значение за предстоящия политически преход в Египет. Фронтът за национално спасение, един от водачите на който е бившият генерален директор на МААЕ и Нобелов лауреат Мохамед ел Барадей, заяви, че никой не се е консултирал с тях, без да разяснят какви точно промени искат.

Декларацията бе отхвърлена и от двете най-големи ислямистки движения, а също от младежки организации и активисти. В същото време въоръжените сили на Египет предупредиха да не се правят опити за подриване на „трудния и сложен” преход на страната. В изявление, прочетено по телевизията, въоръжените сили подчертаха, че те и народът на Египет няма да приемат „бавене или разваляне” на този „труден и сложен” период.

Интересното е, че новият премиер на Египет Беблауи възнамерява да предложи министерски постове и на „Мюсюлмански братя”. „Някои постове в кабинета ще бъдат предоставени на Партията на справедливостта и правосъдието (това е политическото крило на „Мюсюлмански братя”) – заяви говорителят на египетското президентство.
Както се казва, в момента в Египет се вари манджа с грозде.

Военните се опитват всячески да въвлекат в прехода всички политически сили. Без съмнение, това е кауза пердута. В крайна сметка Сорос и компания (разбирай американската външна политика) очевидно постига поне една от задачите си в Близкия изток. Поясът на управляемия хаос се заформи. Каквото и да правят здравите сили в Египет, страната още дълги години няма да може да се възстанови от безпътицата, в която я хвърлиха американските й „приятели“.


Шоков данък лукс за богаташите в Гърция

Шоков данък лукс ще плащат собствениците на мощни автомобили в Гърция, а притежателите на яхти ще се облагат с нови такси, като размерът им ще се определя от големината на плавателния съд и кубатурата на двигателя, съобщават вестниците в южната съседка.

Налогът се отнася за автомобили с мощност над 200 к.с. и се очаква да засегне сто хиляди собственици на луксозни возила. Властите са разпоредили притежателите на такива автомобили да не бъдат освобождавани от данъка дори и още утре да върнат регистрационните номера. Такъв данък ще се плаща и за миналата година. Целта на мярката е да се съберат приходи в хазната, за които настояват и външните кредитори на Гърция.

Междувременно стана ясно, че двата най-представителни синдиката в Гърция - конфедерацията на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор, и федерацията на държавните служители АДЕДИ, ще свикват 24-часова стачка на 16 юли.

Националната стачка е в знак на протест срещу планираните съкращения в държавната администрация и частния сектор, поискани от международните кредитори на Гърция в замяна на одобрения по-рано тази седмица пореден транш от спасителната финансова помощ за страната. В сряда пък държавната телевизия в Гърция ЕРТ започна да излъчва сигнал. Това става за първи път, след като медията бе затворена преди месец от правителството заради бюджетни икономии. Телевизията не излъчва програми, а само лого и надпис "Гръцка обществена телевизия". Според заместник-министър, отговарящ за обществените медии, това е временно и новата телевизия много скоро ще започне да излъчва програми. Очаква се това да се случи през есента.


Пред споразумение за реадмисия на Турция с ЕС

Турция и Европейският съюз изглежда са на прага на пробив по въпроса за реадмисията и визите. Вестник "Хюриет дейли нюз” се надява турските граждани да могат да получат свобода за пътуване в страните от ЕС в замяна на реадмисия на имигрантите.
Вестникът посочва, че европейският комисар за разширяването Щефан Фюле е обявил в своята страница в "Туитър" на 9 юли, че "се надява скоро да бъде в Турция, за да започне диалог по въпроса за визите и за подписване на споразумение за реадмисия".

Дни преди изявлението на Фюле, турският министър за ЕС Егемен Багъш обяви, че се очаква европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом да направи посещение в Турция много скоро, за да завърши продължилите няколко години преговори и да започне процес на либерализация на визовия режим.
Европейски дипломати са заявили пред изданието, че еврокомисар Малмстрьом ще дойде в Турция само ако ще се подписва споразумение за реадмисия. Дипломатите са оценили, че ЕС и Турция са близо до финализиране на преговорите по този въпрос.

Брюксел и Анкара водят преговори по споразумение за реадмисия повече от две години. ЕС всъщност е готов с условията по споразумението от началото на 2011 г., но Турция се въздържа от подписването му, тъй като то ще стовари допълнително бреме на плещите й, предвиждайки страната да приеме обратно хилядите нелегални имигранти, които са се озовали в Европа, влизайки от турска територия.
Турция настоява паралелно с това официално да започнат разговори с ясен мандат за отмяна на визовия режим за турски граждани.

След месеци преговори Анкара и Брюксел са близо до формула, която да удовлетворява и двете страни. Тя предвижда Турция да подпише споразумението за реадмисия, а диалогът за отпадане на визите да започне с уверения към турското правителство, че процесът постепенно ще доведе до отпадане на визите.
Европейската комисия прие през ноември миналата година пътна карта за безвизов режим, посочвайки обаче редица конкретни сфери, в които правителството трябва да приложи реформи, закони и директиви.

Като се има предвид неотдавнашната криза в отношенията между Турция и ЕС относно отварянето на главата в преговорите за регионалната политика, заради съпротивата на Германия във връзка с недемократично отношение на Анкара към протестиращите в истанбулския парк "Гези", и турски, и европейски представители признават, че подписването на споразумението за реадмисия и започването на диалог за отпадане на визите ще има позитивен ефект върху отношенията, отбелязва "Хюриет дейли нюз".
Разбира се, такова развитие може да има само и единствено, при положение че Турция съобрази законодателството си и най-вече практиката с европейските норми.


Чехия с ново правителство

Чешкият президент Милош Земан назначи правителство на страната, начело на което е Иржи Руснок от социалистическата партия. С тази стъпка първият директно избран държавен глава на Чехия прави опит да намери изход от кризата, довела до оставката на Петър Нечас.

Преди две седмици десният Нечас напусна поста си, след като началничката на кабинета му и предполагаема негова любовница беше обвинена в злоупотреба с власт и даване на подкупи заедно с още седем високопоставени фигури. Сред тях са ръководители на военното разузнаване и бивши депутати. Всички, с изключение на един, продължават да са в предварителния арест.

Според прокуратурата съветничката на Нечас Яна Нагиова наела военни шпиони да следят съпругата на бившия премиер, с която той е в процес на развод. Земан отказа да приеме предложената от управляващата дясноцентристка коалиция кандидатура на Мирослава Немцова за премиерския пост. Доминираният от десните политически сили парламент трудно ще се сработи с кабинет, начело с Руснок.


„Смайваща некомпетентност" на пакистанските власти

Осама бин Ладен е успял да живее девет години незабелязано в Пакистан благодарение на смайващата степен на небрежност и некомпетентност на практически всички нива в управлението, според официален правителствен доклад, цитиран от „Асошиейтед прес” и „Ройтерс”.
Докладът от 336 страници е изготвен от комисия, натоварена да разследва обстоятелствата около специалната операция на САЩ в Пакистан през май 2010 година, при която Бин Ладен бе убит.

Телевизия "Ал Джазира" публикува документа на сайта си, след като получи достъп до него чрез неназовани източници.
Пакистанските власти не отговориха на молбата да потвърдят автентичността му.
Според доклада няма доказателства, че настоящи или бивши длъжностни лица са помагали за укриването на Бин Ладен, въпреки че такава възможност не може да бъде напълно изключена.

Знае се много малко за поддържащата мрежа, с която той е разполагал в Пакистан извън семейството и поддръжниците, които са живели с него в Аботабад.
Документът порицава всички управленски нива, включително армията и разузнаването, че не са успели да открият лидера на терористичната групировка „Ал Каийда”.
Според данните за девет години Бин Ладен е живял на шест места в Пакистан.


Бразилия започна разследване по шпионския скандал около САЩ

Бразилското правителство започна разследване дали телекомуникационните компании, работещи в страната, са сътрудничили на САЩ по шпионската програма, събирала данни за милиарди телефонни и имейл контакти, предаде „Асошиейтед” прес.
Правителствената агенция, която регулира сектора на телекомуникациите в Бразилия, посочи в изявление, че работи с федералната полиция и други правителствени агенции по разследването.

Бразилия е била основната цел на Агенцията за национална сигурност (АНС) за събиране на информация в Латинска Америка, съобщи бразилският в. "Глобо", цитирайки документи на бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън.
"Позицията на Бразилия по този въпрос е ясна и твърда: ние сме против подобно вмешателство в Бразилия, както и във всяка друга страна", заяви президентът на страната Дилма Русеф, определяйки фактите за американския шпионаж, представени в медиите, като "нарушаване на суверенитета и човешките права".

Тя подчерта също, че Бразилия ще се обърне към Комисията по правата на човека към ООН във връзка с информацията, разпространена от медии, че специалните служби на САЩ са следили телефонните разговори и интернет връзките на бразилски граждани. Русеф подкрепи също така промяна в бразилското законодателство, регулиращо използването на интернет.

"Според нас трябва да се отдели внимание на въпрос като реда за съхраняване на данни, които често се пазят извън пределите на Бразилия, най-вече данни на Гугъл (Google), а ние искаме да посочим, че данните на бразилците ще се съхраняват в Бразилия", отбеляза президентът.


Осама бин Ладен Дилма Русеф

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки