Карнавал на заврените зетьове


Карнавал на заврените зетьове
Фолклорният ансамбъл „Локорско“ е гордостта на селото
09 Април 2013, Вторник


Село Локорско пази своите традиции с музика и танци

Автор: Мирослав Водев

От край време се носят шеги и се разказват вицове за отношенията между зет и свекърва. Как булката и майка й превърнали съпруга в заврян зет. В село Локорско комитет от 6-ма мъже, които вече са „взели страха“ на тъщите, са решили да се противопоставят и си организират карнавал на заврените зетьове.
Той се провежда през почивните дни около 1 април на площада в селото. Всяка година локорсчани приемат все повече гости, които са решили да се потопят в тази неповторима атмосфера.

Не е установено кога е възникнало селото и какво значи неговото име. За първи път то се споменава в документ от 1452 година. В него се казва, че село Локорско влиза в пожизненото феодално владение на Ахмед, син на Караджа.

В средата на  XVI век той е обявен за войнуганско. Войнуганите са били рая със специален статут – те са имали право да притежават земя, да носят оръжие и да плащат по-ниски данъци, като в замяна на това са служили в помощна войска на турската армия.
Селото се намира в подножието на Стара планина на около 15 км от София. Разположено е в красива местност с широколистна и борова гора. През селото минават три малки реки, които пресъхват през лятото. Село Локорско е едно от най-живописните на територията на столичния район "Нови Искър".

По време на забавата всички заврени зетьове от Локорско  дефилират пред жителите и гостите, дегизирани в женски одежди, подходящо гримирани. Изпадналите в немилост мъже представят хумористични сценки и скечове, които сами са подготвили.
Много забавен момент е, когато някои от тях решат да бягат от страшните тъщи. Те преминават през площада, оседлали коне и магарешки каручки, в които са „натоварили“ част от семейната покъщнина, имитирайки спасение от властните майки на съпругите си. 

Но, за да се разбере дали зетьовете са успели да избягат, а и кой е господарят в къщата, задължително трябва да се отиде на площада. Тези прояви не минават никога без народна музика и леене на руйно вино. Така  жителите на селото  предразполагат своите гости, като призовават и други заврени зетьове да се престрашат и да се включат в атрактивния карнавал, където веселбата е гарантирана.
Изпълненията на самодейците от местното читалище „Христо Витков -1899“ внасят колорит в празненствата. В него много от хората на Локорско намират поле за изява. Там има младежки танцов състав, женска група за автентичен фолклор, младежка певческа група, както и група за народни обичаи.

Театралният състав, детската школа за народни танци, както и детско театрално студио допълват многообразието от дейности, който се развиват в читалището. Не трябва да се подминават и различните клубове, които има като „Етнография” – моят роден край, както и клуб по екология. Библиотеката съдържа цели 13 029 тома.
Гордостта на селото е фолклорният ансамбъл „Локорско“. Фолклорните групи  към народното читалище са създадени през 1968 година като певческа и танцова формации за изворен фолклор.

През годините през тях преминават много поколения, сменят се и доста художествени ръководители. В този си състав танцовите колективи са се запазили от 2001 година. Художествен ръководител на групата е Валентина Китова. Основният репертоар са им шопските танци, но изпълняват и танци от други етнографски области на страната. Сред запомнящите им се изпълнения от шопския край са „Шопска сюита“ и „Шопски ритми“, а от останалите райони „Северняшки мотиви“ и „Общобългарска ръченица“.

Фолклорните колективи при Народно читалище „Христо Витков-1899“ имат множество изяви в различни регионални и национални фестивали: Казичане, София, Кремиковци, Враждебна, Мрамор и много други.
Качествата на ансамбъла са познати не само у нас, но и в Европа. Танцьорите изнасят концерти и правят турнета в Гърция, Македония, Турция, Унгария, Словакия, Италия, Сърбия и Черна гора.

Читалището е домакин и организатор на Фолклорен фестивал „Шопска песен“. В него участие вземат състави от цялата страна. Той се провежда в началото на юни и тази година ще е за 10-и път. Целта на фестивала е да съхрани и популяризира българския фолклор и традиции.
Този форум е правоприемник на Празниците на шопската пролетна песен, които се провеждат от 1988 година, по повод 100 години от записването на песента „Що ми е мило и драго, че се е пролет пукнала“ от локорския даскал Цветан Вълчинов.

От незапомнени времена празник на локорци обаче е Спасовден. На този ден в местността Кръста (където под вековен орех има останал каменен кръст на неизвестен гроб) се готви курбан и се събират жителите на селото. В неделния ден след Възнесение Христово се провежда и местният събор.

Друг много тачен и интересен празник е Великден по стар обичай. На него по традиция баби и техните внуци се събират, облечени в народни носии от този край, за да боядисват яйца. За оцветители те използват природни багри, като обелки от лук – за жълтата боя, липа и кантарион, за да се получи кафеникаво-жълт цвят. За червените багри се използва червено цвекло и вино, а копривата се използва за зеленото.

По древен ритуал те отиват на полето и заравят старото яйце, за да бъде житото голямо колкото яйце. По старинна българска традиция с първото червено яйце натриват бузките и челцата на децата, за да са здрави. А бяло яйце дават на новородено бебе, което не е навършило годинка и още не е кръстено. След ритуала с боядисването баба и внуче заедно замесват козунаци - отново с неща, които сами са си произвели.


На Великден баби с внуците си боядисват яйца по стар обичай Карнавалът на зетьовете е запазена марка за Локорско Фестивалът „Шопска песен“ ежегодно се провежда в село Локорско

В категории: Традиции , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
В кошера (разочарован читател)
02.04.2014 18:32:57
0
0
Много интересна статия, за първи път я виждам.
Както написах в поле "прякор" аз съм от кошера - активен читалищен деец. Танцувам в младежкия състав от както се помня, пеех в детската група и участвам във всеки празник на селото. Искам да изкажа огромното си разочарование от безбройните грешки на тази статия... Не знам дали е редно да ги изброявам, но варират от обикновени неточности до абсолютни фантасмагории... Нямам представа дали сам сте измислили всичко, което сте написали тук или някой "доброжелател" на селото и в частност на читалището Ви е дал част от информацията, но моля поправете се или изтрийте статията, защото е абсурдна, смешна, нелепа и на всичкото отгоре на снимката, на която пише "танцов състав Локорско" не сме ние!!!!!!!!!!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки