Подвигът на един разузнавач


Подвигът на един разузнавач
Шукри паша се предава в плен
13 Март 2018, Вторник


извършеното от 33-годишния тогава Ангел Христов Пецев спокойно в наше време би могло да се сравни с някой от невероятните подвизи на легендарния Джеймс Бонд

Автор: екип на Десант

Преди две години публикувахме статията на Борис Цветанов, озаглавена „Разузнавач подготвя победата над Одринската крепост“. Заслужава си накратко отново да припомним извършеното от 33-годишния тогава Ангел Христов Пецев, което спокойно в наше време би могло да се сравни с някой от невероятните подвизи на легендарния Джеймс Бонд.

Главен специалист при изграждането на непревземаемата Одринска крепост е оберст (полковник) Мут от Германския генерален щаб. Той сам ръководи строителството на отбранителните съоръжения: железопътна мрежа от теснолинейки за бърза маневреност, немски радиостанции по възловите места, 50 картечни поста, балони, 10 прожектора, 180 понтона, 130 000 снаряда за артилерията, 12 милиона патрона и още, и още.

Генерал Фон Голц ще възкликне: „Крепост, която може да бъде превзета само след шестмесечна пълна обсада, и то единствено от прусаци!“.

Всичко, което организирал полковник Мут като строителство, е надлежно начертано лично от него в специална карта. Оставало тя да бъде подвързана при абсолютна тайна в литографията на Рудолф Льофлер и предадена на турското военно министерство.

Нашият разузнавач обаче успява почти като в сценарий на холивудски шпионски трилър да прекопира безценния документ. Снабдил се отрано с компромати срещу Халил ефенди – висш служител в турското военно министерство, той го принуждава да му осигури достъп до кабинета на полковник Мут в министерството на войната, забаламосвайки го, че в касата му имало документ, който му трябвал, за да уреди свой човек в предстоящия търг за военни доставки.

От турчина се искало само да остави незатворен един от прозорците на втория етаж в сградата на министерството. Заедно с доверен касоразбивач, Пецев се вмъква през него в нощта на събота срещу неделя и отмъква картата. По същия начин тя е върната в касата на полковника на следващата нощ.

Междувременно откраднатата карта бива прекопирана на ръка от един приятел на българина – австрийски топограф. Няма как – преди век модерните копирни технологии още не са били открити. Нашият човек съобщава за стореното от него на резидента на разузнаването ни в Цариград капитан Ковачев, който възкликва: „Това е невероятно, Пецев! Досега знаех само, че си смел и изобретателен. Сега вече знам, че си и луд! Но дай, Боже, още такива луди в българското разузнаване! Сигурно е вярно, че лудите са тия, които правят историята!“.

Още в понеделник картата поема пътя си към България, пренесена през границата по класически начин – в кух бастун, от друг български разузнавач.

Когато копието й е предадено на генерал Нерезов, той не вярва на очите си и тутакси издава заповед за изказване на особена благодарност на Ангел Пецев, предлагайки да бъде награден с орден. В Одрин са изпратени опитни разузнавачи да проверят на място доколко картата отговаря на действителността. Всичко било точно.


В категории: Горещи новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки