Музей на открито за 3 март


Музей на открито за 3 март
Пред паметника
02 Март 2013, Събота


Родолюбците от клуб „Традиция" черпят търновци с чай от руски самовар за  годишнината от освобождението на България от турско робство

Автор: Здравка Христова

Търново е имало 132-ма опълченци, дали живота си за българската свобода в боевете на Шипка и при Стара Загора. Този подвиг, това изключително родолюбие трябва да се помни во веки. Длъжни сме да го предадем на децата и внуците си. Това казва Върбан Минев, който е ръководител на великотърновския клуб "Традиция".

Родолюбците от старопрестолния град са известни на читателите на „Десант“, и друг път сме разказвали на страниците на вестника за техните патриотични игри и възстановки на най-великите български победи или пък някои от по-драматичните моменти в родната история.

За честването на 135 години от освобождението на България от турско робство от „Традиция“ са измислили този път нещо различно. На 3 март, по време на националния празник, мъжете от клуба ще черпят съгражданите си с черен чай от старинен руски походен самовар, който се загрява с въглища.

През средата на металния съд минава тръба за загряване на водата, в която се слага жаравата. След това върху коминчето се нахлузва ботуш и започва цяло представление по разпалване на въглените с духане от ботуша.
Самоварът е бил собственост на стар поборнически род във Велико Търново, а впоследствие е дарен на местния музей. За демонстрациите в неделя сме го излъскали, ремонтирали и дори сме го предали за проверка в Здравната инспекция, за да сме напълно сигурни, че е годен за употреба, обяснява Върбан Минев.

Да се ободряват войниците с черен чай е традиция в руската армия от близо 300 години. Въведена е по времето на Петър Велики. А в годините на Руско-турската освободителна война, специална дажба от тонизиращата напитка е била начислена и за Българското опълчение.
Как се е приготвял чаят в паузите между сраженията, ще покажат на живо няколко доброволци от клуб "Традиция". Облечени в униформи на опълченци, те ще очакват търновци и гостите на града в парка около паметника "Майка България".

„Нашият самовар е с вместимост 7-8 литра, което означава, че с него могат да се приготвят около 35-40 чаши чай. Интересното е, че водата в металния съд постоянно се долива, а цикълът на нейното загряване е постоянен. Така че няма да разочароваме нито един от желаещите да се стоплят с горещата напитка“, добавя Върбан.

Още един специален ритуал е замислен за 3 март. На този ден членовете на „Традиция“ ще приемат и най-новия си член, 13-годишния Данчо. Момчето от две години ги моли със сълзи на очи да го вземат за хайдутин. Мечтата му най-сетне ще се сбъдне, а като подарък възрастните мъже са му приготвили ръчно ушита и извезана пълна опълченска униформа.
Вместо да висят във Фейсбук или да се напиват по уличните протести, младежите са добре дошли при нас, защото революциите минават и заминават, а на родолюбие трябва да се учим всеки ден, добавя Минев. Пак пред паметника "Майка България" в старопрестолния град патриотите от "Традиция" ще спазят обичая и ще отдадат почит на загиналите във войните за чиста и свята България.

Ще бъдат развети седем бойни знамена (начело със Самарското), точни копия на български бойни светини от близкото минало. Те са ръчна изработка и са шити от мъжете в клуба през последните седем години. Изработени са от висококачествена коприна и пресъздават напълно оригиналите. Информация за тях ентусиастите събират от специализираната литература, музейните сбирки и историческите сайтове в интернет.

Флаговете пък са осветени от Великотърновския митрополит Григорий. По традиция знамената се носят от най-представителните и достойни мъже. Тази година честта да развее Самарското знаме ще бъде дадена на новопосветения член Данчо.
Репликата на Самарското знаме е ушита през 2004 г. Това е първият исторически флаг, възстановен от родолюбива организация в България. По-късно техния пример последвали и други.

Често пресъздаваме събитията от Руско-турската освободителна война и участваме във всички възстановки на Шипченската епопея. Затова единодушно решихме, че първото ни знаме ще е Самарското, разказва Симеон Цветков, който е сред основателите на "Традиция" във Велико Търново и освен това е уредник в етнографския отдел на Историческия музей в града.

Това е флагът на Българското опълчение, с което воините участват в легендарната битка на връх Шипка. Ушит е от жителите на руския град Самара, които го връчили на българските опълченци през 1877 г. в Плоещ.
Байракът е изпълнен в цветовете на руското знаме, като от едната му страна е извезан кръст, а от другата - икона на св. Богородица. С него българите са участвали в Руско-турската война от 1877-78 г. и в Сръбско-българската война от 1885 г.

На няколко пъти търновската реплика на Самарското знаме е излизала извън границите ни, за да участва във възстановките на боевете от Руско-турската освободителна война.
Заради многото си родолюбиви инициативи и съхраняването на българската историческа и бойна памет през 2010 година клуб "Традиция" беше удостоен с наградата "Велико Търново".
На 3 март от клуб "Традиция" организират и музей на открито до паметника "Майка България" във Велико Търново. Ще изложим към 60 пушки, саби, както и няколко Георгиевски кръста, които имаме, дадени на герои-опълченци при боевете на Шипка, разказаха патриотите. Нека хората да могат да ги видят от близо и да ги пипнат, за да повдигнем българското самочувствие, добавят мъжете.


Самарското знаме е първият боен флаг на Българското опълчение. С репликата на тази бойна светиня родолюбците от „Традиция Великотърновският митрополит Григорий благославя и освещава копията на знамената, ушити от клуб „Традиция Родолюбците, водени от председателя си Върбан Минев, с униформите на 18 Етърски пехотен полк Как се приготвя чай в самовар с ботуш ще покажат в центъра на Велико Търново на 3 март

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки