„Движещите се фотографии” първо идват в Русе


„Движещите се фотографии” първо идват в Русе
Бащата на българското кино Васил Гендов
27 Февруари 2013, Сряда


Преди 135 години
Първата кинопрожекция у нас се състои в Русе на 27 февруари 1897 година.


Автор: Огнян Стамболиев

Сцена на това историческо събитие става бирарията на  богатия търговец Марин  Чолаков на улица „Княжеска” в центъра на прогресивния дунавски град. На същата улица се издигал и първият княжески дворец у нас след Освобождението, имало е и повече от 10 чуждестранни консулства. По онова време в това заведение се събирали главно богати безделници и някои любознателни читатели на френски вестници, които научили  от тях за откриването на седмото изкуство през 1895 година в Париж.

„Движещите се фотографии”, както са ги наричали най-напред, отначало не били рекламирани особено много. От Държавния архив на града разбираме, че само няколко от тогавашните вестници са поместили съвсем кратки информации за събитието.
В ежедневника „Законност” от 27 февруари 1897 година например можем да прочетем следния текст:

„В града ни от десетина дни е пристигнал един цинематограф – апарат, който изображава на платно тъй наречената „Жива фотография". Апаратът дава възможност да се виждат изображаемите от него картини и сцени във всичката им живост и движения. Пристигналият цинематограф показва, например, един движущ се трен, посрещането на цар Николая в Париж, един от парижките площади и така нататък – всичко това толкова живо и естествено, щото се получава пълна илюзия."

Както първите зрители във Франция, така и русенци не издържали на невероятната за тях гледка на движещия се влак и започнали да скачат ужасени, за да не бъдат прегазени!
Според друг вестник, първите ленти, дело на бащите на киното – братя Огюст и Луи Люмиер, показани в Русе, са били: „Посрещането на влака”, „Излизането на работниците от фабриките” и първата „комедия” – „Полетият поливач”.

След Русе, киното прохожда и в София и останалите големи градове у нас. Започва  редовен внос на филми от Париж, а след време и от Америка. Построяват се и първите киносалони във София, Русе, Варна, Пловдив, Бургас. Най-първият и най-красивият от тях е „Модерен кинотеатър” (доскоро „Цанко Церковски”) на булевард „Мария Луиза” в столицата.  През 1915 година актьорът и режисьорът Васил Гендов (1891-1970) продуцира, поставя и играе главната роля в първия наш художествен  филм – комедията „Българан е галант” и така става „баща на българското кино”.  С цената на много усилия и лични жертви той създава поредица от 11 игрални филми, сред които и първият говорящ – „Бунтът на робите” за Васил Левски!

Според „История на световното кино” на големия френски кинокритик Жорж Садул дълги години България е сред страните с най-развита киномрежа и най-голям брой кинозрители в Европа. Но днес киноразпространението в страната ни, за съжаление, е сериозно западнало.


Патриотичен календар

22 февруари 1928 г. — С постановка на спектакъла „Копелия“ се поставя началото на българския балет

22 февруари 1945 г. — Вселенската патриаршия в Цариград отменя схизмата против Българската православна църква и провъзгласява автокефалността й

23 февруари 1823 г. — Роден е българският писател, езиковед, фолклорист, общественик  и създател на едно от първите класни училища в България Найден Геров

24 февруари 1878 г. — Благоевград (тогава Горна Джумая) е освободен от турско робство

24 февруари 1945 г. — Първа българска армия с командващ ген. Владимир Стойчев получава задача за провеждането на Мурската операция

27 февруари 1879 г. — Изработен е мемоар на Учредителното събрание против Берлинския договор, който е изпратен до Великите сили 

27 февруари 1897 г. — В Русе се състои първата кинопрожекция у нас, наблюдавана от 200 зрители

28 февруари 1895 г. — В Стара Загора е създаден първият у нас градски парк от европейски тип – „Аязмото“

28 февруари 1895 г. — Роден е художникът Вадим Лазаркевич, смятан за баща на българската детска илюстрация

28 февруари 1907 г. — Роден е писателят Емилиян Станев


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки