Зелени орехи при недостиг на йод


Зелени орехи при недостиг на йод
18 Март 2018, Неделя


И компреси с мляко при възпалени очи

Автор: Силвия Горанова

Смолян е един от най-красивите градове в България. Разположен е в Средните Родопи. А голяма част от жителите му, отколешни балканджии, са големи познавачи на билките. Почитателка на народната медицина е и смолянчанката Ана Алекова.

Преди да се засели тук, тя е живяла в малко пловдивско селце. Един ден чула от съседи, че лекари от града ще идват да правят прегледи за гуша. Отива и тя да се прегледа и се оказва, че страда от недостиг на йод.

„Аз наистина от няколко месеца имах странното стягане в областта на шията. Но все пак не очаквах да съм развила заболяване. Доста се изплаших“, споделя днес Ана.

Докторите й предписват таблетки, които тя чинно започва да приема по предписание. След няколко дни обаче случайно среща жена със същия проблем, която й казва, че хапчетата на някои помагат, но на други действат с обратен ефект. Затова я съветва да приложи един начин на лечение с орехи.

За целта се взимат 80 зелени ореха – с големината на маслина или малко по-едри. Нарязват се на 2-3 парченца и се поставят в 2 л гроздова ракия. Престояват така 5 дни и след това към сместа се прибавят 2 кг захар и 2 л червено вино. Настойката отлежава още 55 дни, като всеки ден сместа се разбърква. Получава се приятно питие с вкус на ликьор. След като се прецеди, от него се приема 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди хранене.

Ана прилага това лечение около 2-3 месеца. Стягането в гушата й изчезва доста бързо, но въпреки това тя продължава от  време на време да приема профилактично от целебната течност. Изследванията показват, че заболяването на гушата й е изчезнало напълно.

Родопчанката ни разкри още една много лесна и ефикасна рецепта, която е прилагала на дъщеря си. Тя е за премахване на налепи по гърлото. Когато момиченцето й било на 6 години, преживява операция за отстраняване на сливиците. Интервенцията се оказва некачествена и в следващите дни детето се чувства много зле. Вдига висока температура, появяват се и обилни кръвотечения от носа и устата. Подлагат го на безкрайни и болезнени процедури.

Днес дъщерята на Ана Алекова вече е жена, но продължава често да боледува. Тази есен гърлото й се покрива с гнойни налепи, от които й се повишава температурата. В рамките само на два месеца й се налага да смени 3 вида антибиотици,  които така и не дават видим  резултат.

Ана среща една позната, на която един професор дал съвет при такива случаи да вземе едно тампонче, което да напои с газ и с него внимателно да се почистят сливиците. Смолянчанката приложила този метод на дъщеря си. И само след 2-3 намазвания възпалението й изчезнало.

При появата на т. нар. ечемик върху клепачите на очите, Ана сподели, че измива добре едно яйце и го сварява с черупката. След това, докато е още топло, го поставя в марля и го поставя върху ечемика.

Когато поизстине, затопля отново компреса във вряща вода и пак го слага върху болното окото. Това се повтаря 2-3 пъти на ден. Процедурата може да се направи и още при първите симптоми за появата на ечемика и така да се предотврати неговото излизане.

За възпалено око пък жената е чувала, че се прилага компрес с майчина кърма. Но тя изнамира и друго лечение. Взима преварено прясно мляко. Затопля го леко и потапя в него парченце хляб, което използва като компрес за болното око. След няколко часа повтаря  процедурата, само че не с хляб, а с памук. И така няколко пъти през деня.


В категории: Здраве , Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки