Освобождаването на Крива паланка


Освобождаването на Крива паланка
Крива паланка от времето на Балканската война
05 Февруари 2019, Вторник


За сърби, гърци и черногорци войната е приключила. Тя продължава да се води от българите, които са обсадили Одринската крепост и са достигнали до Чаталджа, където е последната преграда пред османската столица


През 1913 г. продължава Балканската война. Турците са разбити в Македония, Родопите, Беломорска и северната част на Одринска Тракия. За сърби, гърци и черногорци войната всъщност е приключила. Тя продължава да се води от българите, които са обсадили Одринската крепост и са достигнали до Чаталджа, където е последната преграда пред османската столица.

Понеже вече нямат противник, главно сърбите се заемат с установяването на своето присъствие в бившите турски владения, дори в голяма част от признатата (според договора от 29 февруари 1912 г. между България и Сърбия) българска зона. Те навлизат в нея и я обявяват за сръбска територия.

Според тях договорът трябва да се замени с признаване на статуквото – който докъдето е стигнал по време на войната, да бъде негово, с което българите не са съгласни.

Така се стига до конфликта за Крива паланка. Градчето е освободено от четата на Пальо войвода, който побива българския байрак на конака.

В края на януари 1913 г. един сръбски полк приближава до Крива паланка и неговият командирът иска да му бъде предадена властта, иначе заплашва, че ще я вземе със сила. А тя е значителна – 6-хилядна пехота, 1000 кавалеристи и 15 оръдия. Докато отрядът на Пальо войвода се състои само от 200 души.

Затова той търси помощ от българската войска. Лично отива в Кюстендил, който е на 30 км от Крива паланка, и се свързва с намиращата се там дружина под командването на майор Горов.

Обяснява му положението и иска неговата подкрепа. Понеже България и Сърбия все още са съюзници, майор Горов не може да си позволи военни действия срещу сръбския полк. Затова той обявява, че войниците, подофицерите и офицерите могат да подадат рапорт с искане за отпуск поради важни причини, а всъщност да се присъединят към отряда на Пальо войвода.

Така от общо 2100 души от състава на дружината, 800 стават четници. На 23 януари сръбският полк решава да влезе в Крива паланка, като смята, че съвсем лесно ще превземе градчето.

Докато Пальо войвода го отбранява със своя отряд и присъединилите се към него стотина местни жители. Българските доброволци от кюстендилската дружина, облечени в цивилни дрехи, нападат сърбите в тил и им нанасят съкрушителни загуби.

Крива паланка е обявена за безспорно българска и остава такава до Букурещкия договор от 28 юли 1913 г. Сега градът се намира в република Македония, но преобладаващата част от хората в него продължават да говорят на чист български език.


Патриотичен календар

1 февруари 1908 г. — Ден за почит към жертвите на комунизма

2 февруари 1864 г. — Роден е детският писател Стоян Стойков Русев, известен с псевдонима си Дядо Благо

3 февруари 1921 г. — Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името „Бързолет”. Той е първият изобретател на летателен апарат по-тежък от въздуха. Смята се за основоположник на българската авиационна наука. Още през 1894 г. Джамджиев прави първия български опит с аеродинамичен уред, построен във Варненската окръжна образцова железарска работилница. След това, през 1911 г. патентова във Франция летателен апарат. За своята теория „Нова система аероплан" българинът получава в Париж диплом, заведен под номер 26224. Още през 1903 г. той достига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията.

5 февруари 1889 г. — Княз Фердинанд I дава разрешение на Военното министерство за закупуване на първите картечници за Българската армия

6 февруари 1878 г.  — Бургас е освободен от турско робство и в него е учредена първата българска градска община

7 февруари 1878 г. — Руските войски освобождават Поморие


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки