С мирис на индрише


С мирис на индрише
09 Декември 2017, Събота


Цветето помага при диабет, а копривата вдига хемоглобина


Нашата читателка Виолета Тончева  от Шумен знае толкова много рецепти от областта на природната медицина, че едва ли ще успеем да ги съберем в един материал. Ще ви разкажем обаче за най-успешните от тях.

73-годишната жена е бивша учителка. И като един високообразован човек, тя не пристъпва към прилагането на дадено билколечение, без да се посъветва първо със своите дъщери – едната от които е лекар, а другата – фармацевт.

Преди години мъжът й разбира, че има анемия. Хемоглобинът му е доста нисък и за да го повишат, включват в менюто му много лековити билки и храни. Според наблюденията на шуменката, най-хубавото нещо, което природата е създала за лечението на това заболяване, е копривата.

Какви ли не гозби е забърквала от нея, само и само да присъства всеки ден на семейната трапеза – и чай, който съпругът й пие като вода, и супа, и каша, и дори прибавя по няколко листа към закуската.

Ето и питателната рецепта за най-ранно ядене, с което започва деня: в купичка се слагат 2 супени лъжици овесени трици, 1 супена лъжица изсушена коприва, 1 супена лъжица ленено брашно и 1 чаена лъжица пчелен прашец. След това тази смес се  залива с нискомаслено кисело мляко и към нея се добавя 1 кафяна лъжица канела.

Леля Виолета съветва също при това заболяване да се консумира много спанак и черен дроб, но не препечен, а приготвен както модерно го наричаме днес „алангле“.

Освен това, докато мъжът й е зле, тя упорито настоява той да изяжда всеки ден по няколко лъжици пшенични кълнове, които също му приготвя сама. Още от предния ден взима шепа жито, измива го добре и го накисва, след което го слага на топло. На следващия ден кълновете са поникнали.

Шуменката признава, че е голям почитател на червеното цвекло. То помага не само за предотвратяването на анемията, но е много полезно и при диабет. Затова тя често приготвя витаминозна салата от настъргано червено цвекло, морков и ябълка.

Що се отнася до борбата с диабета, преди години леля Вили става свидетел как нейната хазяйка в студентските години успява успешно да се пребори с това заболяване. Всеки ден тя сварявала 5-6 листчета индрише в 2 л вода и след това си носела отварата на работа вместо вода. Лечителката твърди, че индришето може да се хапва и сурово, особено вечер преди ядене, защото има и успокояващ ефект.

Тя е почитателка и на следната лековита рецепта за диабетици: За нея се използват борови връхчета, набрани през пролетта. 30 броя от тях се варят около 2-3 мин. в 1 л вода. След това от отварата се взема по 1 супена лъжица само сутрин, половин час  преди ядене.

За препоръчване е също да се забърка лековита смес от 1 чаена чаша кисело мляко, в което се слагат 30 обелени фъстъка и 1 чаена лъжица индийско орехче. От нея се приема по 1 супена лъжица сутрин 30 мин. преди храна.

За друга рецепта пък се използва 200 г семе от люцерна, което се слага да ври в 3 л вода. После се добавя и сокът от 15 лимона. От този коктейл се пие по 60 г 3 пъти на ден, докато организмът се стабилизира .

„Много съм чела и слушала, че при диабет е изключително полезна и шипката. Като имам възможност си бера, като не  – си купувам. След това си правя шипково вино по следния начин: В една голяма туба слагам плодовете, слагам малко захар и вода и оставам съда отворен. След ферментацията се получава доста приятно питие“, добавя още бившата учителка.



В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки