Кмет от ГЕРБ се подмазва на червен оръжеен бос


Кмет от ГЕРБ се подмазва на червен оръжеен бос
Митрополит Николай обявява Манджуков за архонт
16 Октомври 2012, Вторник


Иван Тотев предлага Петър Манджуков за почетен гражданин на Пловдив, бил като Кудоглу

Автор: Камен Христов

Кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) ще предложи на Общинския съвет да обяви оръжейния бос Петър Манджуков за почетен гражданин на Пловдив. За по-убедително, той дори го сравни с най-големия пловдивски дарителДимитър Кудоглу (виж карето). Така партията на Бойко Борисов прави втори рязък завой в Пловдив към милионери с червени пари. Само преди месец подчинените на областния и градски лидер на БСП Георги Гергов, който контролира панаира, благодариха сърдечно на правителството за „страхотната му икономическа политика“.

Борисов върна жеста и усърдно нахвали в деня на откриването на есенния технически панаир Гергов за „доброто управление“ на изложбения център.
Предложението Петър Манджуков да стане почетен гражданин на Пловдив идва месеци преди парламентарните избори догодина, за които ГЕРБ ще има нужда от солиден финансов гръб.
Мотивите на Тотев да предложи оръжейния бос за почетен гражданин са даренията му за Пловдив. Хрумването на градоначалника дойде минути преди подписването на договора, с който милионерът предостави на общината система за видеонаблюдение в Стария град на обща стойност 200 000 лева.

Подаръкът включва и осветление на 70 пешеходни пътеки. Според Тотев, от времето на Кудоглу насам не е имало толкова голям дарител за Пловдив. Преди това оръжейният бос дари 1 милион лева за изграждането на най-новия храм „Свето Преображение Господне“ в район „Тракия“. По този повод през юни т. г. благодетелят бе провъзгласен за първия архонт на Пловдивската църква. Митрополит Николай му връчи кръст с ръчно изографисана икона на покровителя на града свети апостол Ерм и го закичи с лента в цветовете на митрополията - бяло и синьо.

Самият Манджуков обясни какво го е подтикнало към дарението: „С годините човек усеща много по-дълбоко корените си и това, което го свързва с родното му място. През целия си живот съм живял скромно – нямам големи инвестиции в мои капризи“. И направи някои уточнения за политическата си принадлежност: „Общуването покрай храма ми даде възможност за опозная новия екип на община Пловдив – кмета Иван Тотев и заместниците му.

Трябва да ви кажа, че въпреки че в публичното пространство много ме свързват с лява политическа сила, това е една журналистическа инерция заради това, че бях издател на „Дума". Сега Иван Тотев с признателност за похвалата му връща жеста с предложението да стане почетен гражданин на града, а самият Манджуков отвръща: „Тази новина, господин кмете, наистина ме развълнува“.

Идеята за званието взриви мрежата и форумите в интернет. „Това са кървави пари на десетилетен оръжеен барон (викат им Warlords). В момента колегата му по бизнес – Виктор Бут, излежава тристагодишна присъда в USA. Моралната везна мери изключително нереално в такива случаи...“, пише потребителят с никнейм Адмирал. Колегата му с прякор Майна, е още по-ядосан: „Манджуков да стане почетен жител на пловдивския затвор. Откъде има тези милиони? Това са ограбените пари от народа.

Ако беше заплащал труда на работниците си както трябва, нямаше да се пери с тези милиони“. Анонимен пише, че „досието на архонт Петър Манджуков е по-дебело от Библията, „Война и мир” и „Престъпление и наказание”, взети заедно“. И добавя, че „служи в структурите на ДС като секретен сътрудник, агент и нещатен сътрудник от 1974 до 1990 г. с псевдоними Пампоров и Омуртаг“. Друг анонимен потребител пък замесва името на Манджуков в голям международен скандал: „През 2004 г. той беше уличен в нарушаване на ембаргото, наложено над Ирак.

Тогава в официален американски доклад излезе информацията, че три български дружества са въоръжавали тайно режима на Саддам Хюсеин. С оръжие, продадено от Манджуков, са избити и руски войници в кървавите сражения в Абхазия. Руският президент Путин му го каза лично в очите. И отказа да се ръкува с него, когато беше в България. САЩ обявиха Петър Манджуков за персона нон грата и му отнеха визата“.



Кой е Димитър Кудоглу?

Най-големият пловдивски дарител Димитър Кудоглу е родом от с. Габрово, Беломорска Тракия. Завършил е престижни колежи. През 1903 г. се преселва в Дрезден, където е борсата за търговията с тютюн в Средна и Западна Европа. През военните години сключва успешни сделки за снабдяване на армиите и цивилното население в Германия и Австро-Унгария. През лятото на 1913 г. по време на Междусъюзническата война с. Габрово е изгорено, а населението бяга и се заселва в Пловдив. Кудоглу изпраща 2000 златни наполеона, за да подпомогне хората. Потресен от последствията на националната катастрофа, той помага с около 1 млн. лв. на бежанци, инвалиди, сиропиталища, болници и благотворителни дружества, на Червения кръст и БАН. С неговите средства са открити 11 безплатни трапезарии за над 1000 деца на фронтоваци. Заради високата детска смъртност и заболяванията от туберкулоза сред бежанците Кудоглу решава да отвори в Пловдив Дом на благодарността. Това е първото социално-здравно заведение в България.



Званието „Почетен гражданин“ девалвира
Званието „Почетен гражданин“ вече масово се раздава на килограм и девалвира. Преди време, пак в Града под тепетата, пловдивски общински съветници от опозицията се разгневиха на  предложението Елизабет Хайк Вартанян да бъде обявена за почетен гражданин – тя е никому неизвестна, но според вносителите на предложението има дългогодишна просветна дейност. Пенсионерката е председател на Дружество „Ереван“. Ако продължим така да раздаваме наградата, излиза че всеки, който е навършил 50 г., няма пътнотранспортно произшествие и редовно си плаща данъци, може да стане почетен гражданин на Пловдив, заяви тогава общинарят Тодор Кръстев.

Преди две години известната издателка Божана Апостолова отказа да приеме това звание. „Стана редовна практика такива награди да се връчват на всяка цена, при положение, че няма хора, които да я заслужават", аргументира се тя. И даде пример, че се предлагат хора, които не са стъпвали в Пловдив или пък отличавани на чисто политически принцип като видната активистка и касиерка на партията ВМРО-НИЕ, от която бе бившият пловдивски кмет Славчо Атанасов, Лилия Учкунова. „Няма да съм следващата „лопата“ - категорична бе авторитетната издателка.

Девалвацията на почетните титли в Пловдив не е изолирано явление. Подобно е положението и в много други градове на страната. Бургаската общественост например това лято бе възмутена от обявяването за почетен гражданин на морския град на председателят на УС на най-големият замърсител в региона – „ЛУКойл Нефтохим Бургас“ Сергей Андронов. Почетни бургазлии са още бившият национал и бивш сливенски кмет Йордан Лечков, днес вип подсъдим по няколко процеса за злоупотреби, както и скандалният ректор на университета „Проф. д-р Асен Златаров“, славещ се като ревностен привърженик на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“.


Димитър Кудоглу Пловдивският кмет Иван Тотев официално и в присъствието на митрополит Николай номинира Манджуков за почетен гражданин Църквата в район „Тракия“, за чийто строеж оръжейният бос дари 1 милион лева

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки