Със зелева чорба срещу тромбофлебит


Със зелева чорба срещу тромбофлебит
03 Декември 2017, Неделя


И как да преборим остър синузит и кашлица

Автор: Милена Николова

Бургазлийката Яна Ялдъзова става ревностен почитател на народната медицина още съвсем млада, когато благодарение на един природен лек успява да се отърве от камък в бъбреците, който й създава много болки и терзания. Тази рецепта и до днес стои на първата страница в тефтера й, в който тя „колекционира“ рецепти и съвети от народни лечители и от хора, успели да се излекуват с помощта на натурални средства от природата.

Жената твърди, че ако човек прилага профилактично това целебно биле 3 пъти по 15 дни на всеки 4 месеца, то ще се изчистят всички песъчинки от бъбреците му и ще предотврати завинаги образуването на камъни в тях.

А приготвянето на вълшебната отвара е елементарно. За целта се взима лешникова кора, която се събира през пролетта или есента, като внимателно се избират възможно най-тънките клонки от лесковия храст (горе-долу колкото молив дебели).

Кората се обелва и се изсушава. След това в 2 литра вода се слага 1 шепа от нея и се вари докато нивото на течността спадне с около 2 пръста. Ако съдът, който се използва за варенето, е по-широк и плитък – намаляването на количеството на водата трябва да е около 1 пръст. В общия случай варенето продължава 20 минути на силен огън. Получената отвара  се оставя да изстине, след което се прецежда и се пие през целия ден вместо вода. Хубаво е обаче това да се прави преди хранене.

Разлиствайки ценната си сбирка от билкови рецепти, Ялдъзова успява да открие лек и срещу коварната и продължителна кашлица на своята племенница. За целта тя разбърква с миксер  една  чаша прясно мляко, 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица домашна свинска мас. Цялата получена смес се изяжда вечерта преди лягане. През нощта болният би трябвало обилно да се изпоти поне няколко пъти, като в тези случаи следва незабавно да се преоблече.

Преди около двадесет години бащата на Яна се разболява от синузит. Проблемът се изостря и дори се стига дотам, че човекът и обувките не може да си върже сам, защото болките му се засилват непоносимо, когато се наведе. 

Яна започва да разпитва близки и познати за някакво ефикасно лечение от народната медицина. И тогава й казват следната рецепта: Изважда се един корен от хрян. Измива се добре и се подсушава. Настъргва се на пластмасово ренде. Една супена лъжица от него се смесва с 1 супена лъжица кисело мляко (за предпочитане домашно), което предварително е изцедено на една филийка хляб, за да се отдели суроватката от него.

Съставките се размесват добре, след което челото (участъкът между веждите) се намазва обилно с мас или мазен крем. Върху това място се поставя компрес от получената смес, като се препоръчва тя да се завие в тензух. Отгоре се покрива с няколко салфетки и парче хавлия и се завързва с шал. Така се стои около половин час.

Когато прилага тази процедура на своя баща, Яна забелязва, че той получава голямо облекчение и така спокойно задрямва, че се събужда чак след 3 часа. Болките му са изчезнали безследно и дори не се налага компресът да се повтаря повече. 

Баба си пък Яна успява да излекува от тромбофлебит. Малко над десния глезен на възрастната жена по някое време се появява оток с тъмен цвят, който започва много да я боли. Внучката се разравя старателно из рецептите си и намира много лесна за изпълнение процедура. Тя взима чорба от кисело зеле. Затопля я до температура, малко по-висока от телесната, и облива на няколко пъти болното място на бабиния си крак, като се налага да претопля целебната течност. Още на четвъртия ден сутринта се установява, че синината е изчезнала. За всеки случай повтарят процедурата още два пъти. 


В категории: Новини , Здраве , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки