С кестени и воден лук в почивните дни


С кестени и воден лук в почивните дни
Я да видим коя реселчанка е изплела най-дълга плитка лук
02 Октомври 2012, Вторник


Докато земеделският ни министър се прави на човек от народа, обикновените хорица истински се


Автор: Яна Славянска

забавляват на едни други панаири.В събота петричкото село Коларово ще стане арена на Първия фестивал на кестена в Природен парк „Беласица“. От три години празник на този дар от природата честват и в село Брежани от състава на благоевградската община Симитли. Там екзотика в тържествата миналата година внесе местният зет – италианецът Мауро, който нагости множеството, събрало се на селския площад, с печени кестени по... италианска технология.

Сега конкуренция на брежанци ще правят коларовци, които са замислили много интересни мероприятия за събитието. За любителите на кулинарните изкушения е предвиден и конкурс с възможност за дегустация, а почитателите на планината и кестеновите гори ще пробват сили по туристическия маршрут „Животът на кестена”, който тръгва от селото и продължава близо три часа. Съседните села от Подгорието – Беласица, Самуилово, Камена, Яворица, Клъч, Скрът и Габрене, също ще гостуват в Коларово със свои представителства. Те ще вдигнат шатри, в които ще подредят най-разнообразни традиционни за района ястия, кестенов мед, като ще изложат също и образци от своите носии и аксесоари.

Покрай кестените, гостите на фестивала ще може да научат и много интересни факти за ритуалите, легендите и растенията на Беласица. И дори ще могат да пострелят с лък и да се повозят на въжен тролей.
Горе-долу по това време – в края на септември или началото на октомври, традиционно червенобрежкото село Реселец пък се превръща в столицата на... водния лук. Казват, че този зеленчук оказва благоприятен ефект върху сърцето и артериите.

Обикновено по време на феста се провежда надпревара коя от местните жени е изплела най-дългата плитка с лук. Цялата украса за празника също се изработва от главите на този сорт кореноплод, който тук минава за истинска виагра за мъжете.
И на панаир, като на панаир – без лучени манджи, лучници и други ястия по традиционни местни рецепти, забъркани от сръчните домакини, просто няма как да мине.



Брежанките пък се надпреварват за най-вкусно изкушение с.. кестени

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки