Когато бивша касиерка стане директор...


Когато бивша касиерка стане директор...
Емилия Марчева
22 Август 2012, Сряда


Пет месеца  лишаване от свобода с три години изпитателен срок е присъдата на Ямболския окръжен съд


Автор: Валентин Вълчев

за общинския съветник от ГЕРБ в ОбС Емилия Георгиева Марчева. Решението на магистратите е от 5 юли т.г.
Мотивите - Марчева, която е и директор на „Информационно обслужване” АД – клон Ямбол, както и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси в действащия общински съвет, „в качеството си на длъжностно лице е присвоила пари – собственост на дружеството – в размер на 2 509.42 лв., поверени й да ги пази и управлява“. И още – през периода 2008 – 2012 г. осъдената вече шефка е фалшифицирала различни документи.

Още преди три години, в броя си от 11.11.2009 г., „Десант” предупреди за опасностите, които крие недалновидната кадрова политика на кмета Георги Славов и най-вече – решението му да изстреля до директорския пост на „Информационно обслужване“ АД бившата касиерка и секретарка Емилия Марчева.

Любопитни подробности по казуса „Марчева“
Дружеството ИО се помещава в солидна четириетажна сграда на бившия изчислителен център на града. Апетит към една доста атрактивна част в този имот проявява някой си Стоян Стоянов, известен в града като производител на салатите „Ники”, а именно: към помещенията на бившия стол за хранене на персонала – 180 квадратни метра, в които са изградени търговска част и производствена част.

Въпросният господин – твърдят запознати – освен като майстор на салати, се прочува и с твърде топлите си отношения с директорката Марчева. „Топлата връзка” намира практически израз и във факта, че между неговата фирма и ИО - клон Ямбол е сключен договор, според който наемателят „Ники” заплаща само за ползването на 80 кв.м, вместо за 180.
По времето на управлението на Марчева и  ямболският клон на фонд „Земеделие” проявява интерес към части от сградата на ИО за настаняване офиси на фонда. И този „обществен интерес” е уважен.

Като условие за настаняването на новите наематели се изисква ремонт за сметка на Ф „Земеделие”. Любопитна подробност в случая е, че този ремонт се възлага на фирма на друг приближен на Марчева – Пламен Майсторов, който от своя страна, като политик-земеделец, е сред групата общински съветници, които осигуряват комфорт в общинския съвет на града на кмета от ГЕРБ – Георги Славов.

Ремонтът  се осъщестява, но за умопомрачителна сума, която предизвиква гнева на тогавашния управляващ „Информационно обслужване” АД г-н Тадаръков.
Така или иначе, именно по време на този ремонт съучастникът на Марчева в „ограничаването на корупцията” С.С успява да смени дограмата на жилището си с луксозна такава; салатеният бос се сдобива с апартамент, когато дори в бедния Ямбол цените на жилищата са от по 500 евро за квадратен метър; Пламен – майсторът на ремонтите – строи луксозна кооперация в един от най-атрактивните и най-скъпи квартали на Ямбол...

Сред по-малко забележителните управленчески решения на директор Емилия Марчева – в интерес на обществото – е и назначението на нейната майка в повереното й предприятие. Вярно само като чистачка, което обаче не пречи на въпросната дама, освен с хигиената на коридорите и тоалетните, да се занимава и с хигиената на отношенията в предприятието...
Волната програма на г-жа Марчева като директор на „Информационно обслужване” – АД, клон Ямбол приключва на 2 август тази година. Не без драматичен ефект, естествено. Заповедта за освобождаването й пристига по куриер – тя се подписва за получател, но отказва да се подчини на уволнението, позовавайки се на... имунитета си като общински съветник.

Наляга я и тежко и внезапно неразположение и излиза в болнични, но това не й пречи два дни след това да вземе участие в работата на Постоянната комисия по бюджет и финанси на ОбС – Ямбол. Все пак е председател на комисията и – както сама твърди в цитираното по-горе интервю - „...човек трябва да има достойнство и когато не се е справил като управленец да го признае, а не да продължава да разсипва и задържа развитието на града ни”.

В средите на ГЕРБ в Ямбол цари пълно мълчание по случая „Марчева”. Председателката на общинския съвет д-р Татяна Петкова отказа коментар; обещанието на секретаря на общината Антон Кабрански да информира за мнението на кмета Славов, който е и партиен лидер на ГЕРБ, още не се е състояло. Съветник от групата на управляващите обаче твърди, че разговори по случая вече са се водили, както и че всичко за нея се е знаело още през 2008 г.

Естествено, че се е знаело и възнаграждението е ясно: директорски пост за бившата касиерка, понеже „Информационно обслужване” АД е фирмата, която няколко години печели надпреварата за официален преброител на гласовете на избирателите... Догодина – пак!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки