Турски университет в България


Турски университет в България
Сезгин Мюмюн (вдясно) ще разчита явно на подкрепата на Бойко Борисов. Двамата може и заедно да пренапишат българската история, по настояване на ислямистите, финансирали Мюмюн
11 Май 2012, Петък


Идеята  у нас да има университет, в който да се преподава  на турски, е кощунствена

Автор: Анна Петрова

Има новина, която не може да бъде оставена без внимание. Сайтът  http://akademika.bg/ съобщи, че някой си Сезгин Мюмюн иска лиценз от Министерство на образованието, науката и младежта (МОНМ) за създаването на университет, в който да се преподава изцяло на турски език. Мюмюн е изпратил заявление до просветния министър Игнатов, в което се позовава на чл. 13 от Конвенцията за защита на националните малцинства и иска разрешение да открие ново висше училище. ВУЗ-ът ще бъде частен и ще се казва Балкански университет.

И още:  в същото заявление до МОНМ Мюмюн настоява историята на турското робство да бъде пренаписана, така че да отразява нашето общо и толерантно минало, без предпоставки за етническа и верска омраза.

На египтолога Сергей Игнатов му бяха необходими цели три дни, за да реши как да коментира всичко това. И го направи толкова витиевато, че човек да се чуди дали заплатата му иде от София или от Анкара, например.


От птичи поглед
Министерството седи и гледа на тази работа от птичи поглед, рече във вторник министър Сергей Игнатов. И после даде безценни указания как най-лесно, най-бързо и най-безпрепятствено да се създаде упоменатият ВУЗ, в който ще се преподава на турски.

Игнатов поясни, че първоначално трябва да има проект, който да влезе в Националната агенция по оценяване и акредитация. И дори изброи на какви изисквания трябва да отговаря „университетът”: да има съответната материална база, да разполага с необходимия брой преподаватели и т.н.
Българският министър на образованието добави още, че ръководеното от него ведомство стимулира родните университети да преподават на чужди езици, за да привлекат повече чуждестранни студенти. Наблягало се обаче предимно на английския език, употребата му в световен мащаб.

Сергей Игнатов увери, че ако Агенцията по акредитации одобри съответния проект, то и правителството ще се произнесе. Само дето не обеща, че лично Бойко Борисов ще открие новото учебно заведение, както направи преди време със световно (не)известния Пернишки университет.


А кой е Мюмюн?

Сезгин Мюмюн е стар познайник на „Десант”, но далеч преди това попада в полезрението на българските правоохранителни органи. Днешният председател на етническата по своята същност организация „Справедливост-България” обича да се титулува „най-младият политзатворник”, защото по време на Възродителния процес роденият в Исперих през 1967 г.

Мюмюн е осъден на 11 години лишаване от свобода за шпионаж в полза на Турция. Излежава четири години и един месец в затвора, откъдето излиза през юли 1990-а. Участва при създаването на ДПС, но после се отдръпва. През 2008 г. името му беше забъркано в скандала около създаването на помашка партия в България. На следващата година бе осъден за клевета, той предостави на медиите документ с невярно съдържание, според който ДПС е дало на Волен Сидеров 1 600 000 лв. за предизборната кампания на партия “Атака” през 2005 г.

Между другото, Сезгин Мюмюн обича да изтъква, че е сред учредителите на гражданското движение, а по-късно и на партия ГЕРБ, въпреки че в момента не е неин член. Семейството му живее в Турция.
През 2006 г. Мюмюн учредява неправителствената организация Национален център „Справедливост”. По думите му, сред нейните членове има не само множество политзатворници, съдени за шпионаж и предателство в онези години (преди 1990 г.), но и много хора от керваните с изселници.

Тази НПО е сред партиите в Синята коалиция, а Мюмюн си приписва авторството на внесената от Иван Костов и компания декларация за осъждане на Възродителния процес.


Университет или...
Колкото и кощунствено да звучи, няма законови пречки да бъде създаден частен ВУЗ с преподаване (и) на турски език. В този смисъл на искането на оглавяваната от Сизгин Мюмюн фондация „Справедливост-България” трябва да се гледа съвсем сериозно. Както и да се анализират и огласят още сега потенциалните вреди, които подобен „университет” може да нанесе, вкл. на националната сигурност.

Прецедентът „новини на турски език” по БНТ на практика увеличава вероятността да се появи и „университет” с преподаване на турски. В полза на подобно искане работи и съществуването на Американския университет в Благоевград, където езикът на Ботев и Левски също не е на почит.
Пари и преподаватели за подобно начинание ще се намерят – независимо дали ще дойдат от официална Анкара или от други, не толкова официални източници на финансиране и литература за „училищата” в Родопите, където се преподава радикален ислям.

Учтиво казано, един турски университет някъде в България ще произвежда приятели на Турция, така както Американският университет в Благоевград произвежда приятели на САЩ. От друга гледна точка, приятелството си е приятелство, но в геополитиката то се измерва със сфери на влияние и много милиарди.

Вече доста време „Десант” публикува на последната си страница снимките на депутатите, подкрепили антибългарската декларация за Възродителния процес и апелира към читателите си да подкрепят подписката, в която се настоява за отмяна на позорния акт.


Те предадоха България!
Мюмюн – също – независимо дали е истинският автор на позорната антибългарска декларация или тя е съчинена в нечии чужди спецслужби.
Искането за създаване на турски университет в България не е случайно. По терминологията на службите, занимаващи се с националната сигурност, такова искане не може да бъде окачествено другояче, освен като активно мероприятие.

Ако не я е срам, днешната българска дипломация може да нарече искането на Мюмюн дори мост между съседи, култури и цивилизации. Това може и да помогне за лицензирането на поредния чужд университет у нас, но няма да промени антибългарския му характер, насоченост и възможни цели.

На всичко това министърът на образованието Сергей Игнатов гледа от птичи поглед и с невъзмутимостта на сфинкс. От птичи поглед, т.е. много от високо, могат да се видят само много големи неща. Но за един министър и националните интереси трябва да са достатъчно голямо нещо, за да му бодат очите. Или – колкото и страшно да звучи – ако всичко е за продан - то нека забраним Паисий и неговите страховити думи:

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?
След това вече можем да продадем братята Кирил и Методий на Скопие заедно с цялото им дело и да поръчаме още отсега паметник на Мустафа Кемал Ататюрк за парадния вход на турския университет в България.



Сергей Игнатов едва ли ще се противи на гаврата с българското образование. Състоянието му и бездруго е плачевно в момента

В категории: Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
21.01.2013 09:51:32
0
0
Какво търси този мошеник с примиера смях в залата Вчера беше с бате Ванко дължи на половин България пари завлякъл толкова хора Изнесе дървата от Бургаското пристанище каква наглост Господин примиер сядайте с нормални хора да Ви повярвами
Хваниго за яката и да ми прати 300 та лева с лихвите вече втора година го чакам
5
левски
18.05.2012 08:58:14
0
0
е няма лошо ,кат има на руски защо да няма и на турски след като в бг има един милион турски говорящи граждани
4
гад12
16.05.2012 14:22:13
0
0
Аз предлагам да не ставаме нито американски щат,нито турски вилает. [cruel]
3
боцман
15.05.2012 07:07:23
0
0
Този Мюмюн да хваща под ръчичка Боко и ....слънцето на квадратчета.Стига потурчване, стига навеждане!Всекимо нужното!!!
2
Крали Марков
14.05.2012 08:22:50
0
0
Аз пък викам да си останем българчета!
1
pensioner
14.05.2012 05:39:29
0
0
Като едно нищо ще стане.Както има американски,така ще има и турски.По-бързо да ставаме американски щат,за да не станем турски вилает.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки