Рецерватът "Царичина" - между омайничето и старите воденици


Рецерватът
Част от Тетевенския дял на Стара планина – поглед от връх Вежен
08 Май 2012, Вторник


Приказната местност пази легенда за чудодейно излекуваната дъщеря на цар Иван Асен ІІ

Автор: Пламен Николов

Ранна пролет е, но в полите на Балкана все още се чувства полъхът на зимата. Пътят за Тетевен криволичи край бурно шумящата, придошла от започналото снеготопене река Вит. На запад е връх Камен лисец (1073 м). В далечината се забелязва и Гложенският манастир. Светата обител е строена през ХІІІ век. Наблизо е и Съевата дупка. На изток се простират възвишенията на Васильовския дял на Стара планина.

Спираме за кратка почивка в Тетевен. От центъра на градчето се разкрива изглед към Янков връх (1215 м) и рида Патрахилица с връх Петрахиля, наричан още и Слънчев камък (1172 м).
Пътят ни продължава към Рибарица. Тук традициите са още живи – старите воденици продължават да мелят брашно, валявиците валят чудните със своята пъстрота рибаришки черги.
Туристите тук са изкушени да опитат неповторимото сладко от горски плодове и прочутото балканско саламурено сирене, па да вдигнат наздравица с рибаришка сливова ракия.

Пъплим нагоре по планински асфалтов път. Зимата още не си е тръгнала от тия места. Наскоро лавина е затрупала тази част от пътя и се оказва невъзможно да продължим с буса през образувалата се двуметрова пряспа. От тук нататък сме пеша.
Нагласяме раниците, поставяме гетите, хващаме здраво щеките и поемаме нагоре. Началната ни кота е 750 м надморска височина, а трябва да стигнем 1650 м.

Температурата на въздуха е 15 градуса, въпреки все още неотстъпилия от планинските склонове сняг. В началото на прехода той ни се струва като приятна пролетна разходка в гората. Наслаждаваме се на чистия планински въздух, тишината на вековната гора и ромона на устремно спускащата се надолу река, набрала мощ от топящия се сняг.

След час стигаме началото на тясната пътека, която през зимата е единственият начин да се стигне до хижа Вежен и едноименния връх. Приятната разходка е до тук. Пътеката е много стръмна и за нас, по-неопитните, е истинско изпитание. Освен с трудния терен се налага да се борим и с  дълбокия около метър сняг, в който често затъваме.

Трудно бихме се справили без помощта на опитните планинари от клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица” – Велико Търново. Те ни напътстват как да вървим, за да пестим силите си, как да избегнем затъването в снега, показват ни какво означава серпентинното слизане по заснежени терени.
Често спираме за почивка. И съчетаваме минутите за отдих със съзерцание на изваяните като в зимна приказка заснежени склонове на Балкана.

Усилията си струват. Една след друга пред нас се разкриват панорамни гледки към покритите с бяла пелена върхове Булованя (2043 м), Тетевенска баба (2070 м), Малки братанишки уши (1750 м), Голяма Братаница (2000 м). Преходът по стръмната пътека продължава 4 часа. В крайна сметка свикнали с препятствията се отдаваме на суровото очарование на зимната планина. В унисон с пейзажа наоколо песнопоец от групата извисява глас и подхваща „Се навали Шар планина”.

Най-после стигаме до широка поляна. Пред нас блесва исполинското тяло на връх Вежен, а под него се е сгушила хижата – крайна точка на днешния преход. Там ни очакват с горещ чай от горски билки. Сгряваме се, изсушаваме прогизналите от снега дрехи и сядаме около масата. Време е за хапване, наздравици и сладка раздумка с планинарски истории и местни легенди.

По време на прехода ни е впечатлила издръжливостта на 68-годишния бай Кольо. Разбираме, че тя не е случайна – възрастният човек е покорил Монблан и върхове в Кавказ. Не ползва щека, а откършена в гората тояга, върху която ще издълбае името на поредния изкачен връх. Досега е събрал около 100 такива.

Научаваме и легенда за името на резервата „Царичина” – така се нарича тази част от националния парк „Централен Балкан”. Легендата е за Тамара – дъщеря на цар Иван Асен ІІ. Тя страдала от коварна болест и дошла по тия места да се лекува. Помогнала й лековитата сила на билето омайниче. Местните го наричат царичина, за да се помни чудодейно излекуваната царска дъщеря.

На следващия ден продължаваме към връх Вежен. Минаваме през борова гора и стигаме до скалните откоси под върха. Те са заледени и преодоляването им без „котки” е невъзможно. От тук се открива гледка към долината и съседните била. Нагоре мъглата е обгърнала върха, чува се само свистенето на вятъра, който набива прашинки сняг в лицата.

Със зимната планина шега не бива. Време е по-неопитните да се откажат. Към третия по височина връх в Стара планина (Вежен е висок 2198 м) продължават само четирима – най-подготвените. Изчакваме ги в хижата и поемаме обратно по добре познатия път към Рибарица. Заричаме се да се върнем, за да изкачим връх Вежен – този път всички, и да видим още от прелестите на Тетевенския дял на Стара планина.



Лечебната билка царичина, дала името на резервата А в далечината се забелязва и Гложенският манастир Панорама към  Тетевен от връх Петрахиля

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки