НФСБ почете жертвите от Априлското въстание в Копривщица


НФСБ почете жертвите от Априлското въстание в Копривщица
27 Април 2012, Петък


Представители на ТВ СКАТ и партия НФСБ почетоха 136-ата годишнина от избухването на Априлското въстание.


Автор: Десант

Те се поклониха пред паметника-костница на загиналите български герои в Копривщица.
На 20 април 1876 г. именно там е изстрелян първият куршум срещу турския поробител, с което е поставено началото на Априлското въстание, довело 2 години по-късно до освобождението на България. На прословутия Калъчев мост в Копривщица, известен още като „Моста на Първата пушка”, Георги Тиханек убива турския мюдюрин, с чиято кръв Тодор Каблешков написва своето Кърваво писмо до Георги Бенковски. В него съобщава на своите съмишленици в Панагюрище, че въстанието е избухнало.

136 години по-късно, на историческия площад „20 Април” в Копривщица, родолюбци от ТВ СКАТ и от софийската организация на партия НФСБ почетоха паметта на десетките хиляди невинни българи, избити от редовната турска армия и башибозук. Патриотите склониха глави пред подвига на българските герои, които не са пречупили своя дух и вяра пред турските зверства, които са загинали в името на свободата на нашата родина.

Съпредседателят на партия НФСБ Данчо Хаджиев напомни, че не бива да забравяме и родолюбивото дело на благодетелите, дарявали щедро от своите средства, за да се купят оловото, калъпите, пушките, да се леят куршумите.

„Да благодарим на търговеца Хаджи Ненчо Палавеев за изграждането на паметника-костница в Копривщица на героите от Априлското въстание. Трябва да почерпим сили от светлия им пример, гордостта и самочувствието им, и да поискаме и ние да сме такива. Това е целта, която сме си определили в партия НФСБ - идеята за нацията, за народността да ни прави жервоготовни.

България да стои над личните и битовите проблеми на всеки“ – изтъкна в словото си Данчо Хаджиев. Той допълни, че е редно Православната ни църква да обяви всички жертви на Априлското въстание за мъченици.

В знак на преклонение пред подвига на героите от Априлската епопея от името на ТВ СКАТ и партия НФСБ бяха поднесени венци и цветя. Сред присъстващите бяха регионалният координатор на НФСБ – София Силвия Трендафилова, председателят на столичната структура Свестослав Мандиков, Мария Цветкова - член на Националния политически съвет на НФСБ, и симпатизанти на партията.

Освен че в Копривщица избухва Априлското въстание, китното градче, сгушено в прегръдката на Средна гора, е огнище на просветата, книжнината и културата по времето на Българското възраждане. Богати и влиятелни хора даряват щедро средства за развитието на образователното дело в Копривщица, за съграждане на християнски храмове и училищни сгради.

В Копривщица отваря врати второто взаимно училище в България (1837 г.) и първото в страната класно училище (1846 г.). Копривщенските учители, лекари, свещеници и книжовници са сред първите народни будители. Тук са родени едни от най-големите личности на Културното ни възраждане и духовни водачи на българската нация, между които Найден Геров, Любен Каравелов, Петко Каравелов, Димчо Дебелянов, революционерите Гаврил Хлътев, останал в българската история с името Георги Бенковски, Тодор Каблешков и много други.



В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки