Чудодейният мед


Чудодейният мед
05 Април 2012, Четвъртък


В литературата няма данни медът да предизвиква алергия.


Автор: проф. Христо Мермерски

Проведените изследвания в Института по микробиология на БАН са показали, че медът притежава антиалергични качества и може да се използва като неспецифично и специфично лечебно средство.
Голямото значение на меда като храна за нормалното развитие на организма е установено както по емпиричен, така и по научно-експериментален път. За децата медът представлява готова храна, която 100 процента се усвоява от организма и се включва в жизнените функции.

Лечебното действие на меда може да се обобщи в следните по-важни направления:
1. повишава имунобиологичните защитни сили на организма;
2. действа антибактериално, антипротозойно и антимикотично (противогъбично);
3. противовъзпалително;
4. антиалергично;
5. кръвообразуващо;
6. отхрачващо;
7. регенеративно (възстановяващо повредените клетки и тъкани);
8. стимулира дейността на сърцето;
9. болкоуспокояващо;
10. невротично;
11. тонизиращо (естествен допинг);
12. слабително;
13. детоксично (противоотровно);
14. противотуморно и противораково.

Колко мед да ядем дневно? Според специалистите всеки млад човек може да консумира мед, като това количество не трябва да надвишава120-150 г дневно за възрастни, разпределени на три и повече приема.
Най-полезната дневна доза е в зависимост от възрастта на хората  и от теглото им и се  движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три и повече приема. Това е общоприетата дневна норма.

По-правилно е тя да се определя в зависимост от състоянието на човешкия организъм:
За лечебни цели при повишена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в топла вода с температура не по-висока от 40-42 градуса, за да не се разрушат ценните органични вещества, съдържащи се в него.

При понижена и нулева киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтваря във вода със стайна температура.
Можете да приемате мед и до 120-150 г на ден, но в такъв случай ще трябва да се откажете напълно от захарта и съдържащите захари продукти – бял хляб, макарони, картофи.
Медът се приема 4 пъти дневно. Три пъти преди основните хранения – закуска, обяд и вечеря, и четвърти път – половин час преди лягане.

Как да се лекуваме с мед?
Медът е един от най-ценните продукти. За разлика от синтетичните лекарства, смесването му с други лечебни продукти има синергично (ускоряващо лечебното) действие, вследствие на което действието му става неколкократно по-ефективно. Ето някои рецепти:

♦ При слаби нерви (Дора Апостолова – Сливен): Слаби нерви, придружени с пристъпи, могат да се лекуват с приемането на чист пчелен мед по схема: 30 мин. преди закуска – 30 г мед, 20 мин. преди обяд – 40 г мед, и 2 часа след вечеря – 30 г мед. Посоченото количество се приема разтворено в чаена чаша топла вода. Лечението продължава 40-50 дни, след което състоянието се подобрява значително, а пристъпите намаляват честотата и силата си и постепенно отшумяват.

♦ При колит: Разбъркват се 100 г ленено брашно, по 100 г мед и зехтин. Взема се сутрин и вечер по 1 ч. л. от сместа половин час преди ядене.

♦ За изгорено (Вяра Банчева – Ловеч): Изгорено от огън, вряла вода или нажежено желязо заздравява много бързо, ако се намаже с чист мед. Намазването трябва да се повтаря на всеки два часа и няма да се появят мехурчета.

♦ Изтощение (след грип): Счукват се 300 г орехови ядки. Смилат се на машинка за месо 300 г сушени кайсии и стафиди, 2 лимона с корите. Всичко се смесва добре с 300 г мед. Приема се по 1-2 ч. л. дневно. Съхранява се в хладилник.

♦ Против безсъние: Изяждат се по 2-3 лъжички чист мед преди лягане.В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки