В Търново се търси наемател за язовир-убиец


В Търново се търси наемател за язовир-убиец
Заблуден въдичар очаква да излъже някоя от малкото останали в язовира риби. Срещу него е кеят с неработещия изпускател
24 Март 2012, Събота


Запуснат и опасен язовир се готви да даде под наем Община Велико Търново.


Автор: Здравка Христова

Безстопанственият водоем-убиец е "Тъмни лък" и се намира на границата между градчетата Дебелец и Килифарево, на няколко километра от самия старопрестолен град. Площта му е от 110 052 декара. Намерението на кмета Даниел Панов пък е да го отдаде за стопанисване в срок за 10 г., срещу 3900 лева годишна вноска.

Кандидат-концесионерът на микроязовира трябва да представи програма за разкриване на работни места и проект за инвестиционните си намерения за водоема. Като условие за конкурса е, той да има предложение със социална значимост за региона. Оказва се, че новият наемател трябва за своя сметка да отстрани конструктивните нередности и сам да разработи авариен план по Закона за водите.

Около отдаването на "Тъмни лък" има и документални нередности. Оценката за началната конкурсна цена е направена от общинската фирма "Инвестстрой 92", но отдавна е минала 6-месечната си валидност. До микроязовира се стига по километър черен път през нивите. Няма прокарани ток и питейна вода.

Проверка на ДЕСАНТ показа, че "Тъмни лък" е бил пропуснат при извънредната проверка през февруари тази година, която областният управител на В. Търново доц. Пенчо Пенчев разпореди да се направи на всичките 115 микроязовира в региона, след трагедията в село Бисер. Снегът беше голям и нямаше как да стигнем до този язовир, защото е навътре в нивите, обясни експертът Димитър Алурков, включен в екипа на проверяващите.

По думите му "Тъмни лък" не е никак безобиден и по него има редица проблеми. Като начало, по стената му има пукнатини.
През нея се пропуска вода и зад нея се образува мочурище. Още през пролетта на миналата година се оказало, че основният изпускател не бил съвсем изряден. 

За сметка на това пък местни „бизнесмени“ използвали съоръжението за рибарник. На място тази седмица видяхме, че язовирът е препълнен и не отговаря на изискването да има поне наполовина свободен обем, за да поеме високите пролетни води. Състоянието му е трагично, признаха рибарите, които заварихме на място.

Те разказаха, че водоемът е много замърсен, изпускателят не е почистван от водораслите и не работи. Рибарите ходят да хвърлят въдици на него, защото вече няма кой да им събира таксата от 3 лв. „Риба няма, хващаме по някоя заблудена каракуда или уклей, но природата е хубава и става за пикник”, обясняват въдичарите.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки