В света на колекционерството


В света на колекционерството
10 Юни 2011, Петък


Почти не се среща човек, който да няма някакво хоби. Това увлечение ни помага да реализираме творческия си потенциал,

Автор: Димо Троев

да победим стреса или да разширим своите хоризонти. Хобитата може да бъдат най-различни. Някои се увличат по различни видове спорт, други отглеждат екзотични животни, трети колекционират разни неща, четвърти се отдават на моделиране, пътешествия, ръкоделие – вариантите са неизброимо много.

Една от най-популярните разновидности на хобито е колекционирането. В най-масовия случай става дума за нумизматика и филателия. Но по принцип може да се събира всичко, каквото ти дойде наум. Насекоми и календари, значки и стари картички, статуетки и книги, картини и автомобили, опаковки от дъвки и редки минерали...

Потъвайки в света на своето хоби, човек се отвлича от действителността и потъва в един друг свят, което му помага да преодолее умората, да релаксира, да превключи вниманието си от ежедневните си проблеми и да получи несравнимо с нищо друго удоволствие от разглеждането, подреждането или сортирането на своята колекция. Активните увлечения по спорт, туризъм или екстремни преживявания пък ни предоставят възможност да разтоварим цялата си негативна енергия с помощта на необичайното физическо натоварване.

За несведущия гражданин обаче, много по-забавно звучат „научните“ названия на различните видове колекционерства. Те придават някак си тежест и авторитет на тези занимания. Едно е да кажеш, че имаш сбирка от пакетчета със захар за кафе, друго си е да се похвалиш, че се занимаваш в свободното си време с... „глюкофилия“.

Мнозина със страст събират малограмажни бутилки с алкохол, каквито предлага мини барът на всяка хотелска стая. Може би те дори не знаят, че практикуват „алкоминималистика“. Още по-интригуващо звучи терминът „филумения“. Това пък ще рече: колекциониране на етикети от кибритени кутии. Филуменията направо си е висш пилотаж, тъй като дава възможност човек да си спретне множество тематични колекции.

Ако мислите, че „бирофилия“ означава любов към бирата, грешите. Тя включва събиране на капачки, етикети, отварачки, бутилки, халби и дори подложки за сервиране на пенливата напитка. “Ксирофилията“ включва колекционирането на опаковки от бръснарски ножчета; „витафилията“ – пръстени от пури; „филолидията“ – пластмасови капачки от безалкохолни напитки, а популярните сбирки от цигарени кутии и цигарета са предмет на „фумофилията“.

Доста са и хората, които колекционират различни природни обекти – препарирани животни, насекоми, минерали, птичи яйца или отглеждат екзотични рибки в аквариум. В тази категория попада и „конхиофилията“ - или казано с други думи събиране на морски раковини и мидички.

Твърде засукано звучат увлеченията в областта на военната тематика. Най-тривиалните колекции от значки, ордени и медали са обект на „фалеристиката“, копчетата от военни униформи попадат в полезрението на интересите на „филобутанистите“, а засуканото „сигнуманистика“ не е нищо друго, освен увлечение по събирането на отличителни знаци, нашивки, пагони и пр. Изобщо – шарен свят.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки