Българското бранно умение или Бу вей


Българското бранно умение или Бу вей
Светци с оръжие в българските манастири? Може би защото много войводи и хайдути са служели като охрана в църковните храмове
18 Януари 2012, Сряда


В света на бойните изкуства, освен източните бойни изкуства, се преоткриха и възродиха забравените бойни умения


Автор: Веселин Милев старши инструктор

на различните народи, характерни със своя бит и култура –  Капуейра, славяно-планинска борба, руският юмручен бой, бойното умение на американските индианци, Панкратион, българските бранни умения и много други.

В последните години сред любителите на бойните изкуства у нас се забелязва повишен интерес към българското бранно умение Вей, към неговата дълбока философия, мъдрост и висока бойна ефективност. За съжаление на този етап то е все още не много познато и достъпно за масовия любител на бойните изкуства.

Навярно всеки българин знае своята стара и славна история, но на много малка част от хората е известно, че най-старата родина на прабългарите се е намирала в сърцето на Азия, в земите около планинската верига Тиан шан. Един от най-високите и могъщи върхове на тази планина и до днес носи името Кан Тенгри.

За праотците ни този величествен връх е бил символ на могъщество и величие на техния върховен бог Тангра, който е олицетворявал небето като извор на божествена благодат, като източник на жизнени сили в природата: светлина, въздух, вода и огън. Редица археологически находки, открити в планината Тиан шан, датиращи от 1500 г. пр.н.е., като керамика и скални фрески, също така и съдове от периода 700 г. пр.н.е., показват развитието на бойните изкуства на различните народи, които са обитавали тези земи.

През този период държавата на прабългарите е граничела с древни държави и народи като Индия, Тибет, Китай и Монголия. Те обменяли не само бит и култура, но и военни умения, което проличава най-добре във военно-административно отношение, където войната е била издигната в най-висш принцип на живот при войнствените прабългари.

През онези далечни времена те са били част от така наречения хунски съюз. Самото наименование на този племенен съюз от сродни племена в превод от старокитайски (хун-ну) буквално означава „зъл бездомник“, което ни подсказва техния начин на живот. Хунските племена са били страшилище за китайските провинции, които в повечето случаи били беззащитни срещу техните внезапни и опустошителни нашествия. За да се защити от набезите на хуни и прабългари, китайската империя построява Великата китайска стена, която и до днес напомня за далечното присъствие на нашите праотци по тези земи.

По-късно около Новата ера Европа също изпитва на гърба си бранното умение на хуни, скити и прабългари. Със своето идване на Балканския полуостров нашите праотци донасят една от най-развитите за своето време военна организация и култура, чрез която не само се установяваме на Балканския полуостров, но и принуждаваме тогавашната Византийска империя да ни признае за държава.

Военната мощ на прабългарите се дължала не само на голямото многообразие на техните военни части, но и на техните бранни умения, чрез които в ръкопашния бой са побеждавали своите врагове. Тези бойни успехи на прабългари срещу многобройни противници не са били никак случайни.

Във византийските средновековни хроники се споменава, че прабългарите, за разлика от славяните, ежедневно са практикували в мирно време различни бойни похвати на бранното изкуство, което съдържало в себе си следните военни умения:  перфектно яздене на кон; точна стрелба с лък; майсторско боравене с копие, сабя и меч; мятане на нож, топор, ласо и аркан; борба (барба /бар означава победа, т.е. умение за победа) с ръце и тяло.

Повечето от специалистите по бойни изкуства у нас са на мнение, че бранното умение на прабългарските воини в своя древен облик е било от типа хватово-ударно умение. Те наистина имат изградено становище не само от направените археологически разкопки в планината Тиан шан, но също така и в земите на Волжко- Камска България. Сведения за бранното умение на прабългарските воини намираме във византийските средновековни хроники и старинни рисунки.

В автентична илюстрация към менологията на византийския император Василий II например се вижда как прабългарски воин е приложил ключов хват от българското бранно умение срещу своя противник. Самото заключване на ставата около китката много наподобява ключовите техники на китайското „Чин на“ и японското „Джу джутсу“, което ни навежда на мисълта, че прабългарите още от древността са имали сериозни познания не само от ударните техники, но и от уменията да се обездвижва тялото на противника посредством болезнени похвати.

Какво е било бойното изкуство на древните българи е трудно да се узнае в неговата пълнота. Но може с увереност да се твърди, че сме имали такива системи, които по пътя на времето и историята са се вплели дълбоко в българския фолклор и мироглед. Това, което се е запазило като знание до момента, са откъслечните негови форми, които са се преплели в старите народни танци, игри и военни гимнастики (упражнения).

Според някои историци българските бойни изкуства датират отпреди основаването на нашата държава, а според други в по-голямата си част са от времената след нейното основаване... На базата на материалите, които съм проучвал, моето мнение е, че българските бойни умения са се усъвършенствали поради изключителното многообразие от условия и атаки, на които са били изложени нашите воини.

Така те са придобили стил, съчетаващ силен дух с изключително интелигентни и гъвкави тактики. Тези тактики били прости, практични, смъртоносни и удобни за прилагане при всякакви обстоятелства срещу всеки враг. Освен това те не били ограничавани от строги правила, свързани със сражение или структура, което ги разграничавало от повечето други бойни изкуства.

След падането на Българската държава под османска власт, въоръжената съпротива в лицето на хайдушките чети и дружини е била меко казано слаба и стихийна. Занизват се векове на робски страдания: разруха на крепости, градове и села. През тези векове на тежко робство и страдание българските манастири са били последната държавна институция, която е поела основните функции за продължение на българската държавност.

В тези трудно достъпни обители, далеч от погледа на турската власт, българското бранно (военно) умение непрекъснато се е усъвършенствало от военния опит на българските воеводи и хайдути. Много от тях са оставали на служба като манастирска охрана (т. нар. пандури). В някой от тези манастири и до днес се пазят въоръжението, спомените, писани и неписани легенди за стоическата отбрана на тези манастири. През този период в манастирите не случайно започват да се рисуват изображения на светци с оръжие.

Неоспорим факт е, че именно там бойното умение на българите е съчетало в още в по-голяма дълбочина християнската философия на православните ни монаси в лицето на исихазма. От този плодороден обмен и стремеж към свобода на българския народ се ражда една интересна структура. Добре подготвени монаси, достигнали телесна и духовна зрелост, започват да събират такси и доброволни пожертвувания за своите манастири.

Таксидиотската служба е най-разпространена по времето на Османското владичество и най-вече през Възраждането. Обикаляйки страната, таксидиотите изграждат мрежа от метоси и училища, в които разпространяват сред българския народ и бойни умения под формата на военна гимнастика за физическо и духовно укрепване.

Ярък пример за това са създадените от Васил Левски гимнастически дружини, наречени „тайно братство“, чрез които Апостолът на свободата подготвя младежите за борба против поробителя. След освобождението на България тази духовна структура се влива в българската армия и става известна като т. нар. военно духовенство.

След освобождението на Княжество България новосформираното правителство кани спортни педагози, военни специалисти и експерти от чужбина за всеобща военна подготовка на българския народ, целяща съединението на България. Старите гимнастическите дружини прерастват в юнашки дружества, които обхващат територията на цялата страна.

Именно в тях бранното умение на българите се обогатява и в голяма степен доразвива и усъвършенства, вливайки в себе си западните бойни системи и традиции (френски бокс, британски бокс, батон, фехтовка и т.н). Не случайно военната гимнастика, която швейцарецът Луи Айер преподавал,  нарекъл „българска“, тъй като била разработена въз основата на българските народни традиции.

Гимнастическите дружества просъществуват почти половин век и за жалост са унищожени непосредствено след 1944 г. от комунистическата власт, а по-късно са изцяло изкоренени от съзнанието и културата на последните няколко поколения българи.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. отново бе подета идеята за възстановяването и възраждането на българското бойно изкуство като физическа система за духовно развитие. В незнанието си за съществуването на старото бранно умение, някои родолюбиви българи обърнаха поглед към източните бойни изкуства, върху които положиха основите на български бойни системи и стилове за възраждане на българския боен дух и самочувствие на българите, като свободен български бокс (Българско бойно майсторство/ умение), Да Дао, Прабос, Булкемпо...

Бу вей е съвременно бранно умение, съградено въз основа на старинните български народни танци (военни игри и умения) и древната българска духовна култура, отразяваща в себе си православния християнски дух и философия в лицето на исихазма. То съдържа особена структура от „свръзки“, които се заучават поотделно, а после се свързват в безкрайни верижни комбинации от удари с ръце и начини за поемането им.

Използват се прости стъпки, които се съдържат в народните ни танци. Работи се изключително по двойки или тройки с кръгов маниер на подаване на ударите и ритниците. Основата в Бу вей се получава чрез много самостоятелна работа с тояга (сопа). Стилът с тояга е напълно самобитен. Ударната работа с ръце е напълно автентична и се основава на виждането за работата с тояга и приложението й в боя с празни ръце.


Народни танци или бойно изкуство Прабългарски воин е приложил ключов хват от българското бранно умение срещу византийския император Василий II Тренировка на българи през 1904 г. С тояги или без тояги, позициите, които са заели, наподобяват тези от карате или кунг фу. Само че създателят на карате Г. Фунакоши е демонстрирал подобни бойни форми в Япония едва през 1922 г.

В категории: История , Горещи новини

17
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
17
Борислав Стефанов
28.01.2021 21:16:08
0
0
Здравейте. Ааз се занимавам от 12 годишна възраст с различни бойни изкуства. Сега съм н, 40 годишна възраст. Бих искал да ви попитам, в България мога ли да намеря българи, които практикуват и обучават Бу Вей?
Благодаря еи!
16
Генади Савов
25.06.2018 20:24:52
0
0
Историк е дал данни,че,когато тюрките-татари,узбеки,тюркмени,киргизи,казахи-Чингиз хан е бил-казах-Темиршин-те татарите нападнали Русия и дошли до гр.Киев-срещу тяхх излязал народа с бръснатите глави-казаците от запорожките села по р.Днепър.С умения бой с две саби в две ръце от кон-мелница и улавяйки стрелите на татарите с ръце-казаците прогонили на далече татарите и те дали автономия на казаците.Запорожките казаци са българите на княз Кубрат-632-667-668 год.управление.Проф.Пламен Павлов.Бойният танц-Гопак на казаците е българско-сарматско изкуство.От Киев и Днепър до Дагестан и Балкария с р.Дон и До р.Волга е била Велика България с два основни народа-българи и сармати-скити -със столица гр.Куртгород-Полтава по някои данни.
15
БВИ
10.03.2016 22:40:52
0
0
Според мен Б Би като БУ веи БУлджуцу БУлкемпо и Да дао са малко неточни не маже да се конкретизира какво точно. Единствено Ето има по точен характер защото целта е бой с щит и меч на Б поле.Средството е с минимум усилия да се отстрани противник т е с 1 или2 движения.За целта трябва да има висока скорост и точност.Затова при в степени не се е разбирало какво точно става поради скороста.Да вземем напр БУлджуцу много добро но аз съм се интересувал от Тракийското Маите при него целта е защита с-у римски воиник въоръжен с меч 50 см.Отук и начина силен ритник по предния крак над коляното за изваждане от равновесие и след това отнемане на меча. Друг начин отклон срещу намушкване силен удар с ръка в гърдите и след това похвати от типа Булджуцу.Българските Би трябва да конкретизират нещо иначе стават много общи приказки.
14
БВИ
20.01.2016 00:07:22
0
0
Това че една част от народа днес е дошъл от степите е важно но от 1400 и нещо години България е свързана с европа и това е днешната реалност.По времето на робството поборниците са ходели по Русия но франция и Италия това е дало отражение и при ръкопашния бои.Прабългарските неща са много назад във времето.
13
БВИ
19.01.2016 23:55:30
0
0
Познавам автора и негови сподвижници Бу веи е добро умение.Добре е човек да владее малко или много някое ББИ това обезкуражава нападател.Аз лично съм имал проблеми преди време и при добра защита противника се отказва иначе можете да пострадате.
12
18.01.2016 09:28:36
0
0
Искам да обясня на читателите и военното изкуство.По времето на ц Симеон България е завладяла региона.Без професионалисти с високи ст в боя с меч това е невъзможно.Ст в Армията са били 10 като от пета нагоре околните не са разбирали какво става, виждали са само резултата.Тогава в армията е имало хиляди до 3 ст и стотици около 5 ст 10 е била една 7или 8 десетина.Тези хора в много случай са рещавали боя като завладяват стратегически места на бойното поле.Така че Симеон 1 не може да спечели битките само от събиране на войска01
11
18.01.2016 09:09:35
0
0
Познавам автора тренирали сме заедно преди 25 г бранното умение е добро но Бойното изкуство идващо от бойното поле е Ето тъй като се базира на боя с мечове.Затова аз тренирах ето и не сме се виждали с автора. В клипа на Бу вей е идруг мой приятел Кирил а третото момче е от духовната семинария. Навремето тренирахме учениците там на Ето, но после митрополитът ни забрани. Хубавото на бранното умение ече се опира на бълг. традиций.Ето се опира на военните традиций свързани с ц Борис 1 и християнството.
10
пи4
19.07.2013 09:17:59
0
0
Не съм историк, но ми прави лошо впечатление относно тезите на Волен Сидеров които някой хора тук споделят че всите сме били древни траки и че това е нашата земя от преди новата ера :-)
9
Прездолски
06.03.2013 09:40:09
0
0
Аз също стигнах до азиатската ни "прародина: и споделям мнението на Ник - нека да не пишем глупости, когато не сме запознати. Връх хан Тенгри няма нищо общо с нашия народ и култура. Няма български бог Тангра - Тангра е тюркска дума, означаваща всевишен и писаниците са прабългарския бог Тангра са в услуга единствено на изфабрикуваната от коминтерна тюркска теория за произхода на българите. Нима Омуртаг, Крум, Пресиян и другите Каназове не са оставили достатъчно писмени източници, в които е записано за "...нашите богове са по-силни от вашия бог" и т. н. Нека който не е чел достатъчно история да не преписва глупостите на комунистите, създаването на които има една единствена цел - да убие националното ни достойнство и родова памет.
8
Патриот !
09.07.2012 13:31:10
0
0
Старото Бранно умение !

На снимката добре се виждат различните гимнастически, общофизически и бойни упражнения.
- упражняване на удари с ръце
- работа с тояга и копие
- удари с крака и съответните блокове.

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/303316_248095561973470_3090749_n.jpg

*Упражнения на Българските юнаци, участници в Македоно-Одринското опълчение - Солун 1912 година !*
7
pwchrxy
13.03.2012 21:16:56
0
0
6HhTej , [url=http://uadzklxarogm.com/]uadzklxarogm[/url], [link=http://nyazxoynezbf.com/]nyazxoynezbf[/link], http://gylyxxhkuwpc.com/
6
ohbpugcz
01.03.2012 13:23:54
0
0
YcGncr <a href="http://baygeauyvbiy.com/">baygeauyvbiy</a>
5
ptefwhgzes
27.02.2012 15:54:41
0
0
xfMHPV , [url=http://mswyrrkveamw.com/]mswyrrkveamw[/url], [link=http://bxrybvzccgvq.com/]bxrybvzccgvq[/link], http://ehpngabkrasq.com/
4
sdutlbyk
27.02.2012 10:30:56
0
0
13I9Om <a href="http://wtxxcyixblfx.com/">wtxxcyixblfx</a>
3
Kathy
26.02.2012 10:14:07
0
0
I was really consfued, and this answered all my questions.
2
Ник
19.01.2012 14:52:53
1
0
Стигнах до там,където авторът сочи Родината на българите в Азия.Предполагам,че другото е ОК.Но да вземе да попрочете малко от истинската ни история,че да не пише глупости,граничещи с отрицание на националното.Българите са си тук от край време.Населявали са от М.Азия-до Южна и Централна Европа и са СТИГАЛИ И ДО ИНДИЯ.Но,докъдето си стигал,не означава,че там ти е Родината.Китайците са се учили от нас,много сме дали и на други народи,нищо,че сега сме мъничка ерзац-държава.Имали сме преди другите да имат.Много държави имат за история-нашата,много държави възникват върху етническото тяло на българите и държавата им.Да не страдаме от комплекси,а да воюваме за нашето,ТОВА Е ПЪТЯТ!
1
Патриот
19.01.2012 11:28:54
0
0
Много добра статия [bouncing]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки