Ромски гета с мирис на европейски пари


Ромски гета с мирис на европейски пари
Тези постройки в Пазарджик трябваше да се превърнат в ромски къщи
16 Януари 2012, Понеделник


Преди изборите всяка партия говори за законност. След тях законността се експлоатира по целесъобразност,


Автор: Илияна Христова

а стане ли дума за пари,дори враговете започват да се прегръщат. Ако въобще са такива.

Нещо подобно се случва с ромските гета в големите градове. Още от времето на социализма те са незаконни, развиват престъпност, болести, отчуждават от обществото и без това трудните за интегриране цигани. Проблемът се задълбочи във времето на преход. Другите етнически общности се почувстваха дискриминирани, а и осъзнаха, че ромските привилегии водят до още по-тежки проблеми.

Преди парламентарния вот пред 2009 г., и след изборите за местна власт и президент през 2011 г., ГЕРБ обещаваше справедливост и ред. Това не се случи, а несправедливостта с циганското беззаконие е на път да бъде последвана от още по-голяма.

В началото на декември миналата година се състоя национално съвещание на кметовете, на което подробно бе разгледан въпросът с гетата. В медиите изтече информация, че общините ще кандидадстват за европейски пари с цел изграждане на жилищни блокове за ромите.

Цветан Цветанов, който в правителството отговаря за малцинствата, заяви, че държавата може да отпуска терени за строеж на нови къщи. Голямата новина обаче бе заметена под килима. А тя е, че на въпросното съвещание кметовете се разбраха всички налични досега гета да бъдат узаконени.
Дали ще се вземат пари от европейските фондове не се знае, но в името на това мероприятие ще се легитимира досегашното беззаконие.

„Не може да се кандидатства за финансиране с незаконни квартали”, прозряха кметовете и се договориха  да разчертаят подробни устройствени планове на махалите. Така без дебат, набързо, сред информационно затъмнение, те се разбраха да „лекуват” една стара рана като разчовъркат други.

Идеята означава заграбената общинска и държавна собственост да бъде узаконена. Както и построеното върху нея, плюс всичко, за което никога не е имало разрешително, не са плащани данъци, не отговаря на екологични, хигиенни, архитектурни и естетически норми.

Без да плащат и сега, без съобразяване и с актуалните изисквания за всяка сграда, ромите ще получат документ за собственост. Улиците в гетата, които обитателите им сами са си измислили, влизат в кадастъра. Махалите, които сами са вдигнали след спирането на катуна, стават официална административна единица. Устройствените планове са магическата пръчка, с което автоматично става този фокус.

Идеята бе лансирана от ямболския кмет Георги Славов, прочул се иначе със събарянето на незаконния блок 20. Бе подкрепена радушно и от други градоначалници на ГЕРБ. Не се е чуло Цветанов да се противопостави, както казахме по-горе – той предложи дори държавата да даде още земя на циганите.

На другите етноси правителството не предвижда да предоставя терени, но тук не иде реч само за дискриминация. А за узаконяване на досегашното безобразие с главната цел усвояване на европейски пари. Ясно е кой ще ги усвоява. Но средствата няма да бъдат само европейски, тъй като всеки проект на ЕС се дофинансира от държавния бюджет.

Така родният данъкоплатец също ще даде лепта в „усвояването”. Всичко това изцяло е по вкуса и на Брюксел, тъй като Европа не иска нашите цигани там.
Благоразположението на ГЕРБ към ромските гета намира очакван отклик. Първата работа на новият шеф на ДПС-Варна Ведат Сакалъ бе също да поиска узаконяване на махалите. Не само на най-голямото гето - „Максуда”, но и копторите в кварталите „Аспарухово” и „Владислав Варненчик”.

Официално ГЕРБ бяга от становище по въпроса в морската столица, но като се има предвид, че циганите масово пускаха бюлетини при преизбирането на Кирил Йорданов, е ясно в каква посока ще тръгнат нещата. Дясна ръка на Йорданов пък е общинският съветник от ДПС Янко Станев, който оглавява комисията по финанси и бюджет.

Варненският казус е интересен, тъй като „Максуда” се намира на територията на район „Младост”. А след местния вот през есента кмет на „Младост” стана Христо Христов от „Новото време”, който бе поел предизборен ангажимент да махне копторите. Затова настоява и ВМРО, които пък бяха в коалиция с „Новото време”.

Новият районен кмет Христов изглежда решен да предприеме някакви стъпки срещу гетото и периодично повдига въпроса за незаконноста му. „Готови са констативни протоколи за 52 незаконни къщи”, заяви наскоро Христов. Постройките са с бетонни основи, поради което събарянето може да стане само
с решение на ДНСК. В правомощията на Христов обаче е да отказва регистрация на новодошли и той го прави.

Във варненската циганска махала къщите, чийто семейства са се потрудили да ги узаконят, са не повече от 10. Предстоят интересни времена, тъй като мирисът на европейските средства гъделичка неустоимо носовете на властимащите.
Темата с гетата не може да подмине и една кампания от миналата година, за която е ясно, че ще даде плачевни резултати.
През август бе стартиран пилотен проект по програмата „Регионално развитие” за строеж на ромски блокове.

Финансирането е 16 млн. лв, а общините, от които се чакат успехи, са Бургас, Видин, Дупница и Девня. Идеята е циганите сами да участват в построяването им. Общините трябва да са готови с документацията по кандидатстването до март. Бургас вероятно ще се състезава за 4 млн. лв., като построи един блок с около 50 апартамента в квартал „Меден рудник”.

Пазарджик обаче вече се опари от сходен експеримент. Преди началото на кризата бе стартиран проект между общината и МРРБ за строеж на двуетажни къщи. После парите свършиха, а циганите започнаха да къртят тухлите от недовършените сгради и да изнасят строителни материали. Кметът Тодор Попов заяви, че се отказва от проекта и започва да разпродава земята там.

В края на миналата година прокуратурата разкри, че 5 милиона долара, предвидени за ромско образование, са се превърнали в частни палати на различни велможи. Много повече са потъналите и неразкрити милионите долари. Съмнява ли се някой, че парите за цигански жилища ще имат друга съдба? Още повече, че самите ни мургави събратя не проявяват кой знае какво желание да се интегрират.


Така и не стана ясно ямболският кмет Георги Славов враг ли е на ромското беззаконие, или приятел Гледка от варненската махала

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки