Скъпоценната колекция на още по-скъпоценните видове


Скъпоценната колекция на още по-скъпоценните видове
Градинска овесарка Снимка С. Спасов
22 Декември 2011, Четвъртък


В началото на януари един криминален случай повдигна завесата на особен вид престъпления, за които у нас почти не се говори.

Автор: Александър Манчев

 Всичко започна от Бургас, с ареста на мъж с британско гражданство. Той бе спипан да попълва скъпоценна колекция от яйца на едни от най-редките видове пернати, които са намерили място в световната фауна като рядко застрашени от изчезване видове. При обиск в българския дом на бракониера пък бяха открити множество улики за посегателства на защитените птици.

Сигналът за нарушението е подаден първо от Българското дружество за защита на птиците към Кралското дружество за защита на птиците (RSPB). Специално за случая, у нас пристигна Гай Шорок, отговарящ за отдела „Престъпления срещу птици“ към RSPB, тъй като в страната такива специалисти липсват.

Оказа се, че англичанинът притежава професионална екипировка за катерене, включително и такава за дървета, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, както и дневници с информация, които дават предпоставки за съмнения за още незаконни посегателства.

Сред видовете птици, чиито гнезда са станали обект на посегателство, е белоглавият лешояд, от който има останали едва 50 двойки в цяла България и чиято популация нараства изключително слабо към този момент. Открити са още яйца на кафяв огърличник, египетски лешояд и царски орел, който със своите едва 20 гнезда у нас спада към групата на световно застрашените диви птици.

Какъв вид колекционерство е това?
Преди всичко скъпо. Тези представители на фауната са защитен вид, което ги прави апетитна хапка за бракониерите на Запад. Подобни престъпления срещу дивата природа у нас не се случват често, докато най-активни в това отношение са британците, за които това е особен тип бизнес, разкри Димитър Градинаров от „Природозащитен център „Пода“, Бургас.

Той допълни, че много от престъпниците пътуват из Европа в търсене на все по-редки и ценни яйца на птици. В България този случай е първият, който става обществено достояние.
Колекционирането на яйца е изключително доходоносна сделка за занимаващите се с това. Както някои хора колекционират скъпи коли, древни антики и исторически предмети, така други запълват рафтовете си с яйца на птици, като колкото по-рядко срещани са те, толкова по-скъпо струват.

За ценителите е въпрос на чест да притежават подобен артефакт на природата, а тяхната колекционерска страст често граничи с мания и обсебеност. Освен за лична удовлетвореност, бракониерите на Острова използват яйцата за продажба на други запалянковци, за бартерни договорки срещу яйце на друг вид птица или за развъждане.

Служителите на природозащитните центрове определят колекционирането на яйца като специфичен вид престъпление. Според тях това може да доведе до огромни щети върху популацията на застрашените видове. Ограбването на гнездата на дневни грабливи птици като ловния сокол крие потенциален риск те да изчезнат, обясняват още.

Българско дружество за защита на птиците активно предприема обществени обсъждания и оказва подкрепа на институциите в тяхната работа по проблема за престъпленията срещу природата в рамките на LIFE+ проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в България в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”.

Настоящите разкрития са резултат от упоритата работа на БДЗП и RSPB срещу различните форми на бракониерство. По случая с британеца е образувано досъдебно производство по член 278 от Наказателния кодекс. Тепърва се осъществяват още процесуално-следствени действия и се назначават различни видове експертизи.


Царски орел Снимка Стоян Николов Кафявокрил огърличник  Снимка С. Спасов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки