Цялата власт на Борисов или трети мандат на Първанов


Цялата власт на Борисов или трети мандат на Първанов
Който не слуша, му дърпат ушите - любима сценка за пред електората. Той пък примира за такова шоу и гласува скечът да продължи
01 Ноември 2011, Вторник


Българският избирател е изправен пред поредния си абсурден избор. И отново е в задънена улица, от която не се вижда никакъв изход.

Автор: Найден Хадживасилев

В неделя българите трябва да решат дали да дадат цялата власт на Бойко Борисов или да осигурят косвено на Георги Първанов трети мандат в президентството.

Дали мутромилиционерщината да пусне пипалата си и на "Дондуков" 2 или олигархичната ловна дружинка да запази институцията на държавния глава за себе си.

Дали неясната и непоследователна политика на правителството по всички въпроси да се прехвърли и в президентството или руските интереси да продължат да правят големи шлемове у нас.
Това на практика е балотажът между Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. Първият е пионка на Борисов, която се бие в гърдите, че не е член на ГЕРБ, но няма нищо против лидерът на тази партия да го пошляпва по челото на публично място.

Вторият пък дължи политическата си кариера изцяло на Първанов, на когото дълго време беше съветник, така че няма съмнение, че ако той влезе на "Дондуков" 2, в тази сграда всичко ще си продължава по старому.

Прогнозата кой от Плевнелиев и Калфин ще надделее в крайна сметка не е толкова лесна, колкото твърдяха почти всички социолози преди изборите.

На първи тур Плевнелиев получи 1 302 091 гласа, а Калфин 935 586. Разликата от 366 505 гласа не е невъзможно да бъде стопена.

Много е важно как ще постъпят онези 455 880, които подкрепиха Меглена Кунева. Тя вече направи едно намигване към ГЕРБ, като се обяви за десен политик. Но нищо чудно част от тези хора да предпочетат колегата на Кунева в правителството на Тройната коалиция.

На първи тур избирателите на ДПС не гласуваха активно за президент. И ако Ахмед Доган наистина успее да мобилизира своите 500 000 гласа в страната и още около 100 000 в Турция, нещата за Плевнелиев никак не изглеждат розови.

Не трябва да се забравя обаче, че с откритата си подкрепа за Калфин Доган ще активизира сериозен вот в полза на Плевнелиев.
Кандидатът на ГЕРБ също има своите резерви. Те са най-вече сред избирателите на "Синята коалиция".

Техният собствен кандидат Румен Христов събра едва 62 936 гласа, но синият потенциал е около 300 000. Тези хора не гласуваха за Христов, но нищо чудно да излязат и да подкрепят Плевнелиев, тъй като на балотажа ще се задейства противоречието комунизъм-антикомунизъм.

То е доста примитивно и остаряло, но все още върши работа сред симпатизантите на СДС и ДСБ, които отдавна са се свели до най-твърдото си ядро.

Най-тъжното е, че за пореден път сме изправени пред факта, че трябва да избираме по-малкото зло. Защото отсега е ясно, че който и да стане президент той само ще допринесе за обезличаването на президентската институция.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки