Само ГЕРБ не подписа за почтени избори в Кърджали


Само ГЕРБ не подписа за почтени избори в Кърджали
ГЕРБ в Кърджали отказва да води почтена битка на вота, след като кандидатът Илия Илиев единствен не подписа споразумението
09 Октомври 2011, Неделя


Споразумението за политическа почтеност и толерантност не е подписано само от кандидата на ГЕРБ за кмет на Кърджали Илия Илиев,


Автор: Златина Стоянова

заявиха от пресцентъра на гражданско движение ДНЕС. Седмица по-рано движението призова всички кандидати за кмет на Кърджали официално да обещаят толерантна предизборна кампания.

Тогава съгласие чрез подписа си дадоха всичките 7 състезатели за горещия стол. Колкото и да не могат взаимно да се понасят, все пак депесарят Хасан Азис, червеният Милко Багдасаров, отцепникът от ДПС и сега кандидат на ЕНП Адем Мехмед и Радослав Милев от ДСБ се явиха заедно на церемонията и се врекоха да се държат прилично в името на гражданския комфорт.

Човекът на „Атака” обаче тогава липсваше. Но все пак по-късно, с извинението, че същия ден е пътувал до столицата, Николай Ръжев се присъедини към клетвата.

Даже мургавият Нешко Нешев, по-известен като царя на кларинета по света и у нас, отколкото като политически фактор, намери време и мотивация да се подпише. Последва ги и Иван Стоев от РЗС.

Причината Илия Илиев да не подпише споразумението било решение на централния щаб на ГЕРБ. Дюнерджията успя да върже 2-3 изречения и се изказа така: „Не мисля, че е нужно да се подписва такова споразумение, има си Изборен кодекс, който трябва да се спазва. Партия ГЕРБ е управляваща партия и спазва законите, както и всички сме длъжни да го правим.

Не смятам, че подписването на такова споразумение гарантира честността и толерантността при провеждането на предизборната кампания”.

Скучните му аргументи преляха и в протоколния стил на старта на кампанията му. Сини балони на дълги гирлянди опасваха сухото и безизразно слово на Илиев, докато обясняваше, че като стане кмет, ще оправи проблема с недостига на детските градини в квартал „Възрожденци”, ще привлече най-маститите инвеститори от близо и далеч, и ще им предостави промишлена зона и газификация, и ще се справи с боклука, ще построи за нула време спортни зали и игрища, и даже магистралата към Гърция ще отвори през Маказа...

Вярно, обаче не съвсем – проектите са готови и стартират до дни, а той лично няма никакъв принос към тях. Всъщност, ако в битката за кметския стол липсваше този „маратонец”, кампанията в Кърджали щеше да бъде болезнено сива и безинтересна.
Сега поне има интрига – социолозите прогнозират балотаж между кандидатите на ДПС и БСП, а пък човекът на ГЕРБ вече гради града като действащ градоначалник.

А в щаба му са се изприщили от тревоги как да го научат да говори смислено за броени дни, та да не се излага като кифладжия, пардон, дюнерджия, на предстоящите телевизионни дебати. Колкото до дебата на местно ниво пък, без коварните камери, то такъв няма и не се очертава да има.
Никой от „великолепната осморка” не е благоволил да огласи визията си за развитието на Кърджали -  града, след който свършва България.

Втората линия на изборната интрига започва от ДПС и води към хората на Мария Капон и Касим Дал, напусналия с гръм, трясък и отвращение втория пост в етническата партия. Малобройната им чета е все пак знаков първопроходчик в 20-годишните напъни монополът и феодалният манталитет на ДПС в региона да бъдат разбити.

Именно това ново присъствие на политическата сцена провокира истериката и непремерените изцепки на Доган и покорната му прислуга от апаратчици. Тази ловна дружинка шеташе през последните дни из Североизточна България и от посланията й се видя, че се изживява като самодържец на малцинствата, пък и на изхода от президентския вот. „Циркаджии и мечтатели”, каза Доган за ГЕРБ. Ще се прибави ли и ДПС към тази шумна компания, ще стане ясно след броени дни.


Даже мургавият Нешко Нешев не отказа да подпише

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки