Потьомкинско село насред София


Потьомкинско село насред София
Ново пет в агресивния пиар на Фандъкова и Плевнелиев – подписване на договор в средата на улицата, с мощно озвучаване от тонколоните на кметството, последвано от показно возене с тролей
29 Август 2011, Понеделник


В агресивния си пиар, характерен за ГЕРБ изобщо, екипите на кметицата Йорданка Фандъкова и строителния министър Росен Плевнелиев

Автор: Ани Петрова

стигнаха до използването на прийома „Потьомкинско село“. Така те обявиха поредните си епохални успехи в правенето на помен с чужда пита, платена от ЕС, возиха се в лъскав и нов тролей, който никога не пътува по линия № 9, и дори си дупчиха билетчета, предвидливо купени от техните пресаташета. И всичко това под светкавиците на фоторепортерите и във фокуса на операторите, озовали се случайно по същото време и в същия нов тролей (виж ти какъв късмет!).

Нека припомним що е то Потьомкинско село за онези, които не си спомнят властването на императрица Екатерина в Русия. Та по онуй време Потьомкин се проявява като талантлив специалист по регионално развитие, пише в „Уикпедия“.

Императрицата му възлага задачата да засели южните райони на Русия, извоювани от Османската империя. В стремежа си да се представи по-добре обаче, фаворитът на Нейно Величество си служи и с измама. Когато Екатерина прави обиколка из даден район, Потьомкин нарежда да се изградят покрай пътя декори на красиви селски къщи (т. нар. Потьомкински села).

В духа на тези незабравими, макар и руски традиции за изграждане на имидж, Йорданка Фандъкова и Росен Плевнелиев се возиха в градския транспорт – такъв, какъвто не е – т. е. чист, нов, лъскав и пълен с журналисти, оператори и фоторепортери.

До две години София ще смени с нови 100 % от тролейбусите, а до четири години „Столичен автотранспорт” ще изпълни програма за подмяна на целия си автомобилен парк. Това съобщи столичният градоначалник Йорданка Фандъкова преди и по време на возенето си в тролея и дори не се изчерви. В интерес на истината – носът й също не стана видимо по-дълъг!

Кметицата се аргументира с току-що подписания от нея и заместничка на Плевнелиев договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от програма „Регионално развитие” за изпълнение на проект за интегриран градски транспорт в столицата.

Европа отпуска 50 млн. евро, а София ще осигури още 12.6 млн. евро със заем от Международната банка за възстановяване и развитие. С реализирането на „Интегриран столичен градски транспорт“ ще бъде намалена интензивността на трафика в София с 20 %, излъга още Фандъкова. Впрочем проекти за интегриран градски транспорт ще се реализират още в Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе и Плевен.

Дори и всичките пари по тази програма да се използват само за купуването на нови тролеи – пак едва ще стигнат. Този, в който се возиха Фандъкова и Плевнелиев, е с доставна цена от 451 645 евро . През миналата година Столична община закупи 30 такива „Шкоди“ със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

И тъй като в делничен ден в столицата се движат между 102 и 110 тролея, то остава да се купят още 70-80 нови машини, които в зависимост от офертите по обществената поръчка ще излязат между 35 и 40 млн. евро. Ами за подмяната на всички автобуси? Те са около 650 и цената на един също е около половин милион евро.

 Собствените средства на „Столичен автотранспорт“ няма да стигнат, дори ако цената на билетчето в София стане 5 евро. Заем вероятно ще се намери, но кредитът на свой ред ще тежи на вратовете на столичани поне десетилетие – нещо, което не се случва, когато по линиите тръгват частни превозвачи с чисто нови автобуси.

И още врели-некипели нафандъчи градоначалничката, като това, че на 20 кръстовища ще се инсталират „интелигентни“ системи за управление, които, видите ли, също щели да облекчат столичния трафик. Цялата иновация в случая е, че светофарите ще имат датчици за разпознаване на колите на градския транспорт и ще ги пропускат с предимство.

И какво от това, ако няма цялостна система за автоматично управление на движението с отчитане на движението по всички натоварени кръстовища и съпътстващи „зелени вълни“, управлявани от компютри, а не от катаджии? Ще се случи едно голямо нищо, в което „умни“ светофари ще се чудят как да пропуснат няколкостотин автобуса с „умни“ чипове.

Фандъкова обаче не се уморява и продължава: Предвижда се изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до Студентски град, като на бул. „Г. М. Димитров“ трамваят ще има обща спирка с метрото. За сведение на всички, които гледат София само през картите на „Гугъл мап“ – тази линия съществува от края на 60-те години и сегашният тунел на метрото под бул. „Драган Цанков“ бе прокопан именно, за да облекчи трудното катерене на мотрисите по стръмното покрай Семинарията.

А що се отнася до следващото обещание – че напълно ще се рехабилитира 3.5 километра от трамвайната линия на бул. „България“ – „Десант“ вече писа, че ако релсите не бъдат сменени по спешност, то има опасност от тежка катастрофа.

Министърът на регионалното развитие Росен Плевневлиев пък бодро заяви, че МРРБ си е поставило за цел до края на следващата година да договори 99 % от еврофондовете.

Той скромно се похвали: „Това, което правим, е висш пилотаж в еврофондовете, не само защото ще ги договорим и изпълним до последния лев, а защото следващата фаза е още по-въодушевяваща. Ако сега са 420 милиона лева, след 2013 г. МРРБ  иска да налее два пъти повече“.

Във вип возилото „с тирантите“ успя да се качи и случаен гражданин, който се оплака на кметицата от неучтивото държание на шофьорите, дето отказвали да спускат рампите за инвалиди. Тя обеща да провери...

Цялото това пътешествие на Фандъкова и Плевнелиев с градския транспорт, освен че заимства ноу-хау от Потьомкин, но и страшно много прилича на предизборно опипване на почвата. Бойко Борисов е обещал да обяви кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ на 4 септември.

Някъде по това време ще се огласят и последните 65 кметове, номинирани от ГЕРБ. Явно за любимата на премиера Йорданка Фандъкова не остава много време за наместване – било в президентска двойка, било в познатото, но горещо кметско кресло.


Министър и кметица дори си продупчиха билети

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки