Готвят още 5 договора за шистов газ


Готвят още 5 договора за шистов газ
Французите си издействаха Закон срещу добива на шистов газ. В България обаче гражданското общество още спи
23 Юли 2011, Събота


Бунтовете в Нови пазар срещу предстоящия добив на шистов газ в житницата на България – Добруджа,


Автор: Севдалина Пенева

показаха само едно – гласът народен отдавна не е глас Божи.Не и за правителството на ГЕРБ. След като подари над 4 000 квадратни километра от територията на страната ни на американската фирма „Шеврон“, екипът на Бойко Борисов се оглежда за още желаещи чужденци да дупчат земята на други пет места.

Това обяви през седмицата икономическият министър Трайчо Трайков. Договорът с „Шеврон“ ще бъде подписан до дни, а експерти от ведомството вече подготвят нови процедури за проучване на няколко находища.

Едното от тях е в Черно море и в документацията е записано като блок „Хан Аспарух“. Точните му параметри още никой не знае, но явно става дума за Северното Черноморие, тъй като на юг от нос Емине се подготвят сондажи за блок „Силистар“.

Останалите четири нови находища също са в Северна България, всичките подадат в защитените зони от „Натура 2000“. Най-вероятно и те ще бъдат дадени на „Шеврон“.

Зловещата новина мина лежерно в информационния поток през седмицата, в нея липсваха коментари на независими експерти. За сметка на това пък бяха цитирани учени от БАН, които цинично пратиха еколозите да ходят в пещерите, щом се отказват от „всички продукти на цивилизацията“.

Учените на бюджетна издръжка даже подкрепиха правителството в най-голямата манипулация – че за проучване на шистов газ не се изисква оценка за въздействието върху околната среда. Независимо от безспорните доказателства, че предварителните сондажи и самото добиване се извършват по една и съща технология, която крие огромни рискове за екологията.

В общия хор за опасните добиви се включи и екоминистърката Нона Караджова, която пък гарантирала, че без одобрена ОВОС реални действия няма да започнат. Доколко може да й се вярва обаче, като се има предвид празната държавна хазна и опитите на ГЕРБ да я напълнят с жълти стотинки от концесии, погубващи България, е друг въпрос.

Тези дни излезе едно интересно становище, което по обясними причини не намери място в нито един национален вестник. То касае златното находище „Хан Крум“ край Крумовград в сърцето на Източни Родопи.

Изготвено е от инж. Огнян Кованджийски, работил в продължение на една година по монтажа и пускането в експлоатация на ВЕЦ “Студен кладенец“, участвал в проучването на Горнодъбнишкото и Долнодъбнишкото нефтени находища, газовото находище Деветаки и много сеизмични структури за нефт и газ в Северна България.

„Прави впечатление, че в колектива, на който „Болкан Минерал енд Майнинг” е възложил да направи ОВОС с ръководител и 11 съавтори на различните глави, няма нито един геолог, хидрогеолог, инженер- геолог, минен инженер по открит добив, обогатител–технолог, строителен инженер, хидроинженер и специалисти завършили специалност опазване на околната среда и др.

Това случайно ли е, или умишлено? Това поражда и по нататъшните въпроси в становището”, казва Кованджийски.
Изводите му са, че докладът за ОВОС на БММ е направен непрофесионално.

В него липсват доклади за управлението на арсена, а предложените незадоволителни хидротехнически съоръжения за минните отпадъци се явява престъпление спрямо държавата и местното население по цялото поречие на реките Крумовица, Арда и Марица!

Огнян Кованджийски съветва висшия експертен екологичен съвет към МОСВ да откаже реализирането на инвестиционното предложение, като изключително опасно и вредно за страната. За същото настоява и независимият евродепутат Слави Бинев, който на 20 юли изпрати до всички български медии отворено писмо.

В него той настоява за личен отговор от премиера Борисов за съсипването на района в Челопеч (даден на концесия на същата „Дънди прешъс“, която ще взривява Родопите, за да изгребва златото там).

„Ако не получа отговори за Челопеч и Крумовград в 14-дневен срок, ще изпратя всичко, което знам до чуждите медии, до европейските институции, до „Трансперанси Интернешънъл“ и „Репортери без граници“.

Ще поискам независима експертиза, но не от платени от правителството и „Дънди прешъс“ експерти. Ще организирам европейска пълна проверка на здравната картина в двата региона, оценка за въздействието върху природата и последиците върху населението в краткосрочен и дългосрочен план“, предупреждава Бинев.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки