Карловци и войници „възкресяват“ родната къща на Дякона


Карловци и войници „възкресяват“  родната къща на Дякона
Възстановената родна къща на Васил Левски. Кадърът е от периода 1953-1962 г., когато Карлово носи името Левскиград.
18 Юли 2011, Понеделник


Къщата, в която е роден Апостолът на свободата, е построена в края на ХVІІІ в. от дядо му Кунчо Иванов.


Автор: Диана Славчева

Малката едноетажна сграда има две стаи – в едната стопаните нощували през лятото, а в другата посрещали гости. Под земята е иззидан зимник, а вляво от стълбите е разположен малък килер без прозорци. Отстрани е долепена работилницата, в която са се плели гайтаните, а до нея има полуоткрита бояджийница.

Останала необитавана дълго време, в годините около Освобождението къщата рухва. Възстановена е през 1933 г. върху разкритите й основи по проект на арх. Димитър Иванов.

Във „възкръсването” й към нов живот взимат участие с материали и труд много карловци и войници от местния гарнизон. Преди това е имало идея тя да бъде съборена, за да се изгради нова улица на нейно място. Петър Димков обаче успява да спре това безумие.

Ценни указания и консултации относно вътрешната уредба и външния й вид оказват племенниците на Левски – дъщери на сестра му Яна, единствена от братята и сестрите му, която оставя поколение, наследило гените на Апостола.

През 1998-2000 г. в съседство с къщата-музей, отворена за посетители от 1937 г., е изграден мемориален параклис „Всех святих Болгарский”. Тук в специална стъкленица се съхранява кичур от косите, които Апостолът отрязва в местността Алтън чаир, снемайки монашеското расо.


Къщата и дворчето пред нея днес Стъкленицата с косите на Левски, съхранявана в параклиса Параклисът „Всех святих Болгарских”

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки