Забравеният „Български славей” Христина Морфова


Забравеният „Български славей” Христина Морфова
Христина Морфова
07 Юли 2011, Четвъртък


Преди месец, на 1 юни, се навършиха 75 години от смъртта на една велика българска оперна певица, незаслужено позабравена от сънародниците си – Христина Морфова.


Автор: Огнян Стамболиев

Днешните почитатели на оперното изкуство почти не са чували омайния й глас – той рядко звучи по националното ни радио, което упорито пренебрегва нашите родни певци и музиканти, за сметка на чуждестранните творци.

В историята на операта  българката Христина Морфова е явление от световен мащаб. Невероятният й глас – цели три октави! – я прави сравнима единствено с неповторимата Мария Калас. А и музикалността й, техниката й, маниерът на пеене са съизмерими с мащабите на великата гръцка певица.

Само две неща са й попречили да стигне до нейните висоти:  едрата й, възпълна фигура и преди всичко – нежеланието й да прави кариера извън родината си. Тя е убедена и страстна патриотка. Чувствала се е българка до мозъка на костите си! От онези, които отдавна не виждаме в българската опера.

След нея почти всички големи наши певци предпочетоха да работят за чуждите сцени и публика, а в края на кариерата си  се завърнаха да събират лаври в България. Така постъпиха дори  Гяуров и Гюзелев,  Кабаиванска, Гена Димитрова и Ана Томова- Синтова.  Да не говорим за по-скромните дарования, които не искат да пеят у нас, а още по-малко на родния си език.

Докато великата Морфова  искаше да твори преди всичко у нас, да пее на български, да радва българската публика... Но тук повече й пречиха, завиждаха, унижаваха, отколкото  я уважаваха. Оцениха я истински едва след смъртта й. Типично по български!

Певицата е родена в сърцето на Тракия – в Стара Загора, на 24 април 1889 г. в бедно семейство на прокудени от турските варвари наши сънародници от българските села край Цариград. Преди нея родителите й са дарили живот на 9 момчета. Ранното й  детство е тежко, изпълнено с глад и лишения.  Напомня за това на Козета от „Клетниците” – четиригодишна  е дадена за слугинче! По-късно тя живее в Търново и в София.

За щастие в столицата попада под влиянието на най-големия си брат – композиторът Александър Морфов, който открива уникалната й природна дарба и я насочва към музиката. Христина е ученичка в една от столичните  девически гимназии.

През 1906 г., подобно на  много млади българи по онова време, заминава да учи в Прага стопански науки, без да има пари, само с една златна пара в джоба, скътана грижливо от майка й – без да знае езика, без протекции, препоръки и познати. Когато слиза от влака, няма дори къде да отседне. Но щастливият случай я спасява...

Непознат мъж я завежда в дома на младата пианистка и певица Людмила Прокопова и срещата  им се оказва съдбовна. Българката и чехкинята ще станат приятелки и ще се посветят на музиката, докато смъртта на Христина ги раздели.

В  известната със старите си музикални традиции столица на Чехия  младата Морфова ще се откаже от стопанските науки и ще влезе в прочутата певческа школа на проф. Пивода. Там ще получи солидна музикална и вокална подготовка. По-късно ще специализира и при проф. Иснардон от Париж.

Морфова взима участие в студентски концерти и постановки на опери, където е забелязана от директора на Пражката опера и е ангажирана за редовна солистка. Бързо и категорично тя се утвърждава като първа солистка и дори примадона. Чехите, въпреки национализма си, я оценяват високо и дори сърдечно я обикват. Така Чехия става нейната втора родина, където не са я забравили и до днес!

В „Златна Прага” Христина  Морфова прави своите най-добри роли от чешкия и световния репертоар. Скоро се утвърждава като абсолютната Марженка от шедьовъра на  Бедржих Сметана „Продадена невеста” – това е нейната коронна партия, с която се представя и у нас. Незабравими са превъплъщенията й и като Либуше от едноименната опера, в сопрановите роли от „Далибор”, „Целувката” и „Двете вдовици” – също от Сметана.

Близо 40 са образите, в които е можело да се види голямата българска артистка. Огромният й, красив и пробивен глас й позволява с лекота да преодолее партии от колоратурата – Лакме, Миньон, Царицата на нощта, Розина, през тези за лиричното и лирико-драматичното сопрано: Татяна Ларина, Русалка, Катя Кабанова, Йенуфа, Травиата,  Мадам Бътерфлай, Мирей, до драматичните като Аида и Леонора и дори до мецосопрановите Кармен и Далила.

След години само великата Калас ще може да повтори това. Мофрова изпълнява Далила пред самия й автор Камий Сен Санс в Париж, след което той възкликва: „Сигурно няма да доживея часа на Вашата слава, но тя неминуемо ще дойде. Прекланям се пред Вас!”.

От 1910 до 1920 година Морфова е вече европейска знаменитост. Прага, Бърно, Братислава, Мюнхен, Бреслау (дн. Вроцлав), Берлин, Дрезден, Хамбург, Милано, Лондон аплодират голямото изкуство на гласовитата българка. Лондонска звукозаписна компания прави първите й  грамофонни плочи, които, макар и с несъвършената техника на епохата, са съхранили нейното необикновено певческо и музикантско дарование.

Тя е наистина „гласов феномен”, „изумително дарование”, както я оценяват критиците. Пеенето й е изключително свободно, естествено и много  красиво, лишено от каквото и да било напрежение. Регистрите на гласа й са пределно изравнени, закръглени, техниката й гъвкава, позволяваща й да преодолява със завидна лекота и  най-трудните виртуозни пасажи, дикцията и артикулацията й са съвършени. 

И най-главното: тя умее да прави музика с гласа си.  Не случайно нейните съвременници са казвали, че пеенето й е създадено, за да радва ухото, защото и за самата нея то е било „радостна необходимост”. Както знаем, певците са обикновено два вида – „направени” след  упорита работа с педагози или „родени” самородни таланти. Христина Морфова, без съмнение, е от втория вид. Пеенето е нейният живот.

На върха на славата си, вместо да продължи кариерата си в цивилизована Европа, тя се връща в родината си, за да даде своята дан за младата българска оперна култура. Но въпреки любовта и признанието на публиката,  сред колегите си среща повече завист и недоброжелателство. 

На едно от представленията й на столична сцена дори бива освиркана! Пее, преподава заедно с вярната Людмила Прокопова, концертира из страната, режисира (впрочем тя е и първата жена режисьор у нас, б. а.), но остава недооценена. Огорчена, примата се връща в Чехия, където е високоуважавана. Но носталгията надделява и отново идва в България.

След 1931 г. Морфова  става професор по пеене в столичната музикална академия, където заедно с Прокопова създава своя  школа, в която подготвя  голям брой ученици! Тя е редовен солист на Софийската  опера. Концертира много активно в страната и чужбина.

Във всяка от своите програми  непременно включва българска музика. Всъщност, през цялата си кариера Морфова пропагандира българската песен – и народна, и художествена, като я представя на най-престижните концертни подиуми в Европа. Записва я и на грамофонни  плочи. Изпълнява я на живо в радиоконцертите си.

През 1935 г. след едно задгранично турне, министърът на културата я уволнява без никакви обяснения. Но въпреки удара, Морфова, която притежава силен и борбен характер, се съвзема и планира нови концертни турнета в България и Европа.
Рано сутринта на 1 юни 1936 г. обаче, след като тръгва с приятели  на екскурзия до любимата й  Розова долина, тя им разказва странен сън, в който баща й я вика от отвъдното.

„Имам лошо предчувствие – пише Христина в бележка до Людмила Прокопова в София. – Повече никога няма да пътувам без теб”. И интуицията не я подвежда – фатална автомобилна катастрофа отнема живота на Морфова няколко дни след 47-ия й рожден ден.
Ето какво пишат в некролога й нейните приятели и ученици от Консерваторията: „Тя беше истинско чудо.

Пееше със затрогваща простота, без поза, без превзетост – тъй както се разказва приказка на дете, владееше във висока степен изкуството да разгадава и тълкува тоновите символи, чрез които компонистът изразява своето съзерцание на прекрасни и възвишени образи и идеи. Тя притежаваше ключа, който отключва човешките сърца, за да ги направи достъпни за това съзерцание”.

Признанието й в родината идва едва след безвременната й смърт, но все още България има дълг пред своята велика певица. В нейна памет би могло да се направи телевизионен филм, да се издаде  диск с нейни записи, да се организира певчески конкурс на нейното име, а също и достоен паметник.

В Анкара например неотдавна издигнаха приживе паметник на италианската певица от турски произход Лейла Генсер, която изобщо не беше пяла в Турция! У нас по повод тазгодишния юбилей на певицата бе възстановен нейният бюст-паметник на изхода на град Пирдоп, където се случва злополучният пътен инцидент, сложил край на живота й. Преди години бюстът бе свален от постамента – без обяснения от тогавашната власт.


През годините

1 юли 1997 г. — В България е въведен валутен борд

2 юли 1876 г. — Умира Велчо Петров Ночев (Велчо войвода)

2 юли 1877 г. — По време на Руско-турска война Българското
опълчение преминава река Дунав

3 юли 1895 г. — Бившият министър-председател на България Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София и два дни по-късно умира от раните си

3 юли 1957 г. — Създаден е Български автомобилен турингклуб, преименуван по-късно на Съюз на българските автомобилисти

4 юли 1937 г. — В Букурещ се провежда конференция на българите от Добруджа, Банат, Бесарабия, Букурещ, Браила и Галац

4 юли 1916 г. — С царски указ е учреден Военноисторическият музей в София

5 юли 1897 г. — Умира българският предприемач и щедър дарител Евлоги Георгиев, предоставил терен за изграждането на Софийския университет

7 юли 1345 г. — Феодалният владетел Момчил е убит в сражение с Йоан Кантакузин и Умур бег

7 юли 1868 г. — Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води бой с турска потеря при Вишовград

7 юли 1835 г. — В с. Бяла черква e роден Киро Петров (Бачо Киро)

7 юли 1877 г. — Предният отряд от руската армия, начело с генерал Гурко, влиза в Търново по време на Руско-турската война

7 юли 1879 г. — Създават се първите контролно-пропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България

7 юли 1926 г. — В с. Широка лъка е родена народната певица Радка Кушлева, която заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“


В роля в операта Като Царицата на нощта във „Вълшебната флейта” от Моцарт Примата, нарисувана от Кирил Василев Бележитата певица Христина Морфова и нейната вярна съратничка чехкинята Людмила Прокопова Възстановеният тази година бюст-паметник край Пирдоп

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки