Араби купиха плажа на Аркутино


Араби купиха плажа на Аркутино
Цялата тази местност е вече собственост на мистериозни араби. Изключение е само комплексът "Свети Тома", останал за "Главболгарстрой" Снимки: Николай Недев
30 Май 2011, Понеделник


Мистериозен арабски фонд е придобил близо 600 дка от най-хубавите земи по българското черноморско крайбрежие, научи ДЕСАНТ.


Автор: Лъчезар Лисицов

Сделката включва плажна ивица, гора, пътни връзки, няколко постройки, както и дюните край местността Аркутино. Продажбата е извършена преди месеци от бившото държавно, сега частно, строително предприятие „Главболгарстрой“. Българското дружество не е продало единствено печелившия там хотелски комплекс „Свети Тома“.

Представител на арабите пък се оказва небезизвестният край морето мастит бизнесмен и хотелиер Димитър Караненов, свързван с червени капитали. Караненов е собственик на най-луксозния хотел в Бургас – петзвездният „Приморец“, открит миналата година, както и на няколко почивни бази в курорта Слънчев бряг.

В началото на този месец името му отново изплува в публичното пространство след пожара на „Старата фрегата“ - изоставено култово заведение-кораб на бургаския плаж, приватизирано от Караненов по времето на тройната коалиция.

Огромният терен край Аркутино пък бе придобит от „Главболгарстрой“ през далечната 1995 г., по времето на Жан Виденов. Тогава държавата харизва част от плажа и дюните в района, както и прилежащата територия, включително и публичен път, на приватизираното дружество за жълти стотинки.
До ден днешен не е известно отговорните институции да са разследвали как е осъществена абсурдната - невъзможна по закон, продажба на публична и изключителна държавна собственост на частни лица.

През последните няколко лета този район е арена на постоянни скандали, предизвиквани от туристи, тъй като около въпросната територия на брега на морето бяха поставени огради и бариери, и всеки, който желае да отиде с превозно средство до плажа, трябва да плати между 2 и 20 лева, според типа на автомобила. За лека кола например таксата е 4 лева.

Почиващите масово негодуват, че нямат свободен достъп до пясъчната ивица, тъй като по закон пътищата са публична собственост и не би следвало частник да събира пари за преминаване по тях. През летния сезон там влизат стотици коли дневно, осигурявайки печалби от по няколко хиляди лева за броени часове в полза на частниците, окупирали пространството.

Тази година скандалът е още по-голям, тъй като всички бариери – три на брой, са залостени и автомобили не могат да преминават дори и срещу заплащане. Охранителите се оправдават с новия им началник Димитър Караненов, който им заповядал да не пускат МПС-та до второ нареждане. Той пък очаквал указания от арабина, с когото е влязъл в съдружие.

За разрешаване на проблема, в четвъртък бе организирана среща между кмета на Созопол Панайот Рейзи и собствениците на почивни бази в района. На нея трябваше да присъстват представители на „Главболгарстрой“, на арабите, както и местният бизнесмен Георги Стоев – собственик на веригата хотели „Arkutino resort”, залепени точно до външната страна на една от бариерите.

Хората на Стоев са в конфликт с Пенчо Андреев, софиянец от „Главболгарстрой“, който от 2005 г. контролира пропускателния режим в района и според пострадали редовно размахвал заплашително пистолет. Андреев, макар че все още се води на работа към строителната фирма, от няколко месеца се подчинява на Димитър Караненов, заради смяната на собствеността на земите.

Миналата година кулминацията на конфликта била, когато бил запален фургонът, където почивал пазачът на бариерата, намираща се до хотелите на Стоев.

„Главболгарстрой“ от своя страна продължават да са концесионери на плажната ивица – на частта от нея, която е останала държавна. Концесионният договор с регионалното министерство е за 20 години. Дейността явно е печеливша, защото само за това лято Георги Стоев ще брои на „Главболгарстрой“ 35 хиляди лева за наемане на 100 чадъра и 200 шезлонга, под които ще се излягат безплатно отпочиващите в хотелите на Стоев туристи.

Кои са арабите, за които ни съобщи лично Пенчо Андреев, поискахме да научим от хотелиера Димитър Караненов (виж карето). От думите му обаче нищо не стана ясно. За сметка на това пък факт е, че някой методично унищожава вековни дюни в района и ги изравнява, за да разшири плажната ивица. Будни граждани ни сигнализираха за престъпното деяние на 15 май. Ден по-късно наш екип видя на място следи от тежки верижни машини.
Ние пък от своя страна сигнализирахме общинските власти в Созопол и Приморско, както и администрацията на Областна управа – Бургас.

„Точно заради проблема с бариерите на „Аркутино“ свиках тази среща при мен. За разрушаването на дюни обаче никой не ми е сигнализирал“, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи. Колежката му от Приморско Лиляна Димова също не била чувала на това място там да се подготвя някакво строителство или изкуствено да се разширява плажната ивица. До редакционното приключване на този материал от хората на областния Константин Гребенаров получихме единствено информация за параметрите на концесията за плаж „Аркутино“. Отговори на конкретните ни въпроси обаче още чакаме.  

Колосалната печалба и престъплението на
държавата
Запознати коментират, че собствениците на „Главболгарстрой“ са реализирали колосална печалба от продажбата на земята на арабите. Това, разбира се, е станало с престъпното съдействие на държавата, която на практика е подарила  600-те декара преди 16 години на строителната фирма.

И досега няма официални данни за цената на сделката, осъществена през 1995 г., като според някои публикации в медиите става въпрос за 0,17 долара на квадратен метър, или общо за малко над 100 хиляди щатски долара. Единият от шефовете на „Главболгарстрой“ - Симеон Пешов, твърди, че сделката е била на обща стойност 2,45 млн. щатски долара (4 долара на квадратен метър).

Така или иначе земята е стотици пъти по-скъпа. За реалната й цена може да се съди от данните в Търговския регистър и стойността на препродажбата на арабите. Според Регистъра земята е притежание на дружеството „Аркутино“ ЕАД, чийто собственик пък е офшорката „АР ТУ АР АРКУТИНО ЛИМИТИД“, регистрирана на Британските Вирджински острови. Според данни в медиите ценните декари са продадени на англичани още през 2006 г.

Някакви британци дори тогава се появяват за малко в България, демонстрирайки инвестиционни намерения. В годините след това като реални собственици обаче продължават да се спрягат имената на шефовете на „Главболгарстрой“ и най-вече това на Симеон Пешов, който е бивш председател на Българската строителна камара. Пешов в момента е 70-годишен и е прехвърлил голяма част от бизнеса си на своите синове – Калин и Камен.

В случая сделката с арабите си е съвсем реална, твърдят запознати. Това не се отрича и от кметовете на Созопол и Приморско, където се разполовяват 600-те декара. Според слуховете земята е продадена за умопомрачителните 126 млн. евро. Дали това е точно така, не е сигурно. Според Търговския регистър обаче, земята има статут на непарична вноска в поддружеството „Аркутино“ ЕАД и е оценена на 68,7 млн. лв. (50 млн. щатски долара). В нея не влиза комплексът „Свети Тома“, останал официално във владение на  „Главболгарстрой“.  Така или иначе, очевидно е, че в резултат на препродажбата е реализирана умопомрачителба печалба от между 2000 до 10 000 процента, която в абсолютна стойност се равнява на десетки, а вероятно и стотици милиони левове.

Далаверата надминава по размер дори случая „Корал“, след който при подобна предпродажба на 130 декара земя край морето, но в Община Царево, настоящият бургаски кмет Димитър Николов, заедно с още няколко лица, е реализирал друга ненормална печалба от няколко десетки милиона. Земите на къмпинг „Корал“ са закупени от Николов и компания за 7 щ. долара и препродадени за няколкостотин евро квадрата.


Димитър Караненов: Не съм чул, не съм видял

- Г-н Караненов, говори се, че вие сте представител на арабски фондове, които притежават пясъците под Аркутино. Тези дни там някой унищожава дюните?
- Не знам кой какво ви говори, не мога нищо да ви кажа. Не съм още представител някакъв и още повече, че не са арабски фондове, не знам кой ви е подвел и как. А какви дюни са разрушили, и това не мога да ви кажа. Какво са направили?

- Поне за собствеността нещо не може ли да ни кажете?
- Какво да ви кажа за собствеността?

- Ами, всички говорят – включително и кметовете на Созопол и Приморско, че араби са закупили...
- Не, английски фондове са, те си имат цялата документация, която е при тях. Не се е сменила собствеността и аз не съм собственик.

- Там на бариерите също има проблем, вчера минахме, всички казват, че на вас са подчинени и вие сте разпоредили да не могат да влизат автомобили.
- Няма такова нещо. Кой ви го е казал, дайте ми едно име, че нещо се спряга така фамилията ми неправомерно. Кой ви го е казал това?


Кметовете на Созопол и Приморско - Панайот Рейзи и Лиляна Димова, не са чули да се изравняват дюните, отговор от областния управител Константин Гребенаров (вдясно) още чакаме Табелата с тарифите в момента не важи - порталът за автомобили е заключен. Чакат се указания от новите собственици.

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки