В Елена остават без болница


В Елена остават без болница
Общинската болница „Д-р Димитър Моллов" в Елена трябваше да празнува 131 години от създаването си. Вместо това, хлопва кепенците
12 Май 2011, Четвъртък


Балканските общини в Северна България Елена и Златарица остават без болница.

Автор: Здравка Христова

Закриването на общинския стационар е въпрос на документално оформяне, защото той на практика е ликвидирана. 10 700 еленчани, заедно с близо 5000 души в съседната Златарица, няма да получават лекарско обслужване.
Управителят на МБАЛ "Димитър Моллов" в Елена д-р Йорданка Садинова подаде молба за изваждане от търговския регистър, което означава, че болницата вече е без управител. Заради критичното състояние и липсата на достатъчно клинични пътеки и финансиране са напуснали почти 90 на сто от лекарите.
610 хил. лв. са задълженията на здравното заведение досега, като две трети от тях са за медикаменти и консумативи. Заради безпаричието лечебницата натрупа дълг и към енергото от 13 хиляди лева.
От началото на зимата общината със свои средства осигурява отоплението на лечебницата, тока и водата, но пари за лекарства и заплати няма. С общински бюджет се поддържа хосписът за тежкоболни, който беше създаден през 2009 г. по социална програма. При ликвидиране на болницата и той ще трябва да затвори врати.
Кметът Сашо Топалов е представил ситуацията пред НСОРБ, която пък е информирала Комитета на регионите на ЕС и Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа.
Запознат съм със ситуацията, но нищо не мога да направя, защото болницата е общинска, заяви депутатът от ГЕРБ Христо Христов, който е родом от Елена. Щом липсват специалисти - няма клинични пътеки, щом няма клинични пътеки, НЗОК не може да отпусне пари, изми си ръцете той. Депутатът призна, че нищо не може да направи и родният му град остава без болница.


Депутатът от ГЕРБ Христо Христов вдигна ръце и не направи нищо, за да спаси лечебницата в родния си град

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки