Прокуратурата поряза олигарха Златев


Прокуратурата поряза олигарха Златев
Дружба, която може да превръща милионер в милиардер
15 Февруари 2011, Вторник


Столичната районна прокуратура не се наведе пред олигарха Валентин Златев и на 11 януари т.г. отказа да изпълни каприза му да бъдат мачкани неговите опоненти. Златев, който освен президент на “ЛУКойл-България” напоследък активно е навлязъл и в туристическия бизнес, бе поискал от главния прокурор Борис Велчев да организира вкарването в затвора на единствения обществен деец, дръзнал да го критикува открито – Павлин Цветков, лидер на Сдружението за насърчаване на гражданската активност в Правец.



Автор: Пролетина Николова, nikolova@desant.net

Милионерът Златев настояваше Велчев да образува дело срещу Цветков за набеждаване, за което в Наказателния кодекс се предвиждат решетки между една и шест години.

Според петролния бос, опонентът му злостно го бил набедил, огласявайки публично как се е сдобил с апетитни терени в Софийска област, как е превзел държавни и общински предприятия и сгради в Правец и как изобщо е успял да подчини малкото градче и управата му на себе си.

Това било станало с публикуването м.г. на т. нар. “Бяла книга”, в която се описват всички машинации на фирмата “Тера тур сервиз”. По документи тази фирма се води собственост на бащата на Валентин Златев – Васил, някогашен ортодоксален комунист, верен съратник на Тодор Живков и бивши кмет на Правец, който в наши дни отдавна се е отрекъл и от комунизма, и от интернационализма и трупа частни и съвсем капиталистически милиони.

В същото време за никого няма съмнение, че синът е дейната личност, която проправя пътя за просперитета на уж бащината фирма. Именно Златев-син е

автор и на жалбата до Велчев,

в която пише, че много бил засегнат.

И по-специално от твърденията, че “посредством прилагането на корупционни схеми на всички политически нива, със заплахи, шантаж и изнудване на отделни граждани и лица, фамилия Васил и Валентин Златеви подчиниха на волята си всички политически сили и публични фигури в малкия град Правец, наследил от държавата огромна за размерите си собственост.

С помощта на корупционни практики управителят на “Тера тур сервиз” Васил Златев успя да превърне цялата администрация на общината и всички териториални звена на държавната власт във вярно оръдие за рекет както върху независими фирми, работещи на територията на община Правец, така и върху отделни граждани”.

Самата “Бяла книга” също бе пратена на главния прокурор Борис Велчев с настояване да проучи съдържащите се в нея конкретни свидетелства и твърдения за своеволията на Златеви и да започне срещу тях наказателно преследване, което теоретично също би могло да доведе до процес и затвор.

Но Велчев със завидна бързина задвижи не книгата на Цветков, а жалбата на главния герой в нея. Той препрати хленчовете на Златев на Софийска Районна прокуратура, която обаче отказа да образува дело за набеждаване. Прокурор Виктор Тарчев мотивира отказа си с това, че никъде в изявленията на Цветков не е налице набеждаване.

От тази и още една съдебна сага на Златев прозира изводът, че юридическият екип около милионера очевидно е доста слаб. Иначе не би изготвил жалба с подобен необоснован текст, който ще увисне още на първа прокурорска инстанция.

Миналата година

юристите на петролния бос

му бяха написали още една нескопосна жалба, пак срещу Цветков, но този път до съда, с която Златев искаше столичните магистрати да му образуват дело за клевета.

По принцип подобни дела се образуват много лесно и почти няма практика някой съдия да е отказал да стартира такъв процес. Но жалбата на Златев бе отхвърлена още при входирането й в Софийски градски съд като несъстоятелна.

Сега милионерът я обжалва в районния съд. Той може би ще обжалва и отказа на прокурор Тарчев. Или като истински премиер в сянка направо ще привика проформа министър-председателя Бойко Борисов, с когото често провеждат оперативки, за да му се оплаче от тези непослушни магистрати.

Всъщност може и да го е направил вече. Защото само дни след прокурорските неволи на Златев,

неговият паж Борисов

му направи два скъпи подаръка, които ще захранват милионера с още стотици хиляди левове за много години напред.

Най-напред в края на януари правителството даде съгласие фирмата на Златеви “Тера тур сервиз” да стане концесионер на единия от плажовете в Св. Влас – т. нар. “болницата". Официално от пресслужбата на Министерския съвет обясниха пред “Десант”, че кабинетът се спрял именно на тази фирма, защото тя щяла да “гарантира задължителните дейности на плажа, както и предлагането на туристически услуги и плажни принадлежности на туристите през срока на концесията до 2017 г.”.

Малка подробност е, че Златеви никога не са се явявали на търг за тази концесия. Те придърпаха плажа като купиха досегашния концесионер – фирмата “Комплекс Свети Влас” АД. Така наготово се сдобиха с готов апетитен договор за стопанисване на пясъчната ивица, който приятелят Борисов просто препотвърди.

Сделката е и шамар за самозабравилите се

местни господари братя Диневи,

които до скоро се смятаха за единствените бизнесмени, които имат права да изкупуват всичко в Свети Влас. В момента обаче братята са в обтегнати отношения с ГЕРБ, от което се възползват Златеви.

По всяка вероятност правешките баща и син няма да се задоволят само с този плаж, а постепенно ще навлизат в териториите на Диневи. Още повече, че съвсем наблизо – в Обзор, “Тера тур сервиз” притежава хотел “Хелиос”, където през 2009 Златев привикваше Борисов и министрите му на спявка, преди да се прехвърлят в много по-дискретната ловна резиденция на милионера “Паламара” край Шумен.

Именно с “Паламара” е свързан и вторият подарък, който Борисов направи тези дни на Златеви. На 4 февруари депутатите от ГЕРБ и “Атака” единодушно одобриха въвеждането на специални привилегии за милионери, които обикновените хора вече наричат “Златев бонус”, по името на човека, заради когото са приети.

Те предвиждат арендаторите на ловни стопанства, каквито са фамилия Златеви, да могат да секат и строят сгради в тях, без да плащат такси за превръщането на гората в строителна площадка. На практика се узаконява правото на строеж, без промяна на предназначението на терена. Което е същото като прословутите заменки на Тройната коалиция, но облечено в благи юридически термини. Според новия закон за горите, в който фигурира

този “бонус Златев”,

въпросните бъдещи строежи щели да са за “изграждане на сгради и съоръжения, свързани с опазването на гората и дивеча".

Сега вече Златеви могат да си построят в “Паламара” и небостъргач, мотивирайки се, че така от високо по-добре ще следят за популацията на дивеча в стопанството им. За сравнение, всеки обикновен земеделец в България, който не управлява ловно стопанство, няма да може да се възползва от “бонус Златев”, ако иска да строи, защото преди това ще трябва да смени статута на земята и съответно да плати солени такси за процедурата.

А приходите от ловен туризъм в стопанства като “Паламара” обикновено се мерят в милиони левове.

“Бонус Златев” вече зарадва

още няколко обичайни милионери –

довереникът на Майкъл Чорни у нас адвокат Тодор Батков (собственик на ПФК “Левски” и издател на “Стандарт”), който стопанисва ловно стопанство "Кормисош"; депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който чрез близкия си приятел Славян Теофилов успя да прибере от държавата 917 дка гора в Етрополе в рамките на дивечовъдна станция "Фабрика Медикет" и реши да вдигне там ловна хижа, за която сега няма да плати нито стотинка такса на бюджета; Цоло Вутов, когото медиите наскоро обявиха за най-богатия българин – уравител на стопанство "Витиня".

Общото между Сергей Станишев и Бойко Борисов е, че първият раздаде тези стопанства в последния месец от управлението си на изброените милионери и то за срок от цели 15 години, а вторият съвсем приемствено не развали договорите им. И най-вече, че въпросните богати и честни бизнесмени са очевидно свързващото звено между всички български власти, независимо дали са социалисто-либерални или са дясно-консервативни.



Прокурор Виктор Тарчев отказва да обслужва прищявките на Златев, но пък Бойко Борисов го възнагради с концесия на плажа в Свети Влас Министър Мирослав Найденов показва умения с пушката, докато открива ловния сезон на територията на “Паламара”, август 2010 г. На откриването някой от следващите ловни сезони в “Паламара” Найденов вече може да отседне и в небостъргач, след като депутатите от ГЕРБ и “Атака” гласуваха “бонус Златев” Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров не успява да обхване с ръка всички декари, върху които се е ширнало ловното стопанство край Етрополе, което той придоби чрез подставени лица още при Станишев, снимка “24 часа”

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки