Поморие гони международни измамници


Поморие гони международни измамници
Дарио Томалети си издейства по супер скандален начин сертификат за първокласен инвеститор, без да е направил нито една стотинка инвестиции край Поморие На снимката срещу него е съдружникът му Георги Гурковски
03 Февруари 2011, Четвъртък


Една от най-крупните измами по Българското Черноморие в годините на прехода – тази за несъстоялото се увеселително голф игрище край Поморие, стана обект на полицейско разследване, след близо 5 години мълчание на прокуратурата. Според източник на ДЕСАНТ случаят със смесеното дружество „Кабланд” ООД, което трябваше да строи комплекс за над 56 милиона евро, но вместо това сложи ръка върху близо 2000 декара общинска земя (придобита базвъзмездно, под формата на



Автор: Севдалина Пенева, peneva@desant.net

апортна вноска), е възложен на столичен екип на Икономическа полиция. Поради простата причина, че магистратите и ченгетата в крайморския град не желаят да мътят водата на кмета на Поморие Петър Златанов. Който пък управлява втори мандат благодарение на личните му гаранции през 2007 г., че проектът ще бъде реализиран в срок, а голфът ще съживи икономически общината.

Точно преди четири години в местността „Хижата” край град Каблешково трябваше да бъде завършен първия етап на мега проект, който включва игрище за голф, няколко 5-звездни хотела, луксозни хижи, изкуствени езера, паркове с екзотична разтителност. А от супер модерната база - да се ползват маниаци със стикове и с банкови сметки в милиарди.

Цялата тази пищност бе обещана от един българин с финладски паспорт, с няколко лични карти и с две имена. Когато става дума за измами в международен мащаб той се казва Дарио Томалети. Под това име той се върна в страната ни преди 6 години, залъгвайки поморийци, че е фициален представител на крупни строителни предприемачи от Испания и Англия.

Когато обаче търси политически дивиденти, той се представя като Божидар Томалевски.

Така, докато Томалети заиграва със силови босове от близкото минало и държи в страх общинските съветници в Поморие, Томалевски се изживява като месия на българите в чужбина, че даже си направи и партия, която кръсти „Другата България”.

Докато Томалевски търси медийни изяви, заради предстоящите избори, другото му аз – Томалети ще трябва да отговаря пред българските закони за измамната сделка с общинска земя край морето.

Преди това обаче местната власт в Поморие ще трябва да събере сили и да разтрогне договора, по силата на който Томалети/Томалевски и съдружниците му имат право да се разпореждат с хилядите декари земя.

На 28 януари ОбС в Поморие трябваше да обсъди и гласува докладна записка, входирана от председателя на Общинския съвет Янчо Славов. Темата – да бъдат предприети действия за преразглеждане на участието на общината в смесеното дружество „Кабланд” ООД (80 на сто от дяловете са собственост на офшорната фирма „Дарник Лимитед”, чийто официален представител е Дарио Томалети, но действителният бос на дружеството никой никога не е виждал. Останалите 20 процента са на община Поморие, която влиза в съдружие с апортна вноска на земята).

Всъщност, „Дарник Лимитед”, регистрирана на остров Малта, е придобила дяловете си в смесеното дружество по криминален начин.

През 2005 година Петър Златанов убеди Общинския съвет в Поморие, че е в преговори с мощни инвеститори, които ще изсипят милиони евро в бедния район край Каблешково. Пак той докара едно съмнително дружество - „Ен Джи Би Кънсълтинг” ООД, вписано в Търговския регистър на имената на Дарио Томалети и на испанеца с българско потекло Георги Гурковски.

В деня на подписването на сделката с общината обаче, Томалети и Гурковски тутакси прехвърлят цялата собственост на „Ен Джи Би Кънсълтинг” на малтийската офшорка. При това, без да уведомят за този свой ход съдружника си в лицето на община Поморие.

„На многократните запитвания от съветниците към съдружника „Ен Джи Би Кънсълтинг” ООД и управителя на дружеството за намеренията за започване на строителството, никога не е даван конкретен отговор. Предвид тези неясноти Общински съвет – Поморие е необходимо да вземе мерки относно запазване на собствеността, което включва преоценка на функционирането на това дружество, на участието на Община Поморие в него и извършване на някои предварителни проучвания и действия с оглед вземане на окончателно решение. Във връзка с това предлагам Общинския съвет да вземе решение за анулиране на сделката”, се казва в докладната на Славов.

Явно предупреден какъв ще е дневният ред на сесията, Томалети/Томалевски пристигна в Поморие в целия си блясък. Наблюдателни служители на общината ни алармираха, че българинът с двата паспорта се заключил в кабинета на кмета Петър Златанов за дълго време в следобедните часове във вторник, 25 януари (три дни преди сбирката на ОбС). Дали двамата са обсъждали варианти Златанов да удари за пореден път рамо на измамната фирма, не можем да знаем. Факт е обаче, че в навечерието на миналите местни избори поморийският кмет стана участник в бутафорен спектакъл, организиран от приятеля му Томалети.

В компанията на подбрани столични журналисти двамата организираха през 2007 година помпозна церемония, наречена „първа копка на увеселителен комплекс с голф игрище”. След което Томалети изчезна нацяло от обществения живот в Поморие, а Златанов сам удържаше фронта през годините, като се кълнеше, че големите инвестиции все пак ще дойдат.

 

 

 

 



През октомври 2007 г. Златанов се разходи до шубраците край Каблешково, за да участва в „първата копка” на голямата измама, наречена „голф игрище”. През февруари 2010 г. той отново застана до Томалети в друго щоу - Това пък е Христо Етрополски – държавен служител в Агенцията за чуждестранни инвестиции, осигурил сертификата на Томалети. Миналата година той бе забелязан в свитата на българина с двете имена

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки