Златна нафта топли общинари в Казанлък


Златна нафта топли общинари в Казанлък
Кметът на Казанлък Стефан Данаилов се прави, че няма такъв скандал
03 Февруари 2011, Четвъртък


От началото на зимния сезон казанлъшките училища, детски градини, културни институти и чиновниците в администрацията се отопляват със златна нафта, разкри съветникът от групата на СДС в Града на розите и калашниците Николай Александров. Той изнесе договор, сключен на 10 ноември м.г. между община Казанлък и „Кронос Екопетролиум” ЕООД за доставянето на близо 1 млн л промишлен газьол на цени, превишаващи тези на Лукойл с над 0,6 лв/л.



Автор: Христо Петров

Наместо договореното прескъпо гориво от дружеството доставяли т.нар. „червена нафта”, при която разликата само в акциза е 550 лв в ущърб на клиента.
Чистата печалба на „Кронос екопетролиум” надхвърля 600 000 лв, смята Александров, който внесе питане към кмета на Казанлък инж. Стефан Дамянов (независим с подкрепата на 50 партии и организации, според официалния сайт на общината) за причините, накарали администрацията да приеме тези условия.
От администрацията признаха, че има пропуски при провеждането на обществената поръчка, по-високата цена според тях била заради отложеното с 8 месеца плащане. Под договора стои подписа на зам. кмета Юлиана Палазова (НДСВ), коментира председателят на ОбС – Казанлък Васил Самарски (БСП). и напомни , че представителят на старейшините по поръчката, Веселина Желева е била на особено мнение при сключването на котракта.
Желева е категорична, че фирмата не отговаряла на поставените от самата община изисквания за търговски обороти и печалби през последните две години. Въпреки това от администрацията тръгнали на преговори само с нея и отказали да допуснат до търга изрядната „Тера Корп”.
Повече от месец общинските съветници са чакали отговора на питането за златната нафта, сподели Самарски с уговорката, че това не е нито първият, нито последният случай в който администрацията отказва да предостави документация.
За батака алармирали от няколко учебни заведения, от чийто делегирани бюджети се „изпарили” десетки хиляди левове само от първите зареждания.
Само в СОУ „Кирил и Методий” са платили 40 000 лв за едно зареждане при положение, че предходната 2009 за целия сезон за гориво, доставено от същата фирма отишли 35 000 лв, коментира Николай Александров.
На „Кронос екопетролиум” община Казанлък дължи за 2009 година над половин милион лв, миналата есен е било получено и писмено предупреждение за запор върху банковите сметки, твърдят съветниците.
Те обаче не знаят дали този борч е ликвидиран и дали с новия всъщност не се уреждат стари сметки.
В отговора си към съветниците секретарят на община Казанлък признава, че проверката е установило неизгодността на контракта. Тепърва обаче щяло да се умува как и възможно ли е изобщо да бъдат спасени поне част от парите.
Най-вероятно случаят ще бъде предаден на прокуратурата, заявиха Александров и Желева, те обаче очакват още документи от администрацията.
Бегла разходка из регистрите установява, че зад доставчика на позлатеното гориво стоят регистрираното Сейшълските острови офшорно дружество „Интернешънъл дивелопмент ЛТД” и „Кронос инвестмънт груп” АД-София, чийто представител е известният бизнесмен Георги Димитров Батаков, син на активиста и старейшина от групата на ПП ГЕРБ и приближен на сливенския кмет Йордан Лечков Димитър Батаков.
Същият, който по времето на Тройната коалиция продаде скъпо и прескъпо на МО чрез фирмата си „Билдинвест” 24 апартамента за военнослужещи в Града на стоте войводи. Ведомството приело да купи жилищата по 670 евро/кв м при 600 евро цени по онова време в Сливен, припомнят паметливи.



В далаверата изплува името на Георги Батаков - един от близките съратници на Йордан Лечков

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки