И софийският областен със съмнително висше


И софийският областен със съмнително висше
Живков е щастлив – благодарение на ментора си Златев ще успее да запуше устите на основните медии за скандала с дипломата си
14 Декември 2010, Вторник


Управителят на Софийска област Красимир Живков е следващият правителствен чиновник със съмнително висше образование, след доскорошната шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева, установи разследване на “Десант”. Във всички официални документи, попълвани от него, г-н Живков декларира, че се е дипломирал през 1988 година в ММИ – Москва. Това е посочил и в биографията си на официалния сайт на



Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

областната администрация на Софийска област.

В графата “образование” пише: “ММИ – гр.Москва – Русия, специалност История”. Годината на завършване не е обявена, но тя може да се види в друг интересен официален сайт – този на БСП.

Освен, че е посочен периодът на обучението му 1984-1988, там за областния управител на София има още една любопитна информация – че е пълноправен член на Столетницата. Никъде не пише да е връщал партийната си книжка. Това е и причината, като всеки социалист на отговорен пост, Живков да се ползва от лукса да притежава лична подстраница в рамките на партийния сайт.

Въпросното съкращение ММИ е всъщност абревиатурата на Московския младежки институт, който на руски се изписва като Московский институт молодежи.

През 1988, когато настоящият шеф на Софийска област твърди, че е завършил, обаче такъв институт не е съществувал. ММИ е основан едва през 1990. Но тогава, както и през целия 20-годишен период на съществуването си, никога не е имал специалност “история”. Репортер на “Десант” се свърза с ръководството на факултета по международни отношения, единственият, в чийто поток би могло да се изучава история. Служителка на факултета увери, че действително такъв предмет има, но не и специалност с подобно име. Какво тогава е завършил областният управител на София?

Проверка на “Десант” в Министерството на труда и социалното развитие на Руската федерация, което е основател на Младежкия институт, установи, че сградата, която това висше учебно заведение ползва в момента на ул. “Юности” в Московската столица, някога е принадлежала на Висшата комсомолска школа към Централния Комитет на Ленинския Комунистически Младежки Съюз, аналог на българския ДКМС.

Правоприемник на светския Комсомол е т. нар. Руски съюз на младежта. В първите години след падането на комунизма това е била все още масова организация, но в момента е с оредяваща членска маса. Източник от ръководството на този съюз провери в архивите на комсомолската школа и действително откри името Красимир Василев Живков като неин питомец.

Това е било школа за подготовка на млади партийни кадри, в която от България навремето са били изпращани деца на комунистически величия, на борци против фашизма и капитализма или много изявени активисти на нашия комсомол.

От съюза на младежта предоставиха и стари бланки на школата, върху които са описани основните й направления: “Работа в комсомолски и пионерски организации”; “Работа в младежки вестници и списания”; “Обучение на кадри за чужди комунистически младежки съюзи”; “Научно-изследователска работа по проблемите на комунистическото възпитание на младежта” и направлението, по което е бил обучаван Красимир Живков – “История на ВЛКСМ и съвременното младежко движение”.

ВЛКСМ, както отбелязахме, е съкращението на съветския комсомол. Преди години правителството на БСП наложи закон, с който приравнява завършилите партийни школи с висше образование. При това положение документът на г-н Живков от школата в Москва минава за диплом от висше училище. Но самият факт, че той навсякъде лъже какво точно е завършил, издава гузна съвест. Защото направлението, по което се е обучавал, няма аналог сред специалностите на нормалните вузове.

Скандалът със софийския областен обаче няма шанс да бъде подет от останалите медии у нас. Причината е, че Красимир Живков е доверено лице на шефа на “ЛУКойл България” Валентин Златев, който пък минава за премиер в сянка и от когото всички медии тръпнат в ужас.

“Десант” няколко пъти е описвал как основните решения, касаещи България, се взимат след тайни срещи между Борисов и Златев. Първоначално те се провеждаха в хотела на Златев “Хелиос” в Обзор. За по-голяма дискретност напоследък двамата правят оперативките си в ловното стопанство на петролния бос “Паламара” край Шумен.

Именно на подобна среща, веднага след изборите, Златев сведе на Борисов списък с хората, които трябва да бъдат назначени по върховете. Живков бе на едно от първите места в списъка и то конкретно за поста “областен” на София. Причината бе, че Златев и баща му Васил имат апетити към стотици декари държавни земи в землищата на Правец и Ботевград, които Живков трябваше да им продаде. Тези дни Златев отново попадна в центъра на скандал, за който медиите у нас предпочетоха да мълчат.

Сред секретните документи на американските дипломати, публикувани от сайта “Уикилийкс”, имаше и грама от посолството в София, касаеща основните лица на “ЛУКойл”. В нея пише, че премиерът Бойко Борисов е попаднал под влиянието на руското разузнаване, тъй като сред най-близкото му обкръжение са лица от ръководството на “ЛУКойл”, за които американците имали данни, че работят за Федералната Служба за Безопасност на Русия.



Официалният премиер Бойко Борисов съгласува назначенията във властта и основните проблеми в държавата с премиера в сянка Валентин Златев

В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки