Съдбата на „Албатроса“


Съдбата на „Албатроса“
Новият мемориал е на входа на града, но паметната плоча не ни казва нищо, а самолетът, дар от МО, е с визия, нямаща нищо общо с Балканската война
28 Октомври 2010, Четвъртък


След публикацията „Албатросите от Одрин“, с която отбелязахме годишнината от извършването на първия боен полет в историята на българската авиация, в редакцията се обади нашият читател Христо Марков от Свиленград. Той сподели, че дълги години в градския парк до паметника на загиналия при боен полет над Одринската крепост поручик Христо Топракчиев, е бил изложен стар боен самолет.



Автор: Диана Славчева, slavcheva@desant.net, снимки: Христо Марков

Почти всеки днешен свиленградчанин пази за спомен от детството си своя снимка, направена пред аероплана. Преди време обаче старият самолет бил предаден за скраб, а на входа на града се появил друг, доста по-нов екземпляр. На паметната плоча до него пестеливо е издълбано лаконичното: „От тук 1912 г. е извършен първият боен авиационен полет“ (цитираме дословно написаното върху камъка, б. р.). Нашият читател изрази притеснението си, че това са умишлени опити да се заличи героичното ни историческо минало, тъй като никъде не е уточнено, че това е първият боен полет над Одрин по време на Балканската война, който е извършен срещу Турция, разбира се.

От Свиленградската община ни обясниха, че аеропланът в парка бил много стар и ръждясал и по тази причина отишъл за старо желязо. Но пък и не бил оригиналният „Албатрос F-2”, с който е извършен историческия полет. Поставеният на входа на града много по-съвременен модел изтребител, дарен от Министерство на отбраната, за да бъде поставен на мястото, където някога е било изградено първото военно летище в света, още по-малко се доближава до автентичния двуплощник. Дългогодишната уредничка в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово - Веселина Чакърова, бе категорична, че всъщност оригиналният „Албатрос“ не е доживял до наши дни. И по принцип няма запазени бойни самолети от времето на Балканската война. От нея разбрахме, че с много трудности и дългогодишно ходене по мъките, пазарджиклията Леко Герински е успял да сътвори летяща реплика на героичния „Албатрос“, която засега обаче се съхранява в един хангар край Черногорово и малцина са тези, които може да получат нагледна представа, освен от старите снимки, какви са били първите ни бойни аероплани. Да се надяваме, че поне на паметната плоча до новичката военна машина на входа на Свиленград, ще бъдат допълнени още факти и данни за историческия полет от бившото летище Мустафа паша.



Тук, до паметника на загиналия пилот Христо Топракчиев, преди време е бил изложен стар боен самолет

В категории: Разследвания , История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки