Китарен герой ще опъне жици у нас


Китарен герой ще опъне жици у нас
22 Октомври 2010, Петък


След светилата Стив Вай и Джо Сатриани, друг маестро на китарата ще радва меломаните в България и то съвсем скоро. Ричи Котзън, чиято професионална биография не би се побрала и на две страници на вестник, ще забие на 28- ми ноември в Бургас и 29- ти в София.

И все пак, роденият в миньорското градче Рийдинг, в американския щат Пенсилвания Ричи е започнал да свири на петгодишна възраст на пиано, на 12



Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

решава да мине на китара и оттогава бележи непрестанен възход в своето развитие. Като всяка музикално независима личност, чийто особен белег е постоянното самоусъвършенстване, той дълги години е студиен музикант, свирил е с което от големите рок-имена се сетите, но най-характерното за него е уникалният му стил.

Критици и познавачи се пазят като от огън да залепят етикет на китарния маестро, но все пак – той свири взривна смес от рок, блус, джаз, фюжън и соул. Освен това, пее прекрасно. Нещо, с което малцина световноизвестни виртуози могат да се похвалят.

На 21 години се включва в глем-рок бандата „Пойзън”, с която прави суперусппешния албум „Майчин език”, но след година се разделя с тях, заради любовен триъгълник. Красавецът Ричи образува любовен триъгълник с годеницата на барабаниста Рики Рокет.

След напускането веднага, без никакви прослушвания влиза в легендарната мейнстрийм група „Мистър Биг”, на мястото на друга легенда – Пол Гилбърт, също свирил в България и оставил сърцето си тук. Раздялата с „големите господа” е по взаимно съгласие, всеки следва своя път.

Като заговорихме за нашата страна, любопитен факт е „българската връзка” на Ричи Котзън. На едно изложение на китари от целия свят, той минава покрай щанда на казанлъшката лютиерска фирма „Кремона” и пипва нейно изделие. Очарован от великолепния звук, сяда на място и прави импровизиран половинчасов концерт, който събира очите на всички присъстващи музиканти и обикновена публика. Оттогава казанлъчани са горди, че продават акустични китари с личния му подпис.

От импресарската агенция, която води таланта, коментираха за „Десант”, че у нас ще приключи турнето за представяне на новия му албум „Знак на мира”. Датите, вече обявени на личния му интернет сайт, вече успяха да накарат родните рокманиаци да пощуреят от радост. За първото шоу в Бургаската опера, Ричи лети директно от Хановер, заедно със своята тур-група, включваща басист и барабанист.

Истинските фенове отлично знаят, че виртуозът сам може да забавлява пълна зала поне два часа, затова повече от двама души съпорт не са му нужни.

Ричи Котзън в България, в края на ноември – една мечта по-малко.



В категории: Новини , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки