Островът на „подпочвените зайци”


Островът на „подпочвените зайци”
Отварянето на алабастровия реликварий приличаше на финна хирургическа операция
12 Август 2010, Четвъртък


Тази година в средата на юли археолози, ръководени от проф. Казимир Попконстантинов, ентусиазирано започнаха тазгодишните разкопки на най-големия остров в нашите води на Черно море – св. Иван край Созопол, с идеята да търсят легендарната статуя на бог Аполон, издигала се тук през древността. Но вместо това, те откриха нещо много по-ценно и уникално – реликвариум с мощите на Йоан Предтеча. Всъщност, след като го намериха, те още не бяха сигурни, че урната съхранява наистина очакваните мощи на светеца, известен още и като Йоан Кръстител – един от най-почитаните християнски светци, братовчед на Иисус Христос, кръстил Месията във водите на река Йордан.



Автор: Диана Славчева

Вълнението при отварянето на изработената от алабастър мощехранилница беше неописуемо и за екипа, и за назначената за целта комисия, и за присъстващите журналисти, официални лица и граждани в созополския музей в първия ден на август, но се оказа, че тя наистина съдържа мощи от светеца – един зъб, костици от пръсти, петата и горната му челюст. Увереността, че това са наистина мощи на св. Йоан Предтеча произтича от факта, първо, че те са намерени под светия престол в църквата, носеща неговото име, и най-вече от намерения надпис на гръцки върху кутийката, с която те са били пренесени, който е категоричен, че някой си Тома е донесъл нетленни останки на светеца тук на 24 юни – рождения ден на Кръстителя.

Впрочем за първи път у нас, а и на Балканите изобщо, се открива реликварий на автентичното му място по време на археологически разкопки. Според историка Божидар Димитров, който днес отговаря за вероизповеданията у нас, най-вероятно някой от Константинополската патриаршия, за която се знае, че съхранява мощите на светеца, е дарил още в дълбока древност част от тях на созополския манастир „Свети Йоан Предтеча”. И това не е толкова странно, като се има предвид, че тази обител някога е била един от най-големите царски и патриаршески центрове. В нея се е състояла сватбата на българския цар Светослав Тертер с византийската принцеса Теодора. През 1363 г. император Йоан V Палеолог издава златопечатна грамота, с която се потвърждават поземлените владения на манастира. Любопитното е, че ст.н.с. Божидар Димитров открива първите данни за този манастир много далече от родината, когато проучва документи в библиотеката на Ватикана. Той е първият ръководител на разкопки тук, започнали преди четвърт век в далечната вече 1985 г. По това време островът е военна зона и е недостъпен за простосмъртни, така че първи тук са копали военните моряци.

Освен манастирския храм, на острова е открит и втори храм със следи от тракийския период. Това дава основание на учените да предполагат, че на това място е била издигната и търсената тринайсетина метрова бронзова статуя в чест на бог Аполон Лечителя.

Другите ценни останки, на които са попаднали археолозите, са тези на скриптория. На съвременен език това ще рече място, където е била съсредоточена книжовната дейност, свързана с преписване, украсяване и подвързване на книгите. Има сериозни данни, сочещи, че тук са се преписвали и изготвяли книги, разпространявани в църквите и манастирите по целия Балкански полуостров, в Русия и Скандинавия, дори и за обителите в Света гора. Много от тях и до днес се съхраняват във ватиканската библиотека. Миналата година тук са открити бронзови щемпели, с които е изработвана изящната украса върху кожените подвързии на тези издания. Вероятно тази „печатница” е функционирала в периода от 1263 до 1629 г. Тогава се предполага, че островът е бил нападнат от казахски пирати, след което животът на него замира, а турските власти разрушават манастира, за да прекратят набезите на морските бандити. По-късно, по време на Руско-турската война, в югозападния край на острова е изграден лазарет за заболелите от холера руски войници. Покрай него има и гробище на споминалите се от болестта солдати. Издигнатият обаче голям дървен кръст, предназначен за обозначи мястото на руското военно гробище, не си е баш на мястото.

Тук издига бялата си цилиндрична снага и един сонарен фар, който, заедно със събрата си на нос Емине, насочва корабите и другите плавателни съдове към просторния Бургаския залив. В интерес на истината първият маяк тук е изграден още след попадането на древната Аполония под римска власт през 72 г. пр. н. е. Неговите останки още се забелязват сред ниската трева.

Остров св. Иван е забележителен и с неговите т. нар. „Подпочвени зайци”. Казват, че те пиели вода само от сутрешната роса и си правили дупки, подобно на къртиците. Тук се срещат още над 70 вида птици, някои от които са включени в световната „Червена книга”. През 1993 г. е обявен за защитена природна територия.

Любителите на подводните красоти, които се гмуркат между острова и Созопол, неизбежно ще попаднат на една неочаквана атракция – вкаменената гора, която морето е покрило с водите си преди цели 70 милиона години.

С откриването на светите мощи на Йоан Кръстител и другите забележителности, които се намират тук, а и се очаква тепърва да бъдат разкрити нови негови тайни, остров св. Иван вероятно в най-скоро време ще се превърне в една от най-атрактивните туристически дестинации по нашето красиво и загадъчно крайбрежие.

 

По света са известни множество реликви, свързани с името на свети Йоан. Само за отсечената му глава претендират няколко градове в Европа и в Близкия Изток. Главата, заедно с дясната ръка, която светецът е положил върху главата на Христос по време на кръщението му, се явяват най-почитаните светини в християнския свят. Неговите мощи са силно мултиплицирани и вероятно мнозина от тях са фалшиви. Така например се срещат 12 глави, 7 челюсти, 4 рамене, 9 ръце и 11 показалеца. Ислямската традиция смята, че главата му се пази в Дамаск, католиците я препращат в римската църква „Сан Силвестро ин Капите”, една глава има и във Франция, пренесена там от рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, една в турския град Антиохия, а също и в един арменски манастир. Традиционно се смята, че нетленната му десница се пази в музея на двореца Топкапъ сарай, заедно с част от черепа, но Цетинският манастир в Черна гора също има претенции, че съхранява въпросната му китка. Подобно желание да се притежават такива безценни мощи е напълно обяснимо, макар да е непонятно откъде се взимат всичките тези нетленни реликви. Но пък за сметка на това, откритите на остров св. Иван светини не са толкова претенциозни и ни карат да вярваме, че не са менте, така че се надяваме тяхната автентичност да бъде потвърдена при предстоящите изследвания.



Една от десниците на Йоан Предтеча, пазена в Цетинския манастир в Черна гора Археолозите са заснели преди време странно и необяснимо  зарево над манастирските руини на острова

В категории: Репортажи , История , Отблизо , Вяра , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
alfaom
28.08.2010 20:16:09
0
0
За да се докаже че костите са на Й.Кръстител, първо трябва да се докаже че такова лице наистина е съществувало тогава.Това го твърди само черквата, оповавайки се на религията.А религията истина ли е ?Това са кости на обикновен човек.Може би се очудват ,че такива кости могат да се открият, въпреки че са били доста добре прикрити за тогава.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки