Турският геноцид над българите смири Бургас


Турският геноцид над българите смири Бургас
Заупокойна молитва в бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“
24 Май 2011, Вторник


Морската община първа почете паметта на жертвите на османската жестокост; на път е да се превърне в новата люлка на патриотизма у нас



Автор: Лъчезар Лисицов

За първи път в историята на България бе отбелязан Деня на турския геноцид над българския народ. Събитието се състоя на 17 май в Бургас. Решение за отбелязването на датата бе взето миналата година по предложение на националистите от местния общински съвет.
Както обаче можеше да се очаква, пред изпълнението му бяха поставени много бариери. Първо се оказа, че в разрез с взетото решение събитието не e включено в културната програма на Община Бургас. Вследствие на това, в бюджета не бяха предвидени и средства за честване на датата. Националистите от групата на Независимите в продължение на няколко месеца се опитваха да накарат администрацията да си изпълни задълженията, но и това се оказа трудна задача. В последна сметка след серия от напомняния към зам. кметицата Йорданка Ананиева събитието най-накрая влезе в списъка с културни събития на общината.
Мероприятията в деня на геноцида започнаха със заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. На нея присъстваха местни политици – общински съветници и партийни ръководители, както и журналисти и общественици.
Изненадата дойде от общинския съветник на ГЕРБ Руслан Карагьозов, който също отчете присъствие (за пред камерите) на молитвата, независимо че по време на заседанието на комисията по култура гласува против отпускането на средства за честване на деня. В интервю за телевизия СКАТ той дори заяви, че геноцид срещу българите не е имало и винаги е гласувал против отбелязването на такъв ден. Присъстващите се чудеха какво е накарало общинарят да си преобърне мнението и го заподозряха в политически пиар.
В град Българово е извършено едно от най-кървавите кланета срещу наши сънародници, в края на Руско-турската освободителна война. На 4 февруари 1878 г. в църквата „Св. Атанасий“ са избити 400 християни – българи и гърци, от турски башибозук. В тяхна памет, заупокойна молитва за жертвите на „второто баташко клане“ отслужи поп Стелиян, а представители на различни политически партии, общественици, организации поднесоха венци и цветя в костницата на избитите.
„България е най-хубавото и най-скъпото нещо, което имаме. Не се сърдете на останалите, които не се присъединиха. Благодарение на всички нас възраждането на България започва от Бургас. В това възраждане, което е сега, няма никаква корист, няма никаква политика, независимо че тук има представители и на политически партии, на които също благодаря, че подкрепиха тази инициатива. И дай, Боже, България да пребъде, нашата инициатива да пребъде и да пребъде паметта на стотиците хиляди жертви на турския геноцид. Аз съм сигурен, че това няма да бъде забравено“, каза няколко часа по-късно независимият общински съветник и собственик на телевизия СКАТ Валери Симеонов, по време на факелното шествие в центъра на Бургас. Събитие, което хората на ГЕРБ и Атака решиха да пропуснат.
За сметка на това, докато шествието преминаваше по улиците на града, към него се присъединиха още много хора и техният брой надхвърли 350, докато стигнат при откритата сцена Охлюва в Морската градина.
Там думата взе Валери Симеонов, който благодари на всички дошли да почетат паметта на загиналите за свободата на България и посечени от турския ятаган, като изрази надежда, че през следващите години в мероприятието ще се включат много повече бургазлии и гости на града.
Така, след като Бургас стана първият град, признал геноцида срещу арменския народ, той повлече крак и за признаването на българския геноцид, извършван системно по време на 500-годишното турско робство.
Лошо впечатление направи фактът, че на никое от четирите мероприятия не присъстваха представители на БСП. Седмица по-рано бившите комунисти от столетната партия поднесоха с охота цветя на руско-съветския истукан Альоша в центъра на Бургас за „Ден победы“, но сега техните сърца останаха заключени за паметта на български им деди. С това те за пореден път доказаха, че патриотизмът им много бързо се изпарява, щом наоколо не се вее червеният флаг на „вечната българо-съветска дружба“.

Текст към снимките:
Снимка 1: Костницата в град Българово пази спомена за посечените 400 българи и гърци в края на Руско-турската освободителна война
Снимка 2: Националистите се събраха и на факелно шествие в центъра на Бургас


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Коментари

15
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
15
31.05.2010 06:55:47
0
0
За да не обвиняваш,че се ползват чужди никове бе бонако,май пак забрави!!!???-Нормално за старци,като тебе,не се притеснявай,ще го отрастеш!
14
бай иван
30.05.2010 13:05:47
0
0
Що не си напишеш името бе скатажийско комунде?
13
30.05.2010 05:30:16
0
0
Бай Иване,бай Иване,да те е.е,всеки,който те хване!За
друго не ставаш,с твоя празен компютър!!! За да няма
обвинения,че се ползват чужди никове! Бонак,снощи нощна смяна ли те назначи боленов? Не си се справил много добре,трябваше целия парцал да препишеш!!!-За да няма
обвинения,че се ползват чужди никове!
12
28.05.2010 07:32:15
0
0
Ангелов е "малоумник",а ти си му изглежда постоянният зрител!Щом не го удобряваш,а го гледаш,значи си и долно мазохистче!!!
11
28.05.2010 07:27:00
0
0
Бай Иване,бай Иване,да те е.е,всеки,който те хване!За
друго не ставаш,с твоя празен компютър!!! За да няма обвинения,че се ползват чужди никове!
10
bebo
28.05.2010 06:15:07
0
0
aз пък съм горд че инициативата тръгва от Бургас а колкото до Скат тв.специални благодарности от мен и моето семейство на единствената патриотична ТВ. в БГ.
9
зуиу
27.05.2010 18:54:17
0
0
големи сте патриоти вси4ки, как ме кефите само
а като доиде празник едно знаме не зака4ате
да ви е... скапаната телевизиика
8
бай иван
27.05.2010 11:16:29
0
0
Петков кацна на Волен


Един от най-големите врагове на Волен Сидеров Румен Петков ще бъде изслушан в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чийто ротационен председател е лидерът на "Атака".

Поводът за днешното привикване на бившия вътрешен министър в комисията е кадровото развитие на Алексей Петров в службите за сигурност
http://frognews.bg/news_23868/Petkov_katsna_na_Volen_shte_pee_za_Traktora/
--------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
-----------------------------------

Наистина има видовден.Сега Волен трябва да го цеди,тоя пияндурник.
7
бай иван
27.05.2010 11:13:19
0
0
Дааааааа,това да пишеш с чужди никове,е присъщо само на скатажийската пасмина.
Боклуци сте да знаете,днес при малоумника ангелов,зрителите ви насраха.Дано съм жив да видя,как закриват фекалката ви.
6
çiko
27.05.2010 00:28:20
0
0
Tozi kapitan go ebah iaz dade mi 10 leva
5
çiko
27.05.2010 00:25:25
0
0
Toya pederas Kasabov go ebyaha voynitsite
4
бай Иван
25.05.2010 17:39:10
0
0
Но сега като се замисля, по-добре ченгета, отколкото пияндета като мен. Ние тук сме една злобарска, напълно сдухана тумба, дето нищо сами не можем да направим - нямаме нито пари, нито акъл, нито пък някой ни взима на сериозно, затова СКАТ ни е крив за всичко.
3
бай иван
25.05.2010 12:08:58
0
0
И не само помияри,но дърти ченгета от ДС.
2
Б.Б...!?
24.05.2010 17:01:53
0
0
Бабо Вуно,много вониш,чак не се трае,и обърка понятията!Бяха с Атака,когато тя пледираше,че България е над всичко!Но сега Атака обърна палачинката на 360 градуса и се смее най-нагло в очите на своите бивши избиратели!Така,че,дърта бабо, ходи с твоята Атака да се разлагаш и вониш в нейните форуми!!! Поне помиярите,не вонят като вас,предатели народни!!!
1
баба Буна
24.05.2010 15:33:19
0
0
Не се учудвайте защо не ви подкрепят инициативите, защото сте компрометирани. Бяхте с Атака, сега сте против Атака. Така може да се окаже и с патриотизма ви.Много сте крайни и отблъсквате хората. Твърдо съм убедена, че е имало геноцид над българите, но за нищо на света не бих участвала в шествие с помияри от СКАТ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки