Изглежда сме предадени от София


Изглежда сме предадени от София
Гоце Делчев
13 Май 2010, Четвъртък


Тези съмнения спохождат Гоце Делчев мигове преди да бъде повален от куршум, изстрелян от турска потеря, предвождана от негов съученик
Наследникът на делото и идеите на Левски Гоце Делчев остава в историята като Апостола на свободата в Македония и Одринско. На 4 май (21 април по стар стил)  отбелязваме една скръбна дата – 107 години от неговата драматична смърт, застигнала го по време на най-трескавата подготовка за всеобщо въстание, наречено по-късно Илинденско-Преображенско.


Автор: Диана Славчева

Оттогава вече повече от сто години се търси истината за евентуалното предателство, довело до кървавите събития в този ден край серското село Баница. Самият Пейо Яворов – близък съратник на войводата и четник по това време в македонско, е автор на цели три версии за грозното братоубийствено дело, но нито една от тях не посочва категорично кои са подбудителите и техните мотиви. По повод честването на 100-годишнината от гибелта на комитата, Васил Станчев от Стара Загора лансира в книга „Четвъртата версия за убийството на Гоце Делчев“.
Какво се случва на фаталната дата през 1903 г. На Солунския конгрес на ВМОРО, въпреки множеството спорове и различни мнения, се стига до решение за вдигане на въстание. Гоце Делчев тръгва през Серското поле към Алиботуш, за да организира конгрес във връзка с предстоящото въстание. По пътя четата му взривява моста на река Ангиста по жп линията Солун – Одрин, което привлича турския аскер по следите им. На 20 април стигат село Баница, близо до Серес, и се настаняват в две къщи. В спомените си Димо Хаджидимов споделя: „Гоце разказваше на другарите си по-раншни свои сънища, които съвпадаха с избиване на близките нему хора и думаше: ”С нашия живот, какъвто е, станах вече фаталист. Нощеска сънувах, че турци ме удариха в сърцето... Щипската чета е разбита в Каринци, Милан, брат ми, е в тази чета и сигурно е убит... Но сънят пророчествуваше неговия гроб”...
По същото това време турска потеря вече обгражда селото. Тя е предвождана от съвипускника на Гоце Делчев от Софийското военно училище, с който дори са били в един взвод – Хюсеин Тефиков, началник на жандармерията в Драмско. По ирония на съдбата, след завършването си българинът мюсюлманин постъпва на служба в турската армия, а Делчев става ръководител на революционна организация, докато пътищата им отново се преплитат, този път фатално, край Баница. Уредничката от музея в Карлово, Ана Райкова, успява да запише разкази на очевидци, които свидетелстват, че Тафиков се е опитал да извести съученика си за присъствието си, като след полунощ е дал три предупредителни изстрела от местността Капаклия – на около един час път от селото, за да може четата да избяга. Така и не става категорично ясно защо това не се случва. Васил Станчев смята, че това е по причина, че придвижването на четата не е била обезпечена и не е имало охрана, която да извести Гоце за предупреждението на Тафиков. Това се потвърждава и от думите на неврокопския ръководител Илия Пасков, който твърди, че съсипията на Баница и гибелта на Гоце "... не ще станела, ако имали караул наоколо да варди”.
Още преди разсъмване събитията обръчът около селото започва да се свива и турската потеря се насочва към къщите, в които е отседнал Делчев с хората си. Те успяват да се измъкнат и тръгват към близките лозя. Михаил Чаков и Георги Радев си спомнят, че накрая на Баница са видели залегналия аскер на около 25-30 крачки зад едни ниски дуварчета. Гоце стреля. Чаков му извиква: "Гоце, лягай!", но с лягането си безстрашният комита е смъртоносно ранен и пада, стенейки: "Ах, момчета раниха... ме". Чаков се опитва да го издърпа за цървула, но Гоце Делчев вече е мъртъв.
На 6 май 1934 г. в бр. 24 на в. „Македонско знаме” излиза статията „Стар илинденец”. В нея четем следното: „На заранта на 21 април 1903 г. идват селяните, за да съобщят на Гоце, че селото е обсадено от многоброен аскер. Постоянно придружаващия го нему предан и смел революционер „Карчо”, родом от Кукуш, предлага му да излезе и види разположението на войските, за да намери по-слабо охранен пункт, през който биха могли да се измъкнат от обсадата. Гоце го отклонява със следните думи: „Карчо, ако бяхме предадени от тука, щяхме да намерим възможност да се изтръгнем от тази обсада, но изглежда, че ние сме предадени от София. Ето защо спасението е невъзможно, а напред, всички след мене да излезем и приемем борбата с такава решителност, че нашата кръв да коства много на неприятеля”.  Резултатите по-нататък от сражението са известни. Според мнението на „Карчо”, изразено пред мене, като пред личен приятел, Гоце от заминаването си от София за вътрешността е бил много мрачно настроен и постоянно е повтарял, че неговите противници не ще подбират средства, за да го очистят от пътя си”. От публикацията по-нататък става ясно и каква евентуално е била целта на този заговор: „Защото Делчев като голям авторитет и ползуващ се с голямо влияние пред революционните дейци от вътрешността, знаейки намеренията му, а именно, че заминаването му тогава би значело и отлагане на въстанието, можеше да попречи на плановете им”.
В спекулациите с това кой, как, защо и кога предава лидера на българо-македонското освободително движение се включва дори в. „New York Times”, според който четата е предадена от гръцки шпионин.
Дали наистина Гоце Делчев е станал жертва на заговор историята все още няма категорични данни, но щом червеят на съмнението вече е започнал да дълбае в тази насока, рано или късно истината трябва да излезе наяве, колкото и да е срамна за нас.
Да видим какво се е случило след като куршумът поваля войводата. За това разказва в спомените си Михаил Чаков: „След свършване на целодневното сражение, когато войските дойдоха при убитите четници, някои от тях лежаха ничком. Ничком беше паднал и убитият Гоце. По заповед на командира, като почнали да ги обръщат, при обръщането на Гоцевия труп, Тефиков веднага го познал и сочейки с пръст към него, казал: „Ето това е Гоце Делчев”. Когато Тефиков изказал тези думи, един войник, който е бил до самия труп, се нахвърлил с ножа на пушката и нанесъл един удар в черепа, по челото на Гоце, от което се образувала една драскотина. Тефиков смъмрил войника и го наказал. Това станало пред няколко души, селяни от с. Баница. Георги Иванов Савеклията, който беше ранен в двата крака и с куршум в дясната плешка, е заловен жив”.
Странното е, че участието на Михаил Чаков в сражението при Баница не се споменава в нито един документ или спомени, въпреки че той описва събитието като очевидец. Знае се обаче, че на 23 април 1906 г. той, заедно с Атанас Спасов, изравят костите на Гоце Делчев и ги скриват по светия престол на църквата в селото. Казват, че под мостче зад абсидата на църковния храм жените от Баница са измили тялото на Гоце, а момите от цяла Македония се забрадили с черни кърпи в знак на скръб по апостола.
По-късно тленните му останки са пренесени в София, а оттам са предадени на хората на Йосиб Брос Тито, които ги препогребват в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие. Република Македония най-нагло обявява българският войвода за свой национален герой, определяйки го като етнически македонец. Неговото име е възпято дори в македонския национален химн. Ето българският превод на този куплет:
Отново сега знамето се вее,
на Крушевската република!
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански!
На 3 май 1943 г., върху общ гроб в окрайнините на село Баница видни общественици, заедно със сестрите на Гоце – Ружа, Велика и Елена, както и техните потомци, поставят бяла мраморна плоча с надпис: "В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г. за обединението на Македония към майката родина-България и за вечен спомен на поколенията: Гоце Делчев от гр. Кукуш, апостол и войвода. Димитър Гошанов от с. Крушово-войвода. Стефчо Ив. Духов от с. Търлис-четник. Стоян П. Захариев от с. Баница-революционер, Димитър Палянков от с. Броди-революционер. Заветът им бе Свобода или смърт!”. Днес тази плоча не съществува, така, както и от селото не е останало нищо, освен няколко призрачни останки от зидове върху баира, където някога се е намирало то. Неведомо как е оцеляла и стената с олтара на църквата и камбанарията над него. Там, където най-напред е бил погребан Гоце. Може би все пак това е сакрален знак на съдбата, че той никога няма да бъде забравен и че наистина е свят човек – една истинска икона на България и свободолюбивия и непреклонен български дух!

Текстове към снимките:
Снимка 1: Гоце Делчев (седналият) с близкия си приятел и съратник Пейо Яворов
Снимка 2: Първоначалния гроб на войводата в близост до лобното му място с.Баница
Снимка 3: Днес гробът на Гоце Делчев е в двора на църквата „Св. Спас“ в Скопие
Снимка 4: Гоце Делчев (вдясно) и Гоце Имов като юнкери
Снимка 5 и Снимка 6: Оцелялата камбанария от църквата в някогашното село Баница, където първоначално са погребали войводата, с малка паметна плоча на Гоце Делчев в основата й


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5 Снимка 6

В категории: История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Палянков Димитър
17.03.2011 14:54:02
0
0
Един потомък на Палянковия род от с.Горно Броди - Благодаря!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки