Египетските фараони пишели на македонски


Египетските фараони пишели на македонски
„Ново 5“: професор с древногръцкото име Аристотел „открива“ македонска писменост в древноегипетски артефакти
07 Април 2010, Сряда


Нещо повече – научните работници от Скопие „разкриха“ мистерията на йероглифите и кирилицата върху Розетския камък
Македонците не се отказват от опитите си да докажат, че македонският език е древен като света. Тези дни пак се зашумя около поредното „неоспоримо доказателство“ за това, което  учените от западната ни съседка откриха в... Розетския камък! преди няколко лета. Акад. Томе Бошевски и проф. Аристотел Тентов от десетина години проучват надписа върху отломъка, намерен в едноименния египетски град, въпреки че е дешифриран от прочутия френски ориенталист и лингвист Жан Франсоа Шамполион още през далечната 1822 г.


Автор: Диана Славчева

 „Единият от текстовете на Розетския камък е написан на езика и писмото на древните македонци“ - твърдят днес маститите македонски учени. Миналата сряда в градчето Кавадарци в Македония се проведе форум под мотото „Мистерията на Розетския камък“, който бе определен, че е „от съществено значение за македонската общественост, особено сега, когато цялото внимание е насочено към произхода и съществуването на македонския народ и език“.
От историята знаем, че Розетският камък се явява ключът към разшифроването на египетските йероглифи. На него са издялани три еднакви по смисъл текста: два на древноегипетски – с йероглифи и с т. нар. демотично писмо, и един на старогръцки език. Съпоставянето на текстовете довежда и до разчитане на египетските йероглифи. Но това, че демотичното писмо всъщност е писменост на старите египтяни, развита три века преди в египетските земи да се появят някакви древни македонци, въобще не смущава двамата „откриватели“, от които единият е електроинженер, а другият – информатик. Техните фантазии се развихрят от благодарствените слова, каквито всъщност представлява древният надпис, отправени от египетските жреци към фараона Птолемей V Епифан. Според тях монархът, естествено, е от македонски произход и пряк потомък на генерал от армията на Александър Македонски. В революционния им „превод“ египтяните са записани като „агупци“ (название за цигани, използвано на Балканите още в доосманския период, б. а.), македонците като „живи господари“, а гърците като „данайци“ (събирателното име, което Омир дава в епоса си на всички гръцки племена, б. а.).
Най-забавното е, че според македонските „феодални старчета“, „Паметникът на древния македонски писмен език“, както те наричат Розетския камък, е сътворен на... кирилица. И каква стана тя? И египетските фараони, и кирилицата – все е македонско. А как „македонската“ кирилица се е пръкнала върху парче камък през 196 г. пр. н. е., след като светите братя Кирил и Методий са я създали чак през ХІХ в. след Христа, е много интересен казус. Но Бошевски и Тентов са намерили решение и на този въпрос. Според тях древният македонски език се е променил с времето, като най-революционно това е станало именно с появата на кирилицата. "Така че те (светите братя) в своето време са знаели древно-македонски език, както ние днес знаем езика на Кирил и Методий“ - небрежно обясняват двамата. Абе да знаете, че ако някога се открие машина на времето, то сигурно тя ще е рожба на чутовния македонски гений. А може би те тайно вече са я конструирали, та затова така безметежно се реят из времето и си играят с хилядолетията като с билички.
Трудът на Бошевски и Тентов е качен в интернет и според отчитането на "Гугъл", интересът към него е голям. Дълго време той дори е на първите места по посещаемост. Разработката им е представена в Санкт Петербург през 2008 г. и на престижния конгрес „Докирилската славянска писменост и дохристиянската славянска култура“.
На колкото и форуми и конгреси да размахват нелепата си хипотеза двамата братя македонци обаче, на всеки разумно разсъждаващ човек по света е ясно, че подобни псевдонаучни заблуди могат да подхранят единствено ненаситното его на македонските шовинисти и по-необразованата част от обществото. Но пък не им пука и току виж с главоломно нарастващото си самочувствие и безпардонност вземат, че завладеят света и се превърнат във водеща страна на Балканите. Дори турският външен министър Ахмет Давудоглу при скорошното си посещение им направи дълбоко темане и им обеща сърдечна подкрепа в спора им с Гърция за името на страната, изтъквайки, че „почитаме волята на Македония да използва името, което е избрала“.
Колкото и да им се смеем на волните прекроявания на световната история, не можем да не отречем, че го правят самоотвержено и в името на родината. Докато ние се отричаме дори и от безспорното си героично минало и величава летопис. Да вземем най-сетне да се поучим от съседите си, а?!


В категории: История

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
сута
28.04.2013 00:53:44
3
1
Само едно не дотам осъзнато маке може да не знае, че в 10 век официалният език в Българското царство става славянския. А по това време такова нещо като македонска азбука и държава, ако и с телескопа Хабъл да се търсят пак няма да се открият. Виж, Византийската тема Македония съществува, но тя пък за нещастие не е въд Вардарска Македония, а чак на другия край на Балканите. И да, светите братя създават глаголицата, но техните ученици, под покровителството и в служба на българската държава създават кирилицата.
2
10.04.2010 09:06:46
1
1
Почитувана госпожа Славчева .

Ако веќе сте решиле да да правите комрарации во македонска историја ,барем не правете кардинални грешки од типот :

- ...."А как „македонската“ кирилица се е пръкнала върху парче камък през 196 г. пр. н. е., след като светите братя Кирил и Методий са я създали чак през ХІХ в. след Христа, е много интересен казус."

Кај ги бутате тука Светите браќа , они создале ГЛАГОЛИЦА госпожа ,

А азбуката сигурно дека е македонска , стариот бугарски јазик на вашите предци во IX и почетокот на X век иако бил во изумирање сеуште се користел . Тоа си го признава и вашата академија , што би се рекло "наводници" не ви требаат ....
1
Истинската българска история!
07.04.2010 13:48:12
1
0
http://sparotok.blog.bg
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки