Кръщават улица във Варна на Кирил Йорданов


19 Март 2010, Петък


Временната комисия по наименованията в ОбНС-Варна реши да кръсти една от улиците в ж.к. "Бриз" - "Кирил Йорданов". Адашът на днешния варненски кмет, избран за патрон на този крайморски сокак, се оказа неговият дядо. Кметският праотец завършил медицина в Австрия и бил известен природолечител, съратник на Петър Димков, с когото заедно издават популярното през 30-те години на ХХ в. списание  “Природен лекар”. 


Автор: Десант

Съветниците решиха да спретнат една "докторска компания" в този квартал, в чийто 21-ви подрайон улиците досега бяха безименни и носеха само номера, подобно на нюйоркските авенюта. Една от малкото дами сред медиците, заслужили честа да увековечат имената си върху варненските табели, е първата дипломирана акушерка в нашата страна д-р Христина Хранова.
От Съюза на арменците в България също се намесиха в настъпилото масово кръщение и настояха да се върне старото име на ул. "Галатея" в кв. Галата, която от 1976 до 1996 г. е била „Генерал Антраник”. Точно на нея се е намирал домът на националния герой на Армения и достоен офицер от Българската армия ген. Антраник Тер Озанян.

Снимка 1: Кирил Йорданов - внук


Снимка 1

В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки