Тагарински тихо овладя 30 декара на Св. Влас


Тагарински тихо овладя 30 декара на Св. Влас
Култува снимка от пролетта на 2000 г. Министър Марио Тагарински и адвокат Петър Атанасов се явиха в Районния съд в Бургас и за нула бройки осъдиха журналист, който описа вакханалиите в почивната база на МС в Слънчев бряг и екшъните с джета. Начинаещият съ
17 Февруари 2010, Сряда


Джета на кабинета Костов, ексшефът на спорта Симон Спасов и несебърският адвокат Петър Атанасов не построиха хоспис за стари хора, но станаха ултрабогати от заменки на гори   
Независимият понастоящем депутат Марио Тагарински, прочул се напоследък с проявите си на троянски кон в групата на Яне Янев, се оказа, че има и сериозни бизнес прояви по Южното Черноморие. Въпреки че притежаваните от него имоти се пазят под строг секрет, ДЕСАНТ успя да научи интересни факти за някои от тях.


Автор: Лъчезар Лисицов

Както може да се предполага, и тук нещата не изглеждат чисти, да не кажем, че плачат за прокурор. Макар че вече е обидно да призоваваме българската прокуратура да разследва каквото и да било, защото съдебната система е тотално блокирала, особено за такива велики герои на прехода, като г-н Тагарински , по прякор Марио – джета на кабинета Костов, придобит през 1999 г., когато като министър на държавната администрация яхаше мощните мотори по главите на летовниците в Слънчев бряг, деребействаше в почивната база на МС и уволняваше наред ченгета от тамошното РПУ, дръзнали да сложат малко ред в курорта.   
В случая днес става въпрос за заменки, тема много актуална, защото се оказа, че ЕК можела да глоби България заради въпросните далавери с държавно и общинско имущество.
В конкретния случай действието се развива в курорта Свети Влас. Освен Тагарински, замесени са и небезизвестният бивш шеф на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Симон Спасов, прочул се с раздаване на държавна пара на фантомни фирми за неясни дейности, както и бившият районен съдия и общински съветник от СДС - несебърския адвокат Петър Атанасов.
Всичко започва тихо и спокойно чрез никому неизвестната Дора Тихова от София. Тя е едноличен търговец – има „Амбулатория за първична медицинска помощ“ от 2002 г. Според документацията, Тихова притежава 30 декара земя – нива в местността „Бряста“, до сметището на село Равда. На 17 януари 2003 г. тя подава молба за замяна до Общински съвет Несебър. Земята, която тя има дотогава в покрайнините на Равда, не е особено привлекателна – далеч е от морето, не става за нищо друго, освен за селскостопанска дейност. Тихова решава да подаде молба за замяна с апетитно място в селището Свети Влас, като за целта се ангажира да построи „хоспис – дом за стари хора, специализиран и за лечение на болести на дихателния апарат и сърцето“. Мястото било „много подходящо за подобна дейност с уникалните си климатични условия“. Става въпрос за местността „Ага чешме“, намираща се до самата брегова ивица в Свети Влас. Молбата на Тихова е внесена от пълномощника й - „П. Атанасов” (това е несебърският адвокат Петър Атанасов, б.р.).
Понеже земята в „Ага чешме“, за която Дора Тихова претендира, е 22 декара, тя иска да получи и няколко декара от общинския горски фонд, за да стане изравняване с 30-те декара в село Равда, които тя ще даде на Общината. Т. е. тук не се съблюдава цената на заменяните площи, а само тяхната площ. Странно, но Общинският съвет се съгласява на неизгодната сделка със свое решение № 813/2003 г. За още по-голяма изненада обаче се оказва, че тази заменка не се е осъществила, защото на следващо заседание, вече с решение № 945 съветниците разрешават втора заменка на същите 30 декара в Равда и то на основание на същата молба на Дора Тихова. Този път сделката не изглежда толкова очевидно неизгодна за общината – Тихова получава 3 декара земя в горната част на Свети Влас, както и 27 декара горски масив, в замяна на 30-те декара в Равда.
Така е на пръв поглед. Какво обаче се оказва на практика. Трите декара се намират в най-високата част на Св. Влас, с прекрасна гледка към цялото курортно селище и към морето. Зад тях е красивата горска местност, точно там са и останалите 27 декара, дадени на Тихова.
Интересно е точното съдържание на решението на общинските съветници. В него пише, че Тихова получава „част от имот № 015001”, който представлява въпросния горски масив, с обща площ 203 декара. Предполага се, че Дора Тихова ще получи 27 декара, колкото е остатъка до 30, но кои точно 27 декара не е ясно. Редно е първо тази част да се обособи и тогава да може да се заменя. В случая обаче това не е направено, а Тихова, естествено, не е получила масив на другия край на гората, а такъв, който е до самото селище (на няколко десетки метра от другите три декара).
Не по-малко интересна е ситуацията с трите декара, които по кадастъра се водят пасище. Въпросното пасище обаче се оказва път с кръгово движение, а пътищата са винаги публична общинска собственост и не могат да бъдат обект на замяна. До самия път има съоръжение на ВиК, което представлява водоем. След заменката се оказва, че достъпът до съоръжението е блокиран, тъй като то вече е заобиколено от всички страни с частни земи.
Да речем, че всички тия нередности може да се пренебрегнат - нали все пак Тихова ще строи хоспис – дом за стари хора и за лечение на дихателни и сърдечни проблеми. Само че седем години след заменката няма и идея за подобно лечебно заведение. Парцелът си стои все така пуст.
Нещо повече – справка в кадастъра показва смущаващи факти. Между 2004 и 2006 г. са направени сделки с 27-те декара гора и те вече се оказват собственост не само на г-жа Тихова, но и на още пет човека – депутата от ОДС Марио Тагарински, сина му Георги Мариов Тагарински, адвоката Петър Атанасов, както и на Георги Тихов (вероятно съпруг на Дора) и някой си Камен Николов.
Трите декара също вече са с няколко собственици. Освен Дора Тихова, това са Вера Тагаринска, съпруга на депутата-троянски кон, адвоката Петър Атанасов, както и Георги Тихов.
Свързахме се по телефона с г-жа Дора Тихова, която живее и работи в София. Тя каза, че не знае за какъв хоспис й говорим и че заменка не е правила, след което побърза да прекъсне разговора. Не успяхме да изясним кога и по какъв начин софиянката е придобила земите в село Равда, преди да ги замени за тези в Свети Влас.
Потърсихме няколко пъти и самия Тагарински, но телефонът му се включваше на гласова поща, оставихме му съобщение, обратно обаждане обаче така и не получихме.
Интересното е, че в непосредствена близост до въпросните земи в Св. Влас преди около три години се е извисил красив палат, който е собственост на отколешните дружки от златното време на СДС Симон Спасов, Марио Тагарински и Петър Атанасов (вж. интервюто със Спасов). Наскоро български таблоид написа, че сградата е построена отново върху земя, придобита чрез заменка.
Днес там се продават едностайни и двустайни апартаменти за по 750 евро на квадрат. От 46 апартамента има продадени 16, по думите на пенсионера, оставен да пази сградата.

P.S. Петър Атанасов е бил председател на Районния съд в Несебър в периода 1986-1991 г. Впоследствие става адвокат. Атанасов е бил и общински съветник между 1999 и 2003 г. в групата на СДС. Той явно не се е чувствал особено комфортно в десния политически спектър, защото на изборите през 2003 г.  се кандидатира с листата на лявата БСДП, като дори е първи в списъка. Името му вече не се е ползвало с особено голямо доверие сред избирателите, защото резултатът е катастрофален – нула съветници за социалдемократите.

Симон Спасов: Собствениците сме аз,
Тагарински и Петър Атанасов


-Г-н Спасов, на каква цена се продават апартаментите при вас?

-750 евро на квадрат.
-Разбрахме, че имало проблеми с канализацията.
-Ако вярвате на това кой какво пише, няма смисъл да си говориме. Сградата е с акт 16, с продадени апартаменти, с канализация, ток и вода. Имаме изрядни документи.
-Били сте се подкачили незаконно към частен отходен канал?
-Няма проблем с това нещо.
-Собствениците на сградата колко са?
-В какъв смисъл?
-Понеже пазачът каза, че собствениците са двама – Вие и Петър Атанасов, а ние чухме, че и Тагарински е собственик.
-Трима сме.
-Т. е. и депутатът Тагарински участва.
-Да.

Текстове под снимките:

Снимка 1:
Първоначално „30-е декара на г-жа Тихова“ се оказват в местността „Бряста“ край Равда, близко  до сметището и някак си това не допада на Тагарински и компания

Снимка 2: Затова се прави заменка в местността „Ага Чешме“ в Свети Влас, вече на самия бряг на морето

Снимка 3: Това е пътят, даден чрез заменка на Тагарински. Вдясно се вижда водоемът на ВиК, до който вече няма достъп, както и горският масив, на който собственик е отново Супер Марио. В заден план се вижда палатът на депутата

Снимка 4:Палатът на Марио изглежда така в близък план. Собственици още са Симон Спасов и несебърският адвокат Петър Атанасов

Снимки Николай Недев

За лудите и Супер Марио
Скандалите около митичните  заменки се развихриха с пълна сила. Оказва се, че България може да претърпи тежка санкция – глоба от 1,5 млрд. лева, заради неправомерна помощ на държавата към частни лица и фирми. Така тълкува ЕС 47 сделки със замени на гори, някои от които ощетявали държавата стократно.
Сред облагодетелстваните лъснаха Христо Ковачки, Тодор Батков, Гриша Ганчев, Красимир Гергов, Кирил Асенов с проекта си "Супер Перелик". Повечето заменки са резултат от престъпления на падналата тройна коалиция, но сред облажилите се оказа и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, което говори и за качеството на кадрите на новата власт.
Тук обаче става въпрос за едва 47 сделки. Ако от Европейската комисия разровят всичките 264 български общини, особено по Черноморието, ще стане страшно. Сигурно ще ни се прииска изобщо да не сме влизали в ЕС.
Бившият министър на държавната администрация и настоящ независим депутат Марио Тагарински също се е облажил, с активното съдействие на Община Несебър (вж. стр.12-21). Дето се вика: не е луд тоя дето яде зелника. Я прочетете най-добре как си е похапнал Супер Марио.



Симон Спасов Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Ха-ха
30.08.2010 04:33:58
0
0
Тия мишоци Тагарински и Атанасо в са дружки още от руската гимназия в София, после състуденти с Тодор Батков и Веселин Мартински /син на Трендафил Мартински,които помнят../ в университета и така малката мафийка проходила, получила вдъхновение и чадър... А преди да стане председател не съда в Несебър /като награда от ДС за вярна служба по време на турското изселване/ Атанасов беше съдия изпълнител пак там. Тогава направи и първоначалното натрупване на личния капитал.. Ами някой дали може да разрови за сделките с хотелите и другия фонд при приватизацията на курорта Слънчев бряг по времето когато пак Атанасов беше председател на комплекса ... Ами "спечелените" наказателни дела в полза на бургаските и несебърските мутри? Ами за супер къщата на същото лице кацнала над Св Влас с великолепен изглед над целия Бургаски залив..построена още в зората на демокрацията... и накрая като капак - дипломатическа кариера... Аферим! И това са само едни мишоци дето искат да приличат на големи акули.... ха-хааах, Българийо-Българийо!!
1
анести
18.02.2010 19:57:47
0
0
До като беше в РЗС,що не го написахте това нещо?Или тогава нямаше поръчка а?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки