Голямата измама с голфа в Каблешково


Голямата измама с голфа в Каблешково
Дарио Томалети в целия си блясък пред ромите - Снимки Николай Недев
08 Февруари 2010, Понеделник


Златни копчета, часовник за 30 000 лева и скиорски тен показа на ромите  „първокласният инвеститор“ Дарио Томалети. Но не каза кога почва строежа на утрамодерния  комплекс, обещан преди 5 години
Ако е вярно, че хората се приемат по дрехите, то на 2 февруари вечерта в старото читалище на Каблешково влезе истински Велик херцог. Изтупан по последна мода, с часовник на "Шопар",  за поне 30 000 лева, според познавачи, със позлатени копчета на  сакото и диамантени бутонели на маншетите на ризата и с тен на лицето - цели три нюанса по-тъмен от този на ръцете.


Автор: Севдалина Пенева

Един джентълмен, току-що слязъл ските на Швейцарските Алпи и с артистичното име Дарио Томалети. Той б заслепи 20-тината цигани в олющеното и студено помещение, дошли да подкрепят инвеститорите на ултрамодерен голф комплекс край градчето, чиято първа копка се отлага вече пета година. По проект, през 2010 г. трябваше да бъде финализиран основния етап от изграждането му и първите мултимилионери от Англия, Франция, Белгия и САЩ  вече да се настаняват в луксозните бази на местността „Хижата“ над Каблешково, на 15-тина километра от морето. Вместо това, оказа се, за мащабното начинание, оценено на книга за 136 милиона евро, още няма Подробен устройствен план, а по терена се въргалят тръни и камънаци.
Защо се бавят инвеститорите на голф комплекса, който трябваше да е най-големият в страната и единствен по рода си, и какво им пречи – това бе темата на поредното Обществено обсъждане с местното население.
 „Срещата този път е по настояване на заинтересовани граждани, които ми писаха писмо“, каза Дарио Томалети, който с това си име е назначен през 2005 г. като управител на смесеното дружество „Кабланд“, за да изгради ваканционното селище. В него 80 на сто от дяловете са собственост на „Ен Джи Би Кансълтинг“ (съсобственици в нея до преди 5 години са били същият Томалети, българинът с френско гражданство Георги Андре Гурковски и англичанинът Николас Галахар), а 20 % държи община Поморие под формата на апортна вноска от 2 000 декара земя.
Иначе Томалети е известен и с второто си име Божидар Томалевски, под което през 2009 година регистрира партия „Другата България“, за  да участва в евро- и парламентарнтите избори. Известен е също така с притежанието на няколко паспорта, с които се легитимира според случая.
В историята за голфа обаче българинът Божидар и политическите му амбиции не са толкова важни, колкото появата на другата му самоличност - като фамозния финландски гражданин Дарио, пристигнал в Поморие в края на 2004 година, за да развие в региона крупен бизнес. Пръв и явно безусловно, на въдицата му се хваща кметът на Поморие  Петър Златанов. Който пък тогава гони втори мандати печели вота именно с голямата измама, наречена увеселителен голф-комплекс, кънтри бар и много работни места.
Във въпросната февруарска вечер този вторник, наш репортер видя как започнаха да прииждат първите „заинтересовани граждани“ от проекта – до един обитатели на циганската махала в Каблешково. Които нямат земя за продаване, нито пък са квалифицирана работна ръка. Казали им обаче, че ще получат по някой лев, ако отчетат присъствие на общественото обсъждане, признаха си ромите пред екип на ДЕСАНТ. За сметка на това пък неколцина българи, които реално имат интерес огромната инвестиция да се сбъдне, пристигнаха едва на финала, защото научили за срещата чак когато се разнесла мълвата в кръчмата, че са дошли големите хора от чужбина.  
И наистина -  с Томалети от София кацна кохорта от важни особи – съдружниците му Георги Гурковски и Николас Галахар, представеният за мултимилионер от Англия Дейвид Нюман, който  по думите на Томалети държал куфарите с парите, проектанти и технически лица,  представителят на държавната Агенция за чуждестранни инвестиции Христо Етрополски.
За час и половина пред послушните роми  групата разигра бутафорен спектакъл, в който се размятаха карти, скици, схеми, изказаха се и дежурните клишета как „всеки момент стартират“ (обещание, което в Каблешково чуват от години без нищо на практика да се случва).Екипът ни забеляза  как „богаташът“ Нюман забравя репликите си и се налага Гурковски да му суфлира.
Монологът на държавния служител Етрополски пък направо се прецака от треперещия му глас. Защото чиновникът на Бойко Борисов явно не допускаше, че ще има медии. Гласът му нацяло изчезна, когато трябваше да обясни пред екипа ни защо се ангажира лично да издейства на Томалети и компания през 2006 година сертификат за първокласен инвеститор в България, без представляваното от тях дружество „Кабланд“ да е направило и стотинка инвестиция.
През октомври 2007-а, в навечерието на местните избори, групата на Томалети – Томалевски се показа за последен път в медийното пространство, но само за да направи услуга на приятеля си Петър Златанов. Цялата тумба позира пред камерите на няколко национални телевизии върху голите шубраци над Каблешково, след което извърши ритуална първа копка - колкото да тушира напрежението в крайморската община и да опровергае слуховете, че Златанов е заиграл с международни мошеници, които ще измъкнат без пари от Поморие 2 000 декара.  Индикация затожва вече имаше - опитите на „Ен Джи Би Кансълтинг“ през същата година да изхвърли общината като съдружник в „Кабланд“ и да стане пълновластен собственик на земята. Номерът обаче не мина и триото Томалети-Гурковски-Галахар изчезна.
Раздвижването им тази седмица, след повече от две години и половина снишение, има обяснение – Общинският съвет в Поморие обмисля как да разтрогне договора с „Ен Джи Би Кансълтинг“ и да потърси читав инвеститор, който реално да строи върху злополучните декари край Каблешково. Волята на местния парламент е изразена в решение от 21 декември м.г., в отговор на поредния опит на Томалети да извива ръцете на съветниците и да ги плаши с известни мутри – основатели на силови групировки в зората на демокрацията.  
„За нас няма съмнение, че този човек ще сложи ръка на огромния терен без да вложи в това никакви пари. Иска  да продаде целия парцел на трети заинтересовани лица, като прибере печалбата от сделката еднолично. Затова обаче са му нужни съпътстващи документи, оценки, планове, разрешения за вещни права за преминаване през чужди имоти и т.н, тръгнал е да събира подписи от всички възможни инстанции, затова и "хвърля прах" с измислени обществени обсъждания“, казва председателят на ОбС в Поморие Янчо Славов.
Заради съмненията, че зад инвестицията в голфа се крие международна измама, общинските съветници са сезирали районната прокуратура още преди две години. Случаят е възложен на прокурор Константин Янушев, който обаче удобно е зациклил разследването и преписката си виси неприключена.
Ако Янушев обаче, все пак прояви желание да поработи по скандалния казус, ние сме готови да му предоставим ценни документи доказващи, че аферата е факт още от самото създаване на смесеното дружество „Кабланд“.

Кой е истинският съдружник на община Поморие?

Това би трябвало да е дружеството „Ен Джи Би Кансълтинг“, но зад него не стоят лицата Дарио Томалети, Георги Гурковски и Николас Галахар, както е отразено в дружествените документи при учредяването на „Кабланд“ на 29 март 2005 година. Защото на 17 март тримата са продали своите дялове на офшорната компания „Дарник Лимитед“ от Малта, зад която стои неизвестен собственик.
Ден по-късно, на 18 март, Гурковски в качеството на управител на „Ен Джи Би Кансълтинг“ ООД подписва заявление в съда, с което иска вписване на промените, тоест, пререгистрация на дружеството в ЕООД.
Документите, нужни за вписването обаче са подадени по-късно, защото едва на 29 март същата година с решение № 2/29-03-2005 по фирмено дело в Софийски градски съд е вписано прехвърлянето на дяловете от трите лица към офшорката в Малта.
Подозрително е съвпадението, че на същата дата излиза и решението на ОбС – Поморие за учредяване на смесеното дружество „Кабланд“. Тогава е подписан и дружествения договор на новата фирма, създадена да строи голф комплекс край Каблешково. И в двата документа „Ен Джи Би Кансълтинг“ обаче е посочено като ООД, а не като ЕООД въпреки, че и съдружниците и избрания за управител на „Кабланд“ Дарио Томалети са наясно, че вече са продали дяловете си. Остава въпросът, защо умишлено е прикривана промяната от местната власт.  
В последствие, в дружествения договор на „Кабланд“, на ръка е поправен номера на фирменото дело на „Ен Джи Би“.  Странно е, че никой не забелязал и за сгрешената абревиатурата на дружеството.
На 17 май 2005 година Бургаски окръжен съд вписва в търговския регистър „Кабланд“ ООД. В решението за вписване „Ен Джи Би“ отново е посочено като ООД, което вече е в пълно противоречие със закона. За целта  в съда явно са били приложени стари документи за актуално състояние, издавани от СГС.
Такава на практика е схемата, по която община Поморие се сдобива със съмнителен партньор - „Дарник Лимитед“, която притежава сто процента от дяловете на „Ен Джи Би Кансълтинг“, която пък, както вече стана дума, държи 80 на сто от акциите на „Кабланд“ и съответно има власт да се разпорежда с общинската земя, включена като апортна вноска. При това – напълно безплатно, без офшорката да вложи нито лев в общото начинание.

Истината за капитала, осигурен от триото на Томалети  

Колкото и да е странно, към 29 март 2005 година носителят на сертификат „инвеститор първи клас“ фирма „Ен Джи Би Кансълтинг“ няма пари за проекта. Капиталът на дружеството към тази дата е само 5 000 лева – факт, който явно никак не е притеснил кмета на Поморие Петър Златанов и той е дал съгласие за сключване на сделката за земята.
Едва когато триото излиза официално от „Ен Джи Би“ и дружеството става сто процента собственост на „Дарник Лимитед“, офшорката увеличава капитала, като прави парична вноска от 1 168 900 лв. Това се случва обаче през май 2005. Поради тази причина се налага „Кабланд“ да бъде вписано в търговския регистър на 17 май, цели два месеца след датата на учредяването - вероятно защото са се наодявали през това време да пристигнат парите от Малта.
Което пък от своя страна буди съмнения, че тримата основни играчи са нямали пари за инвестиране в проекта към момента и са подвели с твърденията си местната власт.
„Какво значение има кой е реален собственик на „Ен Джи Би Кансълтинг“ и, дали общината не е съдружник с офшорна фирма, както твърдите. Важното е нещата да вървят напред, а аз съм убеден, че проектът за изграждането на голф – комплекса ще бъде реализиран успешно“, каза Петър Златанов в отговор на въпрос не го ли смущава факта, че ако общината тръгне да търси обезщетение или реши да предяви правни претенции за неизпълнение, на практика няма кого да съди. Причината е, че Томалети-Гурковски-Галахар не носят отговорност, защото не представляват „Ен Джи Би“. Истинският й собственик е неизвестен.
"Ако прокуратурата има доказателства за международна престъпна схема, ще разтрогнем договора и ще си върнем земята", добави кметът Златанов. Което обаче едва ли ще стане в близките няколко години, като се имат предвид темповете, с които работи Районната прокуратура в Поморие. И в частност държавният обвинител Константин Янушев.  

Снимка 1 - Това са  „заинтересованите граждани“ от голф игрището, които пристигнаха под строй в читалището на Каблешково и бурно аплодираха Томалети и компания

Снимка 2- От ВиК обещаха да ни включат в деривацията на „Камчия“, ще се закачим към тръба, която е на завоя за село Миролюбово, вещо обясни на местните водоснабдяването на голф комплекса експерт от софийска проектантска фирма (вдясно). После обаче се наложи да признае, че „Кабланд“ няма нито една съгласувана схема с комуникационните дружества. Представителната група бе по-многобройна от зрителите в залата

Снимка 3 - Мултимилионерът Дейвид Нюман (правият), когото Томалети и Гурковски (вляво) разхождат из България и показват на всеки, усъмнил се в голфа. Заради странното му поведение, в Поморие оприличават този мъж на треторазреден актьор, който отгоре на всичко си забравя репликите


снимка 1 снимка 2 снимка 3

В категории: Репортажи

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
каубоя
01.10.2010 14:04:35
0
0
не да се заколят а на стената и разстрел публичен[devil][cruel][helloween]
3
Еркечлия
15.08.2010 18:33:32
0
0
Мамицата им мръсна, до един ще им прережа гръцмулите с камата. Като почна от тоз Томасети, англичани, швейцарци, малтийци.. чак до онези марсоливи циганчета, дето се блещят като дупедавци на първата снимка. Няма оправия в тази община. Всички чиновници трябва да се заколят!!!
2
помориец
09.02.2010 08:53:18
0
0

Това Божо Дупето ли е на снимката?Браво на Каблешково,уредили са с як мошенник дето майка му затворничката Васка сега се прави на баронеса Лучия Остерлунг.Той сина не пада по-долу от майка си.Божо за да прави далавера обаче със сигурност има доброто на кмета дето и той е играч от класа.Прокуратурата да ги проверява и двамата,може да открие интересни неща.
1
КАБЛЕШКОВЛИЯ
08.02.2010 16:18:18
0
0
Неточна и манипулираща дори и дискриминираща е голяма част от написаното в статията .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки