Велик италианец преобразил Бургас


Велик италианец преобразил Бургас
Рикардо Тоскани (в центъра със свитък) при строителството на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методи”. Вдясно от Тоскани отец Максим Фратев, Георги Генчев Бургазлиев, Ненко Попов и италиански работници
02 Февруари 2010, Вторник


Герой от Сръбско-българската война е архитект на едни от най-красивите сгради в крайморския град, но има неизвестни факти от неговата биография



Автор: Проф. д.и.н. Иван Карайотов

В историята на урбанизирането и модернизацията на Бургас след Освобождението едно име се откроява с особена слава – това на знаменития италиански архитект Рикардо Тоскани. Някои от проектираните от него къщи, като Родевата и Бозвелиевата, сега са известни ресторанти и техните собственици използват името му при рекламирането им.

Много е писано за неговата мащабна дейност в крайморския град, но животът му преди идването тук досега винаги е оставал забулен в сумрака на изминалото време. Напоследък с помощта на художника Кольо Кехайов успях да получа информация за рождената дата и месторождението на именития бургаски архитект.

Според далечната потомка на Тоскани – госпожа Марсела Щерн от Виена, той е роден на 4 септември 1857 г. в градчето Индуно Олона, което се намира в областта Ломбардия, недалеч от провинциални център Варезе, близо до границата с Швейцария. Когато Рикардо се ражда, днешна Северна Италия била владение на Австрийската империя, но в ранната му младост през 1876 г. австрийската зависимост била отхвърлена.

Точната дата на пристигането на Рикардо Тоскани в България засега остава неизвестна. Можем да предположим, че след завършване на политехническо образование в Италия той е пристигнал в нашето Отечество през 1883 година. Тогава именно, след подписване на конвенция между Австро-Унгария, Сърбия, България и Османската империя, се продължава строителството на международната ж. п. линия в сектора от Саранбей (Септември) до София.

След тази дата италианското дружество „Виталис” предприема строителни дейности и голяма група италианци, ръководени от инж. Бартел пристигнали в България. Сред тях със сигурност е бил и Рикардо Тоскани, който трябва да е бил един от лидерите сред своите сънародници.

До този извод стигаме на базата на свидетелството на военния историк генерал Йордан Венедиков, който в книгата си  „История на доброволците от Сръбско-българската война – 1885 г.”, издадена през 1935 г. на стр. 120 отбелязва героичното участие на италианските работници във военните действия срещу подтикнатото от Австрия нахлуване на сръбски войски в България.

Тогава 70 инженери и работници сформират италианското Дружество за взаимопомощ „Mutuo Soccorso” и заедно с цялата си техника и голямо количество санитарни материали се присъединяват към защитниците на току що обединена, макар и частично, България.

Председател на „Mutuo Soccorso“ бил Рикардо Тоскани и това говори за неговия организаторски талант, който той тепърва ще проявява при урбанизирането на Бургас.

Генерал Венедиков подчертава великодушието и безкористния  ентусиазъм на младите италианци като изтъква отказа им от обезщетение в полза на семействата им, в случай че загинат в сражение. На първо място в съчинението на Венедиков фигурира името на ръководителя на италианските доброволци Рикардо Тоскани.

С техническите си средства и с уменията си на санитари италианците допринасят за спасяването на голям брой ранени в сраженията при Сливница и Пирот. Някои от тях загиват в името на България. След края на войната италианският крал Умберто І (царувал от 1878 до 1900 г.) удостоява със специален медал за гражданска доблест знамето на италианската доброволческа дружина „Mutuo Soccorso“.

На лицевата страна на медала е гравиран герба на Италия и с големи букви е написано “AL VALORE CIVILLE” (За гражданска доблест), а на опакото в дъбов венец с панделка специално е отбелязано, че медалът е за знамето на Дружеството за взаимопомощ: “ALLA/ BANDIERA/ DELLA SOCIETA/ IN M(utuo).S(occorso) FR.A GLITALIANI /IN BULGARIA („На знамето на Дружеството за взаимопомощ на италианците в България”) и с малки и големи букви е гравирано: “Campi di Battalia/ da Slivniza a Pirot/   18 al 29 Nov. 1885” („на бойните полета при Сливница и Пирот/ от 18 до 29 ноември 1885 г.”).

Датите на тези сражения, които са широко известни, всъщност могат да ни послужат като „граница, след която” (terminus post quem) Рикардо Тоскани е дошъл в Бургас. Това би могло да стане в 1886 г.

Лидерските качества на арх. Тоскани се проявяват и при строежа на бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методи”. Освен с проектирането й, той се занимава и с организирането на определени строителни операции. Една от тях е организирането на група италиански каменоделци, които се залавят с оформянето на декоративните архитектурни детайли.

В книгата си „Светилото” Вида Буковинова споменава имената на повече от 10 италиански работници, но нито едно от тях не съвпада с имената на доброволците от „Mutuo Soccorso“, цитирани от генерал Венедиков.

Авторката на книгата за църквата „Св. св. Кирил и Методи” е издирила изключително ценна фотография, в центъра на която виждаме младия арх. Рикардо Тоскани със свитък на чертеж в ръка. Вдясно от него виждаме отец Максим Фратев, който е председател на  Църковното настоятелство по време на строителството.

На снимката пред тях са митрополит Гервасий и бургаските първенци Димитър Бракалов, Сава Хаджидечев, бащата на поета Вен Тин Константин Тинтеров и др. Присъстват също така италиански и български строители.

Отпред са насядали дечица – тогавашното бъдеще на Бургас. Присъствието на Негово Преосвещенство владиката Гервасий е показателно за датирането на снимката. Той става сливенски митрополит през 1897 г.

Италианските работници и няколко вече оформени каменни детайла могат да се считат за доказателства, че снимката датира от един по-късен момент от самото началото на строителството. Въз основа на храмовия архив Буковинова пише, че те са работили  през 1898 и 1899 г. С голяма доза сигурност можем да твърдим, че тази ценна фотография се датира от 1898 година.

Италианският консул в града и началник на Фаровата служба от Босфора до Констанца Йосиф Бонал насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас.

Подписът му стои под проектите на редица красиви постройки в Бургас – хотел „Империал”, „Модерен театър”, къщите на Йови Воденичаров, д-р Миркович от Сливен, двете къщи на Йонидис, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и др.

Художникът Кольо Кехайов ми предостави една скица от проекта на къщата на началника на Бургаската пожарна Руси Кожухаров. На този чертеж четем: „Съставилъ Р. Тоскани“. Интересно е, че архитектът се подписва едновременно на български и италиански. Това недвусмислено говори за неговата дълбока любов към България и преди всичко към Бургас.

Според Веселина Казакова Тоскани е бил женен за българка. Той съвършено ясно е съзнавал, че неговата личностна реализация се е осъществила преди всичко в Бургас. Сега, ако потърсите името му, изписвайки на търсачката на Гугъл неговото име на италиански, то няма да се появи.

Става обаче очевидно, че в малкото му родно градче Индуно Олона е роден само един знаменит състезател по колоездене – Луидже Ганна (1883-1953), станал шампион при Обиколката на Италия през 1909 г.

За бургаския архитект Рикардо Тоскани, колкото и да търсите, няма да намерите нито дума. В края на живота си, болен от туберкулоза, с надежда да оздравее, заедно със сина си той отива в Котел и там днес почиват тленните останки на този знаменит бургазлия, вградил завинаги сянката си в най-представителната сграда на Бургас – катедралата „Св. св. Кирил и Методий”.


Рикардо Тоскани (1857-1929) Скица от плана на къщата на Руси Кожухаров (сега Музей „Петя Дубарова”) с подписа на Рикардо Тоскани Медалът, с който италианският крал Умберто І награждава знамето на италианските доброволци, ръководени от Тоскани по време на Сръбско-българската война Катедралният храм „Св. Св. Кирил и Методи”

В категории: Новини , История , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки