История с часовници, Мария Антоанета и пътя на антиките


История с часовници, Мария Антоанета и пътя на антиките
Часовник от XVIII в. с портрет на Мария Антоанета, изработен в Парижко дворцово ателие - Снимка Бургаски музей
15 Януари 2010, Петък


Бургаският музей вече съперничи на най-прочутите европейски колекции
Било към 1 ч. след полунощ в една зимна вечер на 1996 г. На граничния пункт в Малко Търново спира лека кола с турски гастарбайтери с френски паспорти.


Автор: Диана Славчева

Сред багажа им митничарите откриват десетки завити във вестници предмети на европейското и бароково приложно и изящно изкуство. Преминали без проблеми четири държавни граници, контрабандистите са спипани безпардонно от нашите митничари. Задържаната „френска колекция” наброява 13 настолни часовници, 32 вази в комплект с 11 свещници, сребърни подноси, сервизи и други украшения, изработени в прочутите художествени ателиета на имперска Европа от ХVІІІ и ХІХ в. С просто око се вижда, че всички тези образци съперничат на най-ценните експонати в реномираните музеи по света. Шашнатите митничари, въпреки късната доба, се обаждат на Божидар Димитров, който ги съветва да приберат „на топло” колекцията в покоите на Историческия музей в Бургас. Когато на другия ден уредниците от музея влизат в сградата, са стреснати от необичайни звуци. Оказва се, че от стръскването по време на пренасянето им, механизмите на часовниците са се задействали и те не само са започнали да тиктакат, но и да изпълняват разнообразни мелодии, отмервайки кръглите часове. При това, тъй като фината настройка на сахатите по обясними причини била разстроена, стрелките им се въртели като бесни и кръглите часове настъпвали през няколко минути. Какофонията била невъобразима. В крайна сметка след консултации с Интерпол дали предметите не са обявени за откраднати и още множество други формалности, ценната сбирка остава на разположение на Регионалния бургаски музей, въпреки че от Музея за чуждестранно изкуство в София неистово драпали да я приберат в столицата. Така Бургас се сдобива с уникална колекция, каквато друг български град не притежава. Един от най-любопитните експонати е изящен настолен часовник с вграден емайлиран портрет на кралица Мария Антоанета. В навечерието на Никулден, след дългогодишна работа по реставрирането на ценните предмети, те бяха изложени зад витрините на Бургаския исторически музей, редом с още две „спасени” от митничарите и полицията колекции – едната от които включва 96 предмета на декоративното и приложно изкуство – мебели и картини, образци на европейския класицизъм и импресионизъм, а другата – икони и църковна утвар.
Шансът да се сдобием с тази ценна експозиция дължим на факта, че нашата страна попада в транзитната зона на трафика на културни ценности от Европа към Източния свят. Уникални старинни предмети минават през България на път за Истанбул, където е един от най-големите пазари на контрабандни антики. Към европейските ценности проявяват небивал интерес напоследък и богати араби, които влагат парите си в тях като капиталовложение. През последните години международните дилъри на старини са се насочили именно към държави в Северна Африка, Иран, Ирак и Турция. Има случаи на задържани цели тирове с антики, обявени в митническите им декларации като... теракотни плочки. Българският път на антиките е само един от лъчовете на нарастващия нелегален поток на ценности от и за Европа. От нашата страна се изнасят предимно икони и старинни монети, но за щастие, както ни увери Кирил Динев, зам. началник на Митница - Бургас, напоследък този трансфер чувствително е намалял.


В категории: Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки