Празнични заплати и много биволици


18 Декември 2009, Петък


Преди 50 години
В навечерието на новогодишните празници (да не забравяме, че по време на социализма Коледата не се празнуваше) на 27 декември 1959 г. в. „Черноморски фронт”
информира читателите си за „Новостите в търговията в Бургас”:



Акордеон „Велтмайстер”

„От няколко дни в магазините за електроуреди на ул. „Първи май” и на ул. „9 септември” са получили най-новите чехословашки автоматично самоизключващи се грамофони „Супрафон”, които струват 650 лв.”
„Преди 3 дни в музикалния магазин на бул. „Сталин” са получиха нови акордеони „Валтмайстер” с по 40 и 48 баса”.
„В новия парфюмериен магазин на ул. „Първи май” са получени брошки – вносни, гривни, пръстени  и др.”
„В магазина за хранителни стоки от два дни се продават пресни кипърски лимони, солена руска хамсия и пресен хайвер „тарама”.
Непосредствено преди края на отминаващата 1959-та излиза постановление на ЦК на БКП, МС на НРБ и ЦС на професионалните съюзи за „Подобряване системата на заплащането на труда и увеличаване заплатите на работниците; инженерно-техническите кадри и служителите”, което вестникът обнародва на 29 декември. На следващия ден газетата е пълна с отзвуци на постановлението, обединени в блок със заглавие: „Новото постановление вдъхновява трудещите се в борбата за осъществяване на икономически скок”, в който са събрани най-различни дописки  от целия регион. Ето как са изразили трудещите се радостта от повишаването на заплатите им:
„По-смело ще разкриваме подземните богатства” – обещава инж. Христо Вулов, началник на бургаска геологопроучвателна бригада. „Придобивка, която задължава много” – дава своята оценка и д-р Есеан Илиев- главен лекар на окръжната санепидстанция в Бургас. „Ярка проява на грижата към човека” – припява дописникът К. Гугов от Сунгурларе. „Ще отговорим с трудов щурм” – обещава М. Матев, ръководител смяна в тъкачна фабрика „Сталин” в Бургас.


Преди 70 години
В последните броеве на в. „Вечерна бургаска поща”, излезли в края на 1939 г., акцентът е поставен повече върху някои статистики от изминалата година, като констатацията, че „В България има най-много биволици”:
„От статистиката на международното бюро при ОН се вижда, че в сравнение с населението в другите държави, България стои на първо място с биволиците. Никъде няма толкова биволици, както у нас. Обаче за люлка на биволовъдството се смята Индия. Процентно България и Индия по отношение на биволовъдството са еднакви”.
На 19 декември във вестника намира място и темата за благотворителността:
„Г. Караянчев, бургаски търговец, който е отсъствал по времето, когато комисиите са събирали помощи за бедните, след като се върнал, сам е потърсил комисиите и е внесъл една доста чувствителна сума. Добре би било и ония търговци, които са отсъствали от града да потърсят комисията и внесат помощи за бедните”.
И въпреки усещането за празнично настроение, сред пожълтелите страници от края на декември 39-та откриваме и смразяваща криминална хроника:
 „Средец, 28. Завчера към 1 ч. Тодора Вълкова Сокманлиева, 50 г., от с. М. църква се самоуби в собствената си къща. Причините, която я подтикнала към тая постъпка са, че дъщеря й пристанала без нейно съгласие на Яни Николов от същото село”.
„Сливен, 28. На 25 срещу 26 семейство Петко Петрови от с. Гергевец, оставили братовото си дете – момиченце на 5 г. Ивана Проданова Петрова да бави детенцето им. Когато останало само в къщи, момичето почнало да претърсва долапите и намерило едно шише с ракия. То пило от нея около 200-300 г. и се отровило”.  
Ей, хора, дръжте си алкохола на недостъпни за децата места – идват празници, идва ваканция, а в такива дни любопитството и изследователската страст на децата да ровят из шкафовете нараства...


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки